Chrenová nátierka – zdravý a pikantný recept

Chrenová nátierka je pre svoju štipľavú chuť i vôňu obľúbená predovšetkým u tých, ktorí majú radi pikantné jedlá. Pripravte si jemnú chrenovú nátierku, ideálnu na jednohubky.

Chren je v slovenskej i českej kuchyni hojne využívanou zeleninou. Používa sa ako na prípravu polievok, tak predovšetkým tiež chrenových omáčok, nátierok alebo ako dochucovadlo ku grilovaným klobásam či grilovanému bravčovému kolenuChren má však tiež veľa prospešných látok a vitamínov, ktoré sú pre naše telo veľmi dôležité. Inšpirujte sa receptom na chrenovú nátierku, ktorú využijete na večeru alebo na jednohubky pri najrôznejších oslavách.

Ako uchovať chren, aby dlho vydržal?

Chren môžeme uchovať klasicky v chladničke, v mrazničke, môžeme si ho nasušiť alebo naložiť napríklad s octom. Pri skladovaní v chladničke je dôležité, aby ste mu dopriali dostatočnú vlhkosť. Môžete ho skladovať v miske s vodou alebo zabaliť do mokrých novín a do mikroténového vrecka. Vodu či mokrý papier raz za čas vymeňte a chren skontrolujte. Takým skladovaním by mal chren vydržať v chladničke až 1 rok.

Recept na chrenovú nátierku

Jemná chrenová nátierka na chlebíčky alebo jednohubky vám iste zachutí. Je rýchla a jej príprava nevyžaduje špeciálne ingrediencie.

Suroviny

  • 250 g tvarohu (tvaroh z vaničky),
  • 4 PL čerstvo nastrúhaného chrenu,
  • 2 PL kyslej smotany alebo jogurtu,
  • 3 PL nastrúhaného tvrdého syra,
  • soľ, korenie a citrónová šťava na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Tvaroh a kyslú smotanu zmiešajte dohromady a poriadne vyšľahajte.
  2. Chren olúpte a nastrúhajte na jemnej strane strúhadla.
  3. Tvrdý syr nastrúhajte na jemnej strane strúhadla.
  4. Syr a chren pridajte k tvarohu a poriadne premiešajte.
  5. Dochuťte podľa svojich chutí korením, soľou a citrónovou šťavou, pridať môžete nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.
  6. Nátierku nechajte aspoň 2 hodiny odležať v chladničke.

Tipy na vylepšenie

  • Pokiaľ nemáte práve po ruke tvaroh, môžete ho obmeniť za nátierkové maslo – chrenová nátierka s nátierkovým maslom je oveľa jemnejšia. 
  • Pre ešte lepšiu chuť môžete použiť aj najrôznejší smotanový syr.
  • Chrenová nátierka je vynikajúca aj sama o sebe, ak ju však chcete predsa niečím oživiť, stavte na kvalitnú šunku, jarnú cibuľku alebo pažítku. 
  • Vylepšiť ju tiež môžete, keď do nej primiešate natvrdo uvarené vajcia a salámu.
recept na chrenovú nátierku
Zdroj foto: HalynaRom / Shutterstock.com

S čím podávať chrenovú nátierku

Chrenovú nátierku môžete podávať k akémukoľvek čerstvému ​​pečivu, buď si ju môžete natrieť na chlieb alebo z nej pripraviť rýchle a lahodné jednohubky .

Chrenová pasta

Chrenová pasta je skvelým pomocníkom v kuchyni, keď práve nemáte po ruke čerstvý chren. Je ideálna na dochutenie ako omáčok, tak polievok a často sa využíva aj na prípravu marinád. Pripraviť si ju môžete ľahko aj vy doma. 

Stačí chren očistiť a rozmixovať, pridajte k nemu, ocot, soľ, cukor a olej a pastou naplňte malé zaváracie poháre. Uchovávajte v chladnom mieste.

Patríte aj vy k veľkým milovníkom chrenu? Ak áno, na túto nátierku nedáte doma určite dopustiť, a to aj kvôli jej zdraviu prospešným látkam.

Zdroj: vegrecipesofindia.com, waitrose.com


Ďalšie tipy na nátierky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.