Bun Bo Nam Bo – recept na tradičný vietnamský pokrm

Tradičný vietnamský pokrm Bun Bo Nam Bo ovládol ázijské bistrá a reštaurácie. Vychutnajte si typické ázijské chute a pripravte si pokrm podľa jednoduchého receptu.

Bun Bo Nam Bo patrí medzi najobľúbenejšie vietnamské pokrmy u nás. Jeho základom sú rezance a hovädzie mäso v kombinácii s typickými ázijskými sladkokyslými chuťami. Inšpirujte sa receptom na jedlo, ktoré je zdravé, ale aj veľmi lahodné.

Čo je Bun Bo Nam Bo

Pokrm Bun Bo Nam Bo je vietnamská špecialita, ktorú si môžeme doslova preložiť ako “rezance s hovädzím mäsom z juhu”. Ako už sám názov napovedá, hlavnou ingredienciou sú ryžové rezance, ktoré sa spoločne so vyprážaným hovädzím mäsom balia do listov byliniek, ktoré nájdete priamo na tanieri.

Čo Bun Bo Nam Bo znamená

Aby ste lepšie porozumeli tomuto tradičnému vietnamskému pokrmu, zoznámte sa s jednotlivými slovami v jeho názve.

  • Bun – rezance
  • Bo – hovädzie mäso
  • Nam Bo – bývalá francúzska kolónia nachádzajúca sa na juhu Vietnamu, tzv. Kočinčína

Celý názov teda skutočne znamená rezance a hovädzie mäso z južného Vietnamu.

Ako sa správne píše názov

V ázijských a našich reštauráciách, kde tento pokrm pripravujú sa môžete stretnúť s názvom “Bun Bo Nam Bo”, avšak správne sa názov pokrmu píše “Bún bò Nam Bộ”. Môžete naraziť aj na veľmi podobné názvy, ako je Bún bò khô, čo je variant nasucho a Bún bò xào, variant s hovädzím mäsom, ktoré je restované.

Ako jesť Bun Bo Nam Bo

Tento ázijský pokrm si najlepšie vychutnáte, keď do misy vložíte jednu vrstvu surovín po druhej. Cieľom je, aby sa chute navzájom prelínali. A ako jesť Bun Bo Nam Bo? Jedine paličkami.

Takmer všetky ázijské jedlá sú obľúbené medzi priaznivcami zdravého životného štýlu. Vzhľadom na množstvo zeleniny a byliniek patrí Bun Bo Nam Bo medzi pokrmy, ktorých kalórie sú nízke. Pokrm je vyvážený a veľmi zdravý. Ak sa neodvažujete si pokrm pripraviť, Bun Bo Nam Bo v reštaurácii to istí. Dnes už ho pripravuje aj každé vietnamské bistro.

recept na vietnamské bun bo nam bo
Zdroj foto: Petr Tran / Shutterstock.com

Recept na Bun Bo Nam Bo

Domáce Bun Bo Nam Bo môže chutiť rovnako skvele, ako to v reštaurácii. Recept je trochu zložitejší a pracnejší, ale rozhodne stojí za to.

Suroviny

  • 400 g hovädzieho mäsa,
  • 1 balíček guľatých rezancov,
  • 2 polievkové lyžice rybej omáčky,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • mungo klíčky,
  • bylinky – klasnatka, perila, koriander, mäta,
  • citrónová tráva,
  • 1 veľká mrkva,
  • ½ pekinskej kapusty,
  • ½ uhorky,
  • arašidy,
  • 1 polievková lyžica oleja,
  • soľ a korenie.

Suroviny na zálievku

  • 2 polievkové lyžice šťavy z limetky
  • 2 polievkové lyžice rybej omáčky
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 chilli paprička alebo chilli vločky

Postup prípravy

  1. Mäso očistite a nakrájajte na veľmi tenké plátky.
  2. Vo väčšej miske zmiešajte rybiu omáčku, trochu korenia a soli, prelisovaný cesnak, olej, najemno nakrájanú citrónovú trávu.
  3. Zmes poriadne premiešajte a vložte do nej nakrájané mäso.
  4. Mäso nechajte jednu hodinu marinovať.
  5. Zeleninu očistite a nakrájajte na tenké rezančeky.
  6. Bylinky opláchnite pod tečúcou vodou.
  7. Arašidy vložte na panvicu a opražte, následne ich rozdrvte.
  8. Pripravte si rezance podľa návodu.
  9. Na rade je Bun Bo Nam Bo omáčka, zmiešajte všetky suroviny a poriadne premiešajte.
  10. Na panvicu nalejte olej a zohrejte. Sprudka na ňom mäso orestujte a dochuťte.
  11. Nachystajte si veľkú misu, do ktorej vložte rezance, nakrájanú zeleninu, bylinky, mungo klíčky a mäso. Všetko zalejte zálievkou.
  12. Nakoniec pokrm zasypte praženými arašidmi.

Ako vylepšiť recept

  • Aby sa rezance nelepili, prepláchnite ich po uvarení studenou vodou, a následne zase vodou horúcou.
  • Pokrm môžete tiež servírovať tak, že všetky ingrediencie pripravíte zvlášť do mištičiek, vrátane pripravenej zálievky.
  • Pridať môžete aj vyprážanú šalotku (zakúpite v obchode), ktorá pokrmu dodá vynikajúcu chuť.

Zdroj: masterclass.com, wholesomepatisserie.com


Tipy na ďalšie jedlá ázijskej kuchyne

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.