Bravčové výpečky s kapustou – tradičný recept

Chcete pripraviť výborné bravčové výpečky pre seba a svoju rodinu a urobiť tak výnimočný nedeľný obed či pochútku na zahryznutie? Pochutnajte si na bravčovom mäse, ktoré sa rozpadá na jazyku.

Recept na bravčové výpečky

Bravčové výpečky s kapustou zvládne aj úplný začiatočník. Akonáhle dáte bravčové výpečky do rúry, môžete sa pustiť do prípravy kapusty a knedlí.

Suroviny

  • 250 g bravčového bôčika,
  • 750 g bravčová pliecko,
  • bravčová masť,
  • 3 cibuľa,
  • kapusta (biela alebo červená),
  • rasca,
  • soľ, korenie,
  • cukor.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že si pripravíte mäso. Bravčové pliecko aj bôčik nakrájajte na väčšie kocky a zatiaľ ich dajte bokom. Dôležité je, aby boli približne rovnako veľké. Nekrájajte malé kúsočky, spečú sa.
  2. Pokračujte tým, že nakrájate dve cibule na väčšie kusy.
  3. Zapnite si rúru a nechajte ju predhriať na 180 °C
  4. Medzitým si v stredne veľkom hrnci nechajte rozpustiť dve vrchovaté polievkové lyžice masti a mäso na ňom sprudka opečte. Až sa mäso zo všetkých strán zatiahne, pridajte cibuľu, osoľte, okoreňte, pridajte rascu a miešajte.
  5. Následne si pripravte pekáč, zmes do neho vylejte, pridajte hrnček horúcej vody a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečte približne hodinu a pol. 
  6. V pravidelných intervaloch výpečky podlievajte vodou. Na podliatie môžete pokojne použiť aj tmavé pivo a dodať tak mäsu výraznejšiu chuť.
  7. Po hodine a pol pečenia zložte pokrievku a pečte asi polhodinky bez podlievania.
  8. Zatiaľ čo sa výpečky opekajú, pripravte si kapustu. 
  9. Začnite tým, že si najemno nakrájate cibuľu, ktorú následne na spenenom masle osmažíte dozlatista. Následne pridajte kapustu, podlejte trochou vody, pridajte 2 lyžice cukru, zamiešajte a nechajte dusiť. Ak budete pripravovať červenú kapustu, spoločne s cukrom pridajte do hrnca aj rascu.
  10. Kapustu nechajte podusiť po dobu 10 až 15 minút.
  11. Dobu, kedy sa budú výpečku opekať v rúre, využite aj na to, že si pripravíte prílohu. Ideálne sú zemiakové knedle, žemľové, chlpaté alebo aj chleba.

Bravčové výpečky servírujte s kapustou a nešetrite s výpekom.

bravčové výpečky s kapustou
Zdroj foto: CobraCZ / Shutterstock.com

Tipy, ako vylepšiť bravčové výpečky

  • Pri príprave výpečkov sa nikam neponáhľajte. Aby mäso zmäklo a pri konzumácii sa rozplývalo v ústach, potrebuje dostatok času.
  • Vedeli ste o tom, že si môžete pripraviť výpečky v pomalom hrnci? Postup je rovnaký, akurát miesto do rúry ich dáte do pomalého hrnca.
  • Bravčové výpečky môžete podlievať aj pivom. Získajú vďaka tomu inú chuť a šťava bude trochu horkastá a viac zlatistá.
  • Recept na výpečky s červenou kapustou sa od toho s bielou nijako nelíši. Zatiaľ čo červená kapusta je sladšia, biela je kyslejšia. Pokiaľ sa nemôžete rozhodnúť, pripravte si oba druhy a servírujte ich spoločne.
  • Bravčové výpečky s kapustou a zemiakovou knedľou sú obľúbenou nedeľnou klasikou. V prípade, že nemáte radi bravčový bôčik, použite iba bravčovú pliecko.

S čím podávať bravčové výpečky

Bravčové výpečky s červenou kapustou sú obľúbenou klasikou, na ktorej si pochutná celá rodina. Okrem dvoch druhov kapusty, ktoré je možné k výpečkom pripraviť (červená alebo biela), máte hneď niekoľko možností aj pri výbere vhodnej prílohy. Skvelou kombináciou sú bravčové výpečky a zemiakové knedle, ale od veci nie sú ani zemiakové haluškychlpaté knedle, žemľové knedle, zemiaky aj krajec chleba.

Ako urobiť kapustu k výpečkom

Ako pripraviť kapustu k výpečkom tak, aby bola úplne dokonalá? Počas varenia neustále ochutnávajte a dochucujte. Univerzálny recept, ktorý by udával presné množstvo cukru, ktoré máte ku kapuste pridať, neexistuje, pretože každý máme radi trochu inú chuť. Preto sa spoľahnite na svoje chuťové poháriky a nebojte sa do kapusty pridať viac cukru alebo aj soli, než vám radia recepty.

Ako zahustiť výpečky s kapustou

Ak chcete aby boli bravčové výpečky v hustejšej omáčke, stačí mäsový výpek zmiešať s lyžicou hladkej múky a spoločne povariť. Čím viac budete počas opekania výpečky podlievať, tým viac výpeku budete mať.

Servírovanie výpečkov

Bravčové výpečky servírujte s kapustou a knedľou a nezabudnite ani na vychladené pivo. Ak vám ale výpečky zostanú aj na večeru, nemusíte ich ohrievať. Studené výpečky s čerstvým chlebom sú totiž lahôdkou.

Zdroj: myrecipes.com, foodnetwork.com

Ďalšie recepty z bravčového mäsa


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.