Bravčová panenka so slaninou – recept na panenku v rúre

Recept na chutnú bravčovú panenku pripravovanú v rúre si zamilujete. Pre lepšiu chuť je dobré ju obaliť v slanine. Ako prílohu môžete zvoliť hubovú omáčku alebo omáčku zo zeleného korenia.

Recept na bravčovú panenku so slaninou

Pripravte si lahodnú bravčovú bravčovú panenku v rúre pre celú rodinu, a to len z troch základných surovín. Ako na to?

Suroviny

  • 500 g bravčovej panenky
  • 200 g anglickej slaniny nakrájanej na plátky
  • dijonská horčica
  • soľ
  • korenie
  • repkový olej

Postup prípravy

  1. Bravčovú panenku necháme v celku, riadne ju umyjeme a očistíme. Je potrebné zbaviť ju blán.
  2. Pri tomto procese sa obrňte trpezlivosťou, panenka ich má pomerne veľa – a cieľom je odstrániť ich čo najviac. Keď sa totiž bravčová panenka pečená v rúre v celku tepelne upraví, blanky sú tuhé, a to môže pokaziť celkový chuťový pôžitok.
  3. Mäso si papierovou utierkou zľahka osušíme, potom panenku nasolíme a okoreníme.
  4. Na panvičke si rozpálime repkový olej a mäso na ňom sprudka opražíme. Postupne otáčame, aby sme ho osmahli rovnomerne zo všetkých strán.
  5. Až mäso osmažíme, vyberieme si ho z panvičky a odložíme nabok.
  6. Starostlivo potrieme dijonskou horčicou, a následne ju obalíme v plátkoch slaniny. Aby slanina držala, upevníme ju špáradlami.
  7. Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov, vložíme bravčovú panenku so slaninou do pekáča a dáme do rúry.
  8. Pečieme asi 10–12 minút.
  9. Po dopečení vytiahneme z rúry a necháme ju chvíľočku vychladnúť. Nakrájame na plátky, ktoré by vo vnútri mali byť krásne ružové.
Tip: Bravčová panenka v slaninovom župane môže byť po nakrájaní ihneď podávaná. Ako príloha sa hodí čerstvá zelenina a tiež varené, pečené či štuchané zemiaky alebo zemiaková kaša.
bravčová panenka so slaninou pečená v rúre
Zdroj foto: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Aká omáčka sa hodí k bravčovej panenke?

Bravčová panenka na prírodno so zeleninou je jedlo, ktoré ocenia aj vaše deti. Ak by ste k tomuto pokrmu chceli okrem zeleniny a zemiakov niečo navyše, vyskúšajte bravčovú panenku s omáčkou. Ktoré omáčky sa hodia najviac? Podávajte ju napríklad s horčicovou omáčkou, omáčkou so zeleného korenia, hubovou omáčkou, sladkou brusnicovou či slivkovou omáčkou, alebo alternatívou k bravčovej panenke môže byť aj smotanovo syrová omáčka, resp nivová. V takomto prípade môžete šťavnatú panenku konzumovať aj s ryžou.


Ďalšie recepty z bravčového mäsa

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.