Poctivá čína na 6 spôsobov – Chutné recepty aj pre začiatočníkov

Pravá kuracia čína vám bude chutiť. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na čínu z bravčového mäsa. Toto chutné ázijské jedlo si získava stále väčšiu popularitu aj v našej krajine.

Čínska kuchyňa

Na dobré si človek zvykne hneď. A čo potom, keď ochutnal čínsku kuchyňu, ktorá je vo svete vyhlásená! Vyznačuje sa hlavne veľkou rozmanitosťou chutí a rôznorodosťou použitých surovín. Okrem toho v čínskej kuchyni je značné množstvo spôsobov prípravy jedla. Popri bežnom dusení sa čína pripravuje aj v pare, v otvorenom kotlíku, griluje sa alebo smaží na panvici wok.

Poďme nahliadnuť pod pokrievku a pripomenúť si známe aj menej známe recepty, ktoré si môžete pripraviť z dostupných surovín.

Z čoho sa varí v čínskej kuchyni

Aj keď je čínsky kuchár schopný pripraviť jedlo zo všetkých druhov zeleniny či mäsa, my sa budeme držať toho, čo sa v čínskej kuchyni používa najčastejšie. Ide hlavne o:

  • bambusové výhonky,
  • čierne huby,
  • sójovú omáčku,
  • ryžové víno,
  • tofu,
  • zázvor.

Tieto suroviny bežne kúpite aj v našich obchodných sieťach. Z mäsa sa zameriavame hlavne na kuracie a bravčové, rybie alebo plody mora. Okrem toho ryby predstavujú v Číne symbol bohatstva. Podávajú sa preto aj ako hlavný pokrm na Nový rok, aby bol rok bohatý.

Je zaujímavé, že z mlieka alebo masla sa v čínskej kuchyni veľmi nevarí. Maximálne v niektorých regionálnych kuchyniach v Tibete. Syry sú nahradzované tofu zo sójových bôbov. Číňania nemajú ani veľmi radi údeniny alebo údené mäsa.

shutterstock 1383065213
Zdroj foto: Lukas Gojda / Shutterstock.com

Stolovanie v Číne

Čínska kuchyňa (nazývaná aj ázijská kuchyňa) dbá veľa na spôsob stolovania a estetickú úpravu pokrmov. Číňania sa domnievajú, že varenie jedla nie je iba remeslom, ale má dočinenia s umením. Pokrmy nekonzumujú ako my, pomocou príboru, ale paličkami. Niektoré čínske jedlá jedia dokonca len rukami.

Všetky pokrmy sa servírujú na stôl naraz. Stolujúci majú pred sebou misku, do ktorej si každý naberá z predložených jedál. Súčasťou bohatého stola sú aj rôzne omáčky, nakladaná zelenina, korenie na čínu. Najčastejšie sa používa sójová omáčka na čínske rezance. Ako nápoj je k jedlu najčastejšie podávaný zelený čaj. Po jedle si Číňania radi doprajú dúšok sladkého vína zo sliviek alebo z liči.

Sladké čínske jedlá

Ak má Číňan chuť na niečo sladké pod zub, môže si dopriať sladké čínske knedle Nian-gao. Tie sa pripravujú z lepkavej ryže, cukru, gaštanov a lotosových kvetov. Z hrušiek a tekvice sa varí sladká ovocná čínska polievka. Ovocie sa tiež často smaží na oleji v cestíčku, a následne sa ešte polieva medom. A z červených bôbov, ryžovej múky a cukru sa pripravujú zákusky.

Recepty na čínu 

Mäso sa v Číne neupravuje tak, ako sme zvyknutí u nás. Zabudnite na plátky – v čínskej kuchyni budete pracovať mäsovými rezancami. Je to pochopiteľné už z toho dôvodu, že čínske jedlo sa konzumuje paličkami, je teda nutné, aby bolo nachystané na nabratie bez toho, aby sa muselo predtým ešte krájať. Čínske rezance sa paličkami krásne uchopia a môžu sa ihneď vkladať do úst. Poďme sa teraz pozrieť ako urobiť čínu.

Kuracia čína – Chop suey

Tradičný a najlepší recept na čínu je s kuracím mäsom a ryžou. Pokiaľ teda chcete pravú čínu, vrhnite sa do tohto pokrmu. V prípade, že doma nemáte čerstvú zeleninu, môžete vyskúšať recept na kuraciu čínu s mrazenou zeleninou.

Suroviny

  • 450 g vykosteného kuracieho mäsa podľa toho, čo máte radšej – či prsia alebo stehno,
  • 3 lyžice fazuľových strukov,
  • 3 lyžice bambusových výhonkov,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 vajce,
  • 50 g zeleru,
  • 1 pór,
  • 4 šampiňóny,
  • 1 cibuľu,
  • 1 papriku,
  • 1 lyžicu červeného vína,
  • zmes korenia Chop Suey,
  • 1 lyžicu škrobu,
  • olej,
  • soľ,
  • trochu cukru.

Postup prípravy

  1. Najprv si nachystáte kuracie mäso, ktoré nakrájate na rezančeky, posypete škrobom zo zemiakov, jemne osolíte a v miske spoločne s korením a rozklepnutým vajcom necháte odležať aspoň pol hodiny.
  2. Pripravíte si zeleninu, cibuľu, papriku a šampiňóny, tie nakrájate na kolieska alebo plátky.
  3. V hlbšej panvici osmažíte na oleji cibuľu, pór, fazuľku, zeler, papriku, šampiňóny, cesnak a bambusové výhonky.
  4. Po chvíli restovania pridáte nakrájané kuracie mäso, sójovú omáčku, víno a jemne osladíte trochou cukru.
  5. Zmes podlejeme vodou a dusíte do zmäknutia mäsa.
  6. Chop Suey alebo kuracia čína sa podáva s rezancami alebo ryžou.
shutterstock 271938194
Zdroj foto: AS Food štúdio / Shutterstock.com

TIP: Vyskúšajte tiež čínsku polievku s wonton taštičkami.

Recept na čínske rezance alebo kantonské rezance

V čínskej kuchyni sa často používa zelenina a rôzne omáčky. Pripravte si čínske rezance s kuracím alebo bravčovým mäsom a zeleninou.

Suroviny

  • 100 g bambusových výhonkov,
  • 50 g húb shitake,
  • kúsok póru,
  • 150 g čínskych rezancov,
  • 150 g bravčovej bábiky,
  • ustricovú omáčku,
  • olej,
  • korenie,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Bravčové mäso nakrájate na rezančeky, rovnako tak huby, pór na kolieska.
  2. V panvici na oleji orestujete osolené mäso, ochutíte čiernym korením.
  3. Pridáte bambusové výhonky, huby a pór a restujete asi 3 minúty.
  4. Potom zmes v panvici doplníte uvarenými rezancami a restujete všetko ďalšie 3 minúty.
  5. Nakoniec pokrm dochutíte ustricovou omáčkou, ktorú treba prehriať.

Recept na čínu z bravčového mäsa s kapustou – Šuej-ču-žou

Suroviny

  • 0,5 kg bravčového stehna,
  • 150 g hlávkovej kapusty,
  • 150 g póru,
  • 100 g solamylu,
  • 50 ml dezertného vína alebo vermútu,
  • mleté ​​čili korenie alebo korenie na čínu,
  • mleté ​​korenie,
  • ryžu,
  • 50 ml hovädzieho vývaru,
  • sójovú omáčku,
  • 3 vajcia,
  • olej,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Bravčové stehno opláchnete a nakrájate na rezančeky. Mäso dáte do misky, osolíte a premiešate s rozšľahanými vajcami a vo vode rozpustenom solamyle. Všetko necháte chvíľu odležať.
  2. V hlbšej panvici rozohrejete olej a mäso sprudka orestujete za stáleho miešania.
  3. Akonáhle mäso zmäkne, dáte ho z panvičky preč. Namiesto neho tam nalejete hovädzí vývar, nakrájanú kapustu a pór a podusíte.
  4. Zmes doplníte mäsom, ochutíte sójovou omáčkou, dezertným vínom, korením podľa chuti.
  5. Takto pripravenú čínu s hovädzím vývarom podávate s ryžou.

Recept na pečeňovú čínu

Aj bravčovú alebo kuraciu pečeň môžeme pripraviť po čínsky. Jedná sa o pomerne rýchly recept na naloženú čínu, ktorá nezaberie príliš času.

Suroviny

  • 0,5 kg pečene,
  • 1 lyžicu solamylu,
  • 1 vajce,
  • 250 g póru,
  • 1 červenú papriku,
  • 2 cibule,
  • olej,
  • soľ,
  • cesnak,
  • ryžu,
  • sójovú omáčku,
  • 2 lyžice vína,
  • trochu cukru,
  • vlašské oriešky,
  • mletý zázvor.

Postup prípravy

  1. Pečeň nakrájate na tenké rezančeky. Predtým ich ešte odblaníte.
  2. Následne naložíte mäso. Do misky rozklepnete vajcia, pridáte solamyl, trochu vody a zázvor, všetko dobre našľaháte. Do tejto zmesi naložíte pečeň a necháte asi pol hodiny odležať.
  3. Potom vezmete hlbšiu panvicu, v nej rozohrejete olej a orestujete pečeň.
  4. Doplníte nakrájanou cibuľou, pórom, paprikou a cesnakom a všetko restujete asi 3 minúty.
  5. Osladíte, zalejete dvoma lyžicami vína, osolíte a nasypete nadrobno nakrájané vlašské oriešky.
  6. Ešte všetko dobre podusíte.
  7. Podávajte s dusenou ryžou.

Čínska kuchyňa je pestrá. A pretože sa veľmi často používajú rôzne druhy zeleniny, patria tieto recepty medzi zdraviu prospešné.

čína
Zdroj foto: Martin Rettenberger / Shutterstock.com

Pravá pikantná čína z bravčového mäsa po sečuánsky v panvici wok

Bravčové mäso je možné v čínskej kuchyni upravovať rôzne – napríklad aj s kešu orieškami.

Suroviny

  • 0,5 kg bravčového stehna alebo panenky,
  • 50 g kešu orieškov,
  • ryžu,
  • cibuľu,
  • 300 g brokolice,
  • cesnak,
  • olej,
  • sójovú omáčku,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. V panvici wok rozohrejete olej a v ňom krátko orestujete na plátky nakrájaný cesnak.
  2. Doplníte nakrájanou brokolicou a cibuľou a opekajte asi dve až tri minúty.
  3. Potom pridáte bravčové mäso nakrájané na rezančeky a sprudka opečiete, kým mäso nebude mäkké.
  4. Prisypete nasucho opražené kešu oriešky a dochutíte sójovou omáčkou. Osolíte podľa potreby.
  5. Ako prílohu je možné servírovať dusenú alebo varenú ryžu.

Vegetariánska čína – tofu recept bez mäsa

Príprava jedál v čínskej kuchyni priamo zvádza k tomu, aby ste namiesto mäsa použili tofu a pripravili vegetariánsky pokrm. Jeho výhodou je hlavne to, že pripravíte skutočne rýchlu čínu.

Suroviny

  • 1ks zelenej, červenej a žltej papriky,
  • tofu,
  • malý kúsok póru,
  • 5 strúčikov cesnaku,
  • sójovú omáčku,
  • korenie – kari, na čínu, alebo chilli,
  • ryžu,
  • maslo.

Postup prípravy

  1. V panvici na masle orestujete na plátky nakrájaný cesnak.
  2. Doplníte nakrájanými paprikami, chvíľu spoločne restujete, potom prilejete trochu vody a podusíte.
  3. Akonáhle sú papriky mäkšie, pridáte na kolieska nakrájaný pór a opäť dusíte.
  4. Nakoniec sa pridáva tofu, zmes sa ochutí sójovou omáčkou a korením a ešte chvíľu sa restuje.
  5. Vegetariánska čína sa podáva s varenou ryžou.
Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.