Recepty na chilli con carne na viac spôsobov. Originál hovädzie, kuracie či zeleninové.

Chilli con carne je obľúbené jedlo v zahraničí. Chcete si ho pripraviť doma? Vyskúšajte chilli con carne s hovädzím mäsom, kuracím mäsom, alebo si z neho pripravte chutnú polievku.

Aj slovenská kuchyňa je otvorená všetkému novému a necháva sa inšpirovať zahraničím. Náš bežný jedálniček je vďaka tomu obohatený o množstvo receptov z rôznych končín sveta. Nielen, že sa bežne u nás pripravujú lahôdky z Talianska, Francúzska či Balkánu, obľúbené sú aj jedlá z väčších diaľok. Typickým pokrmom v Texase je práve chilli con carne. Poďme sa pozrieť, čo sa pod týmto tajuplným názvom skrýva.

Recept na hovädzie chilli con carne

Hovädzie chilli con carne z mletého mäsa je korenený dusený pokrm. Pri jeho ochutnaní by ste mali cítiť pikantnú chuť chilli papričiek. Kto ich však nemá rád, nemusí ich do jedla pridávať, pretože možností, ako ho pripraviť, je viac. Toto jedlo je typické pre americký Texas, odkiaľ sa potom dostalo do sveta. Tu mu však hovoria iba chilli a každý domorodec už vie, o čom je reč.

Hlavné prísady

Už sám názov pokrmu všeličo o ňom vypovedá – originál recept chilli con carne obsahuje chilli papričky s mäsom. Tie mu dávajú tú správnu chuť, po ktorej vás budú páliť ústa. A potom už záleží na krajových zvyklostiach, čo sa v jednotlivých receptoch objaví. A pretože skrátka nemôžu prísť ani vegetariáni, existuje aj bezmäsitá forma tohto jedla, ktorá je rovnako pikantná ako recept klasický. Len mäso chýba.

Ako pripraviť mleté ​​mäso

Základom tohto typického texaského pokrmu je hovädzie mleté ​​mäso, ktoré sa dusí. Avšak pred tým, než ho začnete dusiť, treba mäso poriadne opiecť na tuku, aby pokrm získal tú správnu chuť. Pokiaľ tak neurobíte, ťažko budete dobrú chuť chilli con carne doháňať soľou, korením či ďalšími ingredienciami..

Až potom ako je mleté ​​mäso poriadne opečené, sa pristúpi k samotnému duseniu pokrmu.  Dusiť ho pokojne môžete dlho, až je mäso mäkké a vytvorí rozpadnutú konzistenciu, ktorá je jemná a vďaka chilli papričke chuťovo výrazná. Vykúzlite tak dokovalé chilli con carne ako Jamie Oliver.

Zdroj foto: marcin jucha / Shutterstock.com

Zloženie korenia chilli con carne

Kto nemá doma k dispozícii čerstvú chilli papričku, vypomáha si hotovým korením chilli con carne, ktoré dá pripravovanému pokrmu jeho typickú chuť. Obsahuje papriku, chilli a kajenské korenie. Jedná sa o pikantné korenie, ktoré ale radšej nepoužívajte do pokrmov, ktoré budú konzumovať aj malé deti.

Chilli con carne pre deti v pomalom hrnci

Aj keď klasické chilli con carne asi nebude obľúbeným pokrmom malých detí, existujú aj recepty umiernené, kde sa pálivá paprika vôbec nevyskytuje. Vďaka tomu je možné taký pokrm dieťaťu pokojne predložiť.

Postup prípravy:

  • V pomalom hrnci si pripravíte červenú fazuľu, ktorú si cez noc necháte namočenú.
  • Na druhý deň potom na tuku opražíte nakrájanú cibuľku, pridáte strúhanú mrkvu a cesnak. Pridáte drvenú rascu, koriander, sladkú mletú papriku, údenú mletú papriku a prípadne aj trochu korenia.
  • Všetko dobre osmažíte, až zelenina zavonia.
  • Na tuku opražíte mleté ​​mäso a pridáte k zelenine, dobre premiešate a restujete spoločne.
  • Doplníte paradajkami a namočenými fazuľami, dochutíte prípadne cukrom.
  • Zmes dáte do pomalého hrnca dusiť na 4 hodiny. Pokiaľ taký hrniec nemáte, dusíte tak dlho, až sú fazuľa mäkká.
  • Hotový pokrm podávate buď s celozrnným pečivom, ryžou alebo v tortille.
Zdroj foto: CCat82 / Shutterstock.com

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími obľúbenými receptami z pomalého hrnca.

Zeleninové chilli con carne bez mäsa

Keď vám doma chýba mleté ​​mäso, a napriek tomu by ste radi pripravili chilli con carne, nasledujúci jednoduchý recept vás presvedčí, že aj bez neho sa pokrm podarí. Dôležité je mať k dispozícii aspoň červené veľké fazule a chilli papričku.

Postup prípravy:

  • Na rastlinnom oleji speníte cibuľku, pridáte nakrájanú čili papričku a mletú papriku.
  • Osolíte a okoreníme.
  • Potom pridáte deň vopred namočenú červenú fazulu, nakrájané paradajky, doplníte kukuricou a dusíte domäkka.
  • Jedlo sa podáva s ryžou.

Chilli con carne zo sójového mäsa

Sójové mäso je obľúbené najmä medzi vegetariánmi. Nasledujúci recept ale určite využijú aj tí, čo by radi schudli nejaký ten kilogram. Recept je pomerne rýchly, pretože sa používajú sterilizované fazule, ktoré sa nemusia tak dlho dusiť, aby boli mäkké.

Postup prípravy:

  • Najprv si pripravíte sójové mäso. Možno použiť plátky, kocky aj rezančeky alebo granulát podľa toho, čo práve máte doma. Uvaríte ich podľa návodu v osolenej vode. Plátky treba nakrájať na menšie časti.
  • Na rastlinnom oleji sa orestuje cibuľka, na to sa vloží sójové mäso a opečie.
  • Pridáte paradajkový pretlak, prehrejete a doplníte sterilizovanými fazuľami v slanom náleve a sterilizovanú kukuricu.
  • Osolíte, okoreníte, dochutíte čili papričkou, prípadne len mletou sladkou paprikou, ak nechcete mať pokrm príliš pálivý.
  • Spoločne prehrejete a podávate buď s pečivom alebo ryžou.

Kuracie chilli con carne

Originálny recept na hovädzie chilli con carne si môžete trochu pozmeniť a prispôsobiť. Pokojne si môžete tento pokrm pripraviť aj z mäsa kuracieho. Bude to netradičný recept, ale rovnako chutný.

Postup prípravy:

  • Pripravíte si kuracie mäso – steaky alebo prsia, ktoré nakrájate na malé kúsky a osmažíte na tuku. Pridáte korenie, ktoré máte radi.
  • Na tuku osmažíte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáte nasekanú chilli papričku, sterilizovanú kukuricu a fazuľu.
  • Dochutíte korením, rozotreným cesnakom a karí korením.
  • Pridáte opečené kuracie mäso a spoločne chvíľu podusíte.
  • Na tanieri ozdobíte lyžičkou kyslej smotany a posypete strúhaným tvrdým syrom.
Zdroj foto: Dar1930 / Shutterstock.com

Polievka chilli con carne

Napodiv možno chilli con carne pripraviť aj ako sýtu a výživnú polievku.

Postup prípravy:

  • V kastróly na rastlinnom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridáte mleté ​​mäso hovädzie alebo bravčové a opekáte ho. V tejto fáze prípravy by sa nemalo dusiť, takže panvica musí byť veľmi dobre vyhriata.
  • Ak je mäso opečené, doplníte ho sterilizovanými červenými fazuľami, paradajkami, alebo paradajkovým pretlakom.
  • Zalejete vývarom a osolíte, okoreníme, dochutíte cesnakom a chilli papričkami.
  • Všetko necháte dobre prevariť. Minimálne jednu hodinu, aby sa jednotlivé chute prepojili.
  • Podávate sypané strúhaným tvrdým syrom radšej v hlbšej miske.

Špagety chilli con carne

Na spôsob chilli con carne je možné pripraviť aj špagety. Vychádza sa pritom z klasického receptu, na ktorý sa používa mleté ​​mäso a chilli paprička. Doplníte paradajkovým pretlakom alebo paradajkami, paprikou a podusíte domäkka. Dochutíte cesnakom aj korením, podľa potreby osolíte. Medzitým si uvaríte špagety podľa návodu, aby boli al dente. Podávate s pripravenou omáčkou a posypané nastrúhaným tvrdý syrom.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Prílohy k chilli con carne

Keď už sa vám podarí chutné chilli con carne uvariť, určite si lámete hlavu s tým, ako ho podávať. Najčastejšie sa k nemu zahryzne pečivo, možno ho zamotať do tortilly alebo podávať s ryžou či kuskusom. Záleží na vašich zvyklostiach. A niekto si k nemu nedá žiadnu prílohu, pretože len tak si ho poriadne vychutná.

Ak máte radi nové recepty, určite sa pustite do prípravy texaského pokrmu chilli con carne. Obohatíte svoj jedálniček o exotické jedlo, ktoré výborne chutí.

Zdroj: recipetineats.com, bbcgoodfood.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.