Americké čokoládové brownies: Recept na domácu pochúťku

Brownies je ten pravý dezert pre každého milovníka čokolády. V modernej kuchyni sa objavujú sa aj mnohé zdravé verzie – cviklové alebo cuketové brownie. Odkiaľ sa k nám tento famózny recept dostal a ako si pripraviť to najlepšie brownies doma? 

Čo je brownies?

Inak aj pod názvom chocolate brownie či Boston brownie sa skrýva múčnik pochádzajúci zo Spojených štátov. Jedná sa o typické kakaové cesto, často aj s prídavkom čokoládových kúskov. Niekedy môže byť tiež potretý čokoládovou polevou. Štandardne sa podáva v podobe malých štvorčekov. Ide o veľmi hutný dezert s výraznou chuťou, vystačíte si tak aj s malým kúskom tejto sladkosti.

Dokonca tento koláč existuje aj v takzvanom white brownies variante, teda brownies z bielej čokolády. Do cesta sa namiesto klasickej čokolády používa čokoláda biela. Tým získa brownies úplne inú chuť, jedná sa o pomerne netradičnú variáciu.

Pôvod brownies 

Údajne tento typický americký dezert vymyslel v roku 1893 chicagský cukrár. Čokoládové brownies mali vzniknúť na výslovné prianie manželky majiteľa luxusného hotela Palmer House. Tá si totiž priala zákusok, ktorý sa bude svojou štruktúrou podobať torte, bude však menší a bude sa dať jesť z krabičky.

V pôvodnej receptúre bola dôležitá marhuľová glazúra a orechy, to na dnešných brownies objavíte len výnimočne. Názov tejto sladkosti je odvodený od typickej hnedej farby cesta, predtým však tento múčnik neobsahoval čokoládu. Namiesto toho sa do cesta pridávala melasa, vedľajší produkt pri výrobe cukru.

brownies s čokoládou
Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Ďalej sa brownies objavili v učebnici varenia z roku 1896. Recept v podobe, ako ho poznáme dnes, sa však začal ustaľovať až v prvej dekáde 20. storočia.

Druhy brownies

Ešte, než sa pustíte do výroby vlastných brownies, je dôležité rozmyslieť si, aké vlastne chcete upiecť. Existujú totiž dva základné druhy tohto múčnika:

  • jeden je z vlhkého a vláčneho cesta, navyše má temne čokoládovú farbu a typickú hutnú konzistenciu,
  • avšak môžete si pripraviť aj taký múčnik, ktorý sa bude viac podobať tortovému cestu a bude suchší (brownie torta). 

Tieto rozdiely vznikajú hlavne kvôli rozdielnemu množstvu múky a pomeru ostatných surovín. Ak však chcete ochutnať typické americké brownies, vyskúšajte radšej tie vláčne. Receptov na bežné kakaové rezy s nadýchanou konzistenciou nájdete veľa. Brownies sú však jedinečné, a pokiaľ milujete čokoládu, iste vás očarí.

Ako pripraviť najlepšie brownies?

Na výrobu domácich brownies si vystačíte s iba piatimi surovinami. Ide o múku, maslo, čokoládu, cukor a vajcia.

Ďalej môžete podľa chuti pridať oriešky, sušené ovocie a podobne. Je však dôležité vedieť, ako sa jednotlivé suroviny v ceste chovajú a aký vplyv na cesto majú. Poďme sa na ne preto pozrieť podrobnejšie.

Múka

Čím menej múky na výrobu použijete, tým vláčnejšie brownies získate. Základom by mala byť dobrá hladká, prípadne polohrubá múka. Dôležitý je obsah lepku, aby cesto pekne vybehlo a vám nevznikla iba nevzhľadná čokoládová placka na plechu. Z toho dôvodu siahnite radšej po overenej múke, s ktorou sa vám darí kysnuté cesto. Ak chcete mať istotu, zvoľte bielu pšeničnú múku, tá má obsah lepku vysoký.

Maslo

Táto surovina sa podieľa na skvelej chuti tohto čokoládového koláča brownies. Navyše mu tiež pridáva nadýchanosť. Ak by ste chceli hutnejšie cesto, potom môžete namiesto masla pridať rastlinný olej. Pre kompromis zmiešajte maslo a olej v pomere 50:50.

recept brownies
Zdroj foto: Yes Photographers / Shutterstock.com

Čokoláda

Čokoláda je vôbec najdôležitejšou súčasťou tohto dezertu. V niektorých receptoch sa s ňou vôbec nestretnete, namiesto nej je v ceste iba kakaový prášok. Ten však môže viesť skôr k vysušovaniu cesta – kakaové brownies tak nie sú tou najlepšou voľbou. Ak teda túžite po klasických vláčnych a poriadne čokoládových brownies, rozhodne zvoľte čokoládu. Tá by mala byť kvalitná, s výraznou chuťou a vysokým obsahom kakaa.

Ak nemáte v obľube horkú čokoládu, teoreticky ju možno v recepte nahradiť tou s menším obsahom kakaového prášku. Avšak čím menej kvalitnú čokoládu zvolíte, tým menej cukru pridajte do cesta. Naopak, ak použijete naozaj horkú čokoládu, možno bude potrebné pridať o trochu viac cukru.

Zistite, ako pripraviť dokonalú čokoládovú polevu na torty alebo koláče. 

Cukor

Nielenže dodáva príjemnú chuť a vyvažuje čokoládu, ale pôsobí aj ako zvláčňujúci činiteľ. Pokiaľ teda výrazne obmedzíte množstvo, výsledkom bude suchý múčnik. Pokiaľ sa vám predsa len klasický biely cukor prieči, vyskúšajte ho zameniť za hnedý trstinový cukor. Ten brownies dodá ľahko inú štruktúru aj chuť.

Vajcia

Vajcia výrazne určujú výslednú konzistenciu tohto dezertu. Čím viac vajec dáte do cesta, tým vláčnejší a tekutejší výsledok získate. Ak teda nebudete spokojní s tým, ako vaše super brownies vyzerajú, vyskúšajte zmeniť množstvo vajec.

čokoládové brownies
Zdroj foto: Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Recept na čokoládové brownies

Vyskúšajte recept na brownies z čokolády, ktoré si zamilujete.

Suroviny

  • 3 vajíčka,
  • 85 g múky,
  • 150 g cukru,
  • 200 g kvalitnej čokolády,
  • 200 g masla,
  • 50 g orechov.

Postup prípravy

  1. Rúru dajte predhrievať na 180 °C.
  2. Maslo a čokoládu pokrájajte na menšie kúsky, aby sa ľahšie rozpúšťali.
  3. Tieto 2 suroviny rozpustite a vymiešajte do hladkého krému.
  4. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, potom pozvoľna pridajte čokoládu s maslom.
  5. Opatrne zasypte múkou.
  6. Malý pekáčik, pre toto množstvo surovín ideálne 25 na 30 cm, vyložte papierom na pečenie.
  7. Pripravené cesto vložte do rúry a pečte zhruba 20-25 minút.
  8. Podľa chuti posypte orechy.
  9. Po vybratí nechajte chvíľu chladnúť na mriežke. Potom brownies vyberte za papier na pečenie a nechajte chladnúť mimo pekáčik. Je potrebné minimálne 4 hodiny, aby múčnik dostatočne stuhol.
Tip: Okrem orieškov môžete do cesta pridať aj drobné ovocie, napr. maliny. Dostanete tak chutný čokoládový brownies s malinami. 

Čokoládové brownies sú veľmi obľúbeným americkým dezertom, ktorý si získal obľubu aj u nás – a nie je divu. Ide o rýchly múčnik, navyše si ani nežiada veľa surovín a jeho príprava je jednoduchá. Pokiaľ teda túžite po niečom naozaj čokoládovom, čo sa rozplynie na jazyku, brownies sú to pravé.

brownies
Zdroj foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Ako dlho brownies piecť?

Pečenie je pri tomto dezerte tou najviac náročnou časťou. Je totiž dôležité si to naozaj postrážiť, bohužiaľ v tomto prípade sa nehodí nechať múčnik o päť minút navyše v rúre pre istotu. Kľúčom k najlepšiemu receptu je totiž nechať ich tak trochu nedopečené.

Preto sa naozaj nebojte vybrať ich z rúry o niečo skôr, než budú vyzerať upečene. Po prvé má tento dezert zostať vláčny a hutný, navyše vďaka zvyškovému teplu a postupnému chladnutiu ešte stuhne. Ak necháte brownies v rúre príliš dlho, namiesto lahodného výsledku získate drobivé a suché rezy.

Neriaďte sa priamo časom uvedeným v recepte, vždy múčnik radšej kontrolujte skôr. To, že je pripravený na vybratie z rúry, spoznáte klasickou skúškou špáradlom či špajdľou. Neočakávajte ju však úplne suchú. Ideálny čas na vybratie z rúry nastáva, keď na špáradle zachytí drobné množstvo omrviniek.

Zdroj: cafedelites.com


Ďalšie recepty na koláče a múčniky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.