Čokoládová poleva: Ako ju dokonale pripraviť?

Čokoládová poleva je pomyselnou čerešničkou na každom dezerte. Či už pripravujete čokoládovú polevu na tortu, palacinky alebo múčnik, zakaždým dodá celej pochúťke na lepšej chuti. Ako sa robí čokoládová poleva? Pozrite sa na tie najlepšie tipy.

Čokoládová poleva na tortu

Príprava čokoládovej polevy môže vyzerať veľmi jednoducho, postup však vyžaduje presné kroky, aby ste sa dopracovali k dokonalému výsledku. Správna a dokonalá čokoládová poleva, ktorá sa neláme, je totiž pri každej príležitosti lesklá, hladká a bez menších hrudiek alebo znakov zrazenia. S dobrou polevou môžete dokonale zakryť aj nerovnosti alebo menšie chyby na povrchu bábovky či iného dezertu. Venujte preto dostatok pozornosti pri príprave polevy a váš múčnik bude chutiť a aj vyzerať krásne.

Čokoládová poleva na perník

Každý perník sa okrem posypania práškovým cukrom môže zdobiť aj čokoládovou polevou. Na jej prípravu si kúpte čokoládu na varenie. Tú dajte do hrnca spoločne so 140 g stuženého tuku a nechajte vo vodnom kúpeli pomaly rozpustiť. Potom pridajte 10 lyžíc horúcej vody a všetko dobre premiešajte. Čokoládovú polevu je možné ihneď naliať na povrch upečeného perníka.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Čokoládová poleva so smotanou

Dve ingrediencie, ktoré spolu krásne ladia – smotana a čokoláda . Skúste pripraviť polevu podľa jednoduchého postupu. Na prípravu polevy budete potrebovať iba dve suroviny:

  • 100 ml smotany (33 % tuku),
  • 120 g čokolády na varenie.

Postup prípravy:

  1. V rajnici zahrejte smotanu na miernom ohni. Môžu sa tvoriť malé bublinky, nesmie však dôjsť k úplnému varu.
  2. Z platne rajnicu stiahnite a nasypte do smotany na kúsky nalámanú horkú čokoládu.
  3. Po pár minútach sa čokoláda sama rozpustí a vy ju dôkladne rozšľahajte metličkou.
  4. Vaša poleva je behom chvíle hotová. Je akurát hustá, perfektne lesklá a po vyšľahaní aj hladká.
  5. Pri poliatí dezertu poleva skvele stuhne a pri krájaní sa neláme ani nedrobí na kúsky.
Zdroj foto: Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Čokoládová poleva z kakaa

Túto polevu si obľúbite aj napriek tomu, že je o trochu náročnejšia a potrebujete viac ingrediencií. Je totiž veľmi chutná a vyzerá perfektne. Na prípravu kakaovej polevy budete potrebovať:

  • 70 g krupicového cukru,
  • 1-2 lyžice mlieka,
  • 1 lyžica solamylu,
  • 80 g rastlinného tuku (100%),
  • 2 lyžice holandského kakaa.

Postup prípravy:

  1. Zo všetkého najskôr rozpustite rastlinný tuk vo vodnom kúpeli.
  2. Vedľa si najskôr zmiešajte cukor s kakaom a solamylom, potom túto zmes prisypte do rajnice s rozpusteným tukom.
  3. Zahrejte všetky ingrediencie v rajnici a za stáleho miešania postupne prilievajte mlieko, ktoré zo zmesi urobí krásne hladkú a jemnú polevu.
  4. Poleva nesmie prejsť varom, a tak zvoľte mierny stupeň ohňa. Takto pripravená poleva rýchlo tuhne, preto hneď po premiešaní čokoládovú polevu nalejte na dezert.

Dobrú chuť!

Zdroj: thespruceeats.com

Odporúčame tiež: Obľúbená mirror glaze – Recept na zrkadlovú polevu

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.