Caesar šalát – recept na rýchlu a ľahkú večeru

Caesar šalát je známy po celom svete. Nenáročná príprava z neho urobila obľúbené hlavné jedlo alebo ľahkú večeru. Vyskúšajte jednoduchý recept na caesar šalát.

Okolo jeho vzniku existuje niekoľko legiend, to však neuberá na jeho popularite. Šalát caesar získal svoj názov po svojom tvorcovi. Bol ním kuchár žijúci v Mexiku, Cesare Cardini (1896-1956).

Existuje veľké množstvo verzií o tom, ako šalát presne vznikol a aký bol impulz na jeho vytvorenie. Najčastejšie uvádzanou verziou je oslava 4. júla 1924, kedy ho taliansky kuchár pripravil ako nové slávnostné jedlo. Ďalšia často uvádzaná legenda súvisí s bratom kuchára. Alexander Cardini bol letec a šalát bol narýchlo pripravená desiata pri nočnej službe. Okrem varenia sa Cardini venoval výrobe dresingu, v roku 1948 dokonca otvoril vlastnú továreň.

TIP: Šopský šalát: rýchly recept zo zdravých surovín

Rovnako ako historiek a legiend o jeho vzniku, existuje veľa variantov tohto šalátu, napr. ceasar šalát s kuracím mäsom. Základ však majú všetky spoločný.

caesar šalát
Zdroj foto: Wallace Weeks / Shutterstock.com
Tip: Vyskúšajte pripraviť aj tradičný grécky šalát. 

Recept na caesar šalát

Existuje veľké množstvo receptov na šaláty. Poďme sa pozrieť, ako si doma pripraviť skvelý caesar šalát, ktorý nájdete takmer v každej reštaurácii.

Suroviny

Na šalát

  • 1 väčší rímsky šalát,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 60 g masla,
  • 30 ml oleja,
  • strúhaný parmezán,
  • 1 plátok chleba.

Na zálievku

  • 1 vajce,
  • 100 ml olivového oleja,
  • 1 lyžica horčice,
  • 2 lyžice citrónovej šťavy,
  • 6 kúskov ančovičiek,
  • 5 ml kapary.

Postup prípravy

  1. Šalát opláchnite a natrhajte na jednotlivé listy. Cesnak nasekajte na jemné kúsky. Chlieb nakrájajte na malé kocky.
  2. V pekáči nechajte rozpustiť maslo a olivový olej s cesnakom. Medzitým si nechajte rozohriať rúru na 200 °C. Do rozohriatej zmesi pridajte petržlenovú vňať, soľ a korenie a premiešajte s nakrájanými kúskami chleba. Kúsky rozprestrite na papier na pečenie a pečte asi 10 minút. Ihneď, po vybratí z rúry, ich posypte nastrúhaným parmezánom.
  3. Je čas pripraviť zálievku – uvarte vajcia namäkko (varte približne tri minúty a rýchlo schlaďte v studenej vode). Dajte do misky horčicu, citrónovú šťavu, kapary a ančovičky. Všetko vyšľahajte spoločne s vajcom.
  4. Prilejte do zálievky olivový olej, ale buďte trpezliví, neponáhľajte sa. Neprestávajte šľahať.
  5. Rozložte po tanieri či miske natrhané listy šalátu, opečené krutóny a prelejte zálievkou.

Tipy na ďalšie šalátové recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.