Bazový sirup – pripravte si sirup z voňavých kvietkov

Na prípravu tradičného bazového sirupu môžete použiť ako čerstvé, tak aj sušené kvety. Ale je jasné, že z čerstvých kvetov bude oveľa chutnejší a zachová si viac zdraviu prospešných látok. Pozrite si postup, ako sa robí skvelý bazový sirup.

Do čoho použiť bazový sirup?

Je jasné, že sa najčastejšie používa na prípravu nápoja, a to hlavne v letnom období, pretože dokáže skvele osviežiť. Avšak môžete ho pridať aj do bieleho vína alebo vodky – pripravíte si tak skvelý aperitív. Lahodná voľba je tiež týmto sirupom poliať ovocný šalát alebo si ním osladiť biely jogurt. K jogurtu pridajte müsli či domácu granolu a chia semienka a máte skvelú, chutnú a hlavne zdravú desiatu. No a samozrejme v lete nakvapkajte na zmrzlinu. To deti milujú!

Bazový vs. bezinkový sirup

Často sa stáva, že tieto dva názvy sa zamieňajú. Ide však o sirup z rovnakej rastliny. Aký je medzi nimi rozdiel? Bazový sirup sa vyrába primárne z kvetov bazy, zatiaľ čo bezinkový sirup je zložený skôr z bazových plodov, teda bobulí.

Kedy kvitne baza?

Baza kvitne od mája do júla. Najlepší čas na zber kvetov je v ich plnom rozkvete, keď sú pekne voňavé a majú žlto-bielu farbu. Ak si chcete pripraviť bezinkový sirup z jej plodov, tie dozrievajú až na jeseň, tj. zvyčajne v septembri a októbri. Zbierajú sa zrelé, tmavomodré až čierne bobule.

recept na domáci bazový sirup
Zdroj foto: fotofantasia / Shutterstock.com

Recept na tradičný bazový sirup

Vyskúšajte jednoduchý recept na domáci bazový sirup na uskladnenie.

Suroviny

  • 20 až 25 bazových kvetov,
  • 4 citróny,
  • 1 liter vody,
  • 1 kilogram cukru.

Postup prípravy

  1. Poriadne prepláchnite bazové kvety, aby ste sa zbavili nechceného hmyzu a nečistôt – to by nebola najlepšia zložka do vášho sirupu.
  2. Z malých stoniek kvety odstrihnite a dajte do veľkej misy. Pridajte k nim šťavu a kôru zo všetkých citrónov.
  3. V ďalšom hrnci priveďte vodu do varu a za stáleho miešania prisypávajte cukor. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  4. Keď máte rozpustené, nalejte tento horúci sirup na kvety s citrónom a dobre premiešajte.
  5. Misu s týmto sirupom nechajte 5 dní stáť zakrytú pri izbovej teplote, aby sa chuť bazových kvetov dostatočne rozvinula do celého sirupu.
  6. Po 5 dňoch preceďte sirup cez plátno, aby ste dostali čistú tekutinu. Rozdeľte do fliaš.

Tento bazový sirup vydrží v chladničke až mesiac. Ale, úprimne, už vám niekedy tak dlho vydržal? U nás je teda fuč vždy počas prvých pár dní.


Ďalšie recepty na drinky a nápoje

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.