Krémová batátová polievka s kokosovým mliekom

Batátová polievka je krémovou polievkou aj bez použitia smotany. Je hustá, výdatná a plná vitamínov. Inšpirujte sa receptom na polievku, ktorá nahradí aj hlavné jedlo.

Aj keď batáty pochádzajú z tropických oblastí, rýchlo si našli uplatnenie aj v slovenskej kuchyni. Batátová polievka je jedným z receptov, ktorý si obľúbite ako vy, tak aj vaše deti. A ako si ju pripraviť?

Čo sú batáty

Batát, čiže sladký zemiak, je plodom povojnice jedlej, ktorá rastie v tropických oblastiach Ameriky. Batáty sú teda druhom zemiakov, ktorý sa vyznačuje oranžovou farbou a sladkastou chuťou. Patria medzi potraviny, ktoré sú vyhľadávané predovšetkým pre svoju nutričnú hodnotu. Sú zdrojom mnohých vitamínov – predovšetkým A, C, B6 a taktiež vlákniny.

Batátom sa skvele darí v tropických oblastiach, ale bez problému si ich môžete vypestovať aj doma, pretože sa pestujú rovnakým spôsobom, ako klasické zemiaky.

Batáty a ich využitie v kuchyni

Batáty majú v kuchyni aj iné využitie ako len na prípravu polievky. Batátové hranolky pečené v rúre sú zdravé a výživné, stačí ich okoreniť a pokvapkať pár kvapkami olivového oleja, vložte do rúry a upečte. Batátové pyré nahradí klasickú zemiakovú kašu alebo zapečené batáty so syrom sú ideálnou večerou, keď nestíhate. 

Recepty z batátov sú ľahké a v poslednej dobe veľmi obľúbené medzi vyznávačmi zdravej a fitness stravy. Batáty by mali byť tiež súčasťou jedálnička ako vášho, tak aj vašich detí, napr. mrkvovo batátová polievka pre deti poskytne poriadnu dávku vitamínov.

recept na krémovú batátovú polievku
Zdroj foto: VictoriaArt / Shutterstock.com

Recept na batátovú polievku

Tiež zbožňujete rýchle krémové polievky? Recept na batátovú polievku s kokosovým mliekom je jednou z nich.

Suroviny

  • 700 g batátov,
  • 0,5 l zeleninového vývaru,
  • 1 dcl kokosového mlieka – tuhá časť z plechovky,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 polievková lyžica olivového oleja,
  • 1/2 čajovej lyžičky kari,
  • mletá rasca, soľ, korenie.

Postup prípravy

  1. Cibuľu očistite a nakrájajte najemno. Na olivovom oleji speňte cibuľu.
  2. K cibuli pridajte pretlačený cesnak, rascu a kari a chvíľku restujte – pozor, cesnak sa nesmie pripáliť, zhorkol by.
  3. K cibuli pridajte očistené a na malé kocky nakrájané batáty.
  4. Všetko zalejte vývarom a varte do zmäknutia.
  5. Akonáhle sú batáty hotové, polievku odstavte a pomocou tyčového mixéra všetko rozmixujte dohladka.
  6. Na záver do polievky pridajte kokosové mlieko a dochuťte soľou a korením.
  7. Polievku môžete dozdobiť čerstvou nasekanou petržlenovou alebo mrkvovou vňaťou.

Tipy na vylepšenie

  • Polievku odporúčame podávať s opečenými krutónmi, guličkami do polievky alebo opraženými tekvicovými semienkami.
  • Pre výraznejšiu chuť použite pečené batáty namiesto tých surových.
  • Sladké zemiaky si dobre rozumejú aj s ďalšou zeleninou. Obľúbená je napríklad mrkvovo-batátová polievka, tekvicovo-batátová polievka alebo batátová polievka s pórom.
  • Vyskúšajte aj recept na batátovú polievku so zázvorom, ktorá v zimných mesiacoch zahreje a dodá telu prospešné látky a vitamíny.
  • Polievka bude chutiť skvele, keď do nej pridáte syr, ktorý z polievky urobí batátový krém.

Zdroj: latimes.com, recipes.co.nz


Ďalšie recepty na krémové polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.