Domáca čalamáda – recept z uhoriek a cukety

Uhorkovo – cuketová čalamáda je chutným jedlom pre horšie časy a je vhodná ako príloha k mäsu. Príprava je jednoduchá. Vyskúšajte domáci recept na zavarenú čalamádu.

Z čoho pripraviť čalamádu?

Často sa pripravuje klasická čalamáda z kapusty, papriky a cibule, obľúbená je však aj uhorková alebo cuketová čalamáda.

Prečo čalamáda z cukety?

Cukety sú v našich záhradkách veľmi bežné a obľúbené, pretože aj pri relatívne malom úsilí z nich môžete mať veľký úžitok. Pokiaľ nemáte možnosť si ich sami vypestovať, počas sezóny ich zoženiete lacno vo všetkých obchodoch či na trhoviskách. Cukety sú diétne, zdravé, chutné, ľahké na spracovanie (varenie, pečenie, dusenie, vyprážanie, grilovanie), hodia sa snáď do všetkého a ku všetkému, ale na konci leta nastáva obdobie, keď už človeku môžu trochu „liezť krkom“. Nie je teda nič ľahšie, než pripraviť cuketovú čalamádu, sterilizovať ju a uchovať na zimu.

Prečo čalamáda z uhoriek?

S uhorkami je to podobne – ak máte skleník, v ktorom sa uhorkám darí, je možné, že vám tiež čoskoro dôjdu nápady, čo s nimi. Navyše uhorky nie sú tak variabilné na spracovanie ako cukety a lepšie chutia čerstvé ako tepelne upravené. Našťastie sa tiež dajú spracovať tak, aby boli jedlé a chutné aj za pár mesiacov, a to vďaka uhorkovej čalamáde. Reč je hlavne o šalátových uhorkách, ale ak sa vám urodí bohatá úroda uhoriek nakladačiek, môžete použiť aj tie.

klasická domáca čalamáda z uhoriek
Zdroj foto: Elena Hramova / Shutterstock.com

Recept na uhorkovo – cuketovú čalamádu

Nie je nad klasickú čalamádu ako od babičky. Vyskúšajte overený recept na domácu čalamádu z uhoriek a cukety.

Suroviny (pre 6 pohárov)

  • 1 kg cibule,
  • 2,5 kg cukiet alebo uhoriek (môžete pridať aj patizón či mrkvu),
  • 1 dcl octu,
  • 1 lyžičku soli,
  • 400 g cukru,
  • 1 lyžičku mletého korenia,
  • 1 lyžičku kari.

Postup prípravy

  1. Cukety, uhorky a cibuľu nakrájame na menšie kúsky, prípadne nastrúhame nahrubo na strúhadle. Pridáme korenie a premiešame.
  2. Potom čalamádu natlačíme do pohárov (vopred umytých v horúcej vode) a rovnomerne pridáme cukor  – z tohto množstva dostanete 6 pohárov s objemom 0,7 litra.
  3. Do pohárov prilejeme aj šťavu, ktorú zelenina pustila, utrieme horný okraj pohárov do sucha a zatvoríme čistými viečkami.
  4. Poháre vložíme do zaváracieho hrnca (prípadne do rúry alebo použijeme vlastný overený spôsob sterilizácie zeleniny) a zavárame asi 20 minút pri 85 stupňoch. Výsledná chuť je sladko-kyslá, ak máte radi radšej pikantnú čalamádu, pridajte viac karí alebo iného obľúbeného korenia. Viac pikantná chuť je typická pre maďarskú čalamádu.

Čalamáda na studeno sa hodí ako príloha predovšetkým k mäsu, ale určite sa dá použiť na mnoho rôznych spôsobov. Pokiaľ máte radi zavarené nakladačky, táto čalamáda sa stane pre vás príjemnou obmenou. Uhorky alebo cukety spracované na čalamádu vám vydržia minimálne do budúceho roka, ale ak im prídete na chuť, výborná čalamáda zmizne zo špajze oveľa skôr.

Zdroj: autorský text / Šárka Kostková

Ďalšie recepty na zeleninové prílohy


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.