Bravčové výpečky – recept na nedeľný obed či pochúťku k pivu

Chcete pripraviť výborné bravčové výpečky pre seba a svoju rodinu a urobiť tak výnimočný nedeľný obed či pochútku na zahryznutie? Pochutnajte si na bravčovom mäse, ktoré sa rozpadá na jazyku.

Pripravujete výdatný nedeľný obed alebo máte chuť na poctivú českú kuchyňu? Potom sa určite do vášho zorného poľa dostáva recept na moravskú kapustu, špenát, kyslú kapustu a iné obdoby českej kuchyne. K týmto pochutinám môžete dať vajcia, karbonátok alebo napríklad plátok bravčového mäsa, ale poctivé a vychutené bravčové výpečky s kapustou a knedlou nič neprekoná.

Recept na bravčové výpečky

Pre bravčové výpečky sa štandardne využíva bôčik, ale nie každý ho má rád. Preto môžete namiesto bôčika využiť bravčové pliecko. Vyskúšajte nižšie priložený recept na bravčové výpečky. Nebudete ľutovať!

Zdroj foto: Alexandre E Fernandes / Shutterstock.com

Suroviny

  • 1 kg chudého bôčika s kožou (prípadne bravčové pliecko),
  • 2 – 3 veľké cibule (tu platí, čím viac, tým lepšie),
  • 3 väčšie strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice bravčovej masti,
  • 1 čajová lyžička celej rasce,
  • soľ
  • mleté ​​korenie

Postup prípravy

  1. Mäso umyte a pekne nakrájajte na väčšie kocky. Dôležité je, aby boli približne rovnako veľké. Nekrájajte malé kúsočky, spečú sa.
  2. Pridajte dostatočné množstvo soli, podľa vlastnej chuti, ale nebojte sa soliť. Mäso do seba soľ natiahne, aby bolo dobre vychutené.
  3. Poriadne premiešajte, aby sa soľ dostala naozaj všade k mäsu a dajte bokom odpočívať. Ideálne na hodinku, aby sa mäso spojilo so soľou.
  4. Vo vyššom hrnci rozpustite masť a pridajte cibuľu. Niekto ju krája na menšie kocky, u nás sa osvedčilo krájané na tenké prúžky, ktoré lepšie vyniknú. Kto nemá rád cibuľu, ocení skôr kocky.
  5. Pridajte cesnak, ktorý nakrájate na tenké plátky a rascu.
  6. Pridajte odstáte mäso, opečte sprudka zo všetkých strán a prilejte hrnček vriacej vody.
  7. Potom všetko dajte do rúry (prípadne presuňte do pekáča), ktorá je vyhriata na 200 stupňov. Pečte približne hodinu a pol. Občas mäso skontrolujte, premiešajte a pridajte vodu (na podliatie môžete pokojne použiť aj tmavé pivo a dodať tak mäsu výraznejšiu chuť).
  8. Po hodine a pol pečenia zložte pokrievku a pečte asi polhodinky bez podlievania. Ak chcete viac šťavy, pridajte vriacu vodu, z bokov starostlivo zotrite mastenec a rozmiešajte.
  9. Môžete ešte podľa chuti pridať cesnak do výpeku.

Podávať môžete bravčové výpečky s kyslou kapustou a knedlou. Zaručene sa budete zalizovať až za ušami.

Ďalšie recepty z bravčového mäsa


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.