Krémová cuketová polievka – recept s parmezánovými krutónmi

Krémová cuketová polievka je výbornou voľbou. Cuketa je z pohľadu výživových hodnôt “super zelenina”. Niet divu, že prenikla aj do našich kuchýň a stala sa súčasťou obľúbených receptov. My vám prinášame jednoduchý a hlavne chutný recept. Ako sa pripravuje najlepšia cuketová polievka?  

Postupom rokov pribudlo množstvo receptov na šťavnaté a vláčne pochúťky z tejto zeleniny, napríklad cuketové hranolky, cuketové špagety, fašírky, cuketové placky, cuketa na grilecuketový perník, vegetariánske zeleninové lasagne a iné. Najobľúbenejším je však stále nadýchaný cuketový krém.

Nutričné hodnoty cukety

 Ak si ju prezrieme z hľadiska výživových hodnôt, potom nájdeme tieto pozitíva:

  1. Cuketa sa skladá z 90% vody. Má teda nízku energetickú hodnotu, čím sa radí medzi zeleniny vhodné pre osoby redukujúce svoju hmotnosť. Sto gramov cukety má iba 20 kcal, čo je zanedbateľné množstvo.
  2. Obsahuje veľké množstvo draslíka, ktorý značnou mierou prispieva k  vylučovaniu škodlivín a prebytočnej vody z tela a podporuje funkciu obličiek. Pre diabetikov, ľudí trpiacich dnou alebo reumou, by sa mala stať pravidelnou súčasťou jedálnička.
  3. Pre značný podiel vlákniny a ľahkú stráviteľnosť je vhodná aj pre osoby s tráviacimi ťažkosťami alebo pre tých, ktorí podstupujú detoxikačné a prečisťujúce kôry .
  4. V cuketovej šupke sa nachádza množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k  prevencii chorôb a pôsobia proti starnutiu.
krémová cuketová polievka recept
Zdroj foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Krémová cuketová polievka – Recept

A teraz už k sľubovanej delikatese – výborná cuketová polievka s parmezánovými krutónmi. Postup je tak jednoduchý, že ho zvládne aj začínajúca kuchárkaRecept je pre 4 porce.

Tip: Recept na cuketovú polievku je jedným z mála cuketových pokrmov, kde s úspechom využijete aj staršie a značne prezreté plody.

Ingredience

  • očistená, olúpaná a semienok zbavená väčšia cuketa s celkovou hmotnosťou cca 400 g (v prípade, že použijeme malé cuketky, lúpať ich nemusíme),
  • 1 cibuľa,
  • maslo,
  • olivový olej,
  • 500 ml zeleninového alebo hydinového vývaru,
  • 200 ml smotany na šľahanie (33%),
  • soľ, korenie a  strúhaný muškátový oriešok (opatrne, je veľmi aromatický),
  • cesnak,
  • ligurček alebo plocholistá zelená petržlenová vňať.

Postup prípravy

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, vložíme do rozohriateho masla s kvapkou olivového oleja (ten pridávame pre chuť, ale hlavne preto, aby sa nám maslo neprepaľovalo) a opražíme do ľahkého zružovenia.
  2. Pridáme nastrúhanú cuketu a zároveň zvýšime príkon tepla, aby sa rýchlejšie orestovala a zpriesvitnela. 
  3. Prilejeme teplý vývar a studenú smotanu. Riadne premiešame, zoslabíme príkon sporáka a miešať budeme už len občas. Varíme zhruba 10-15 minút do zmäknutia cukety.
  4. Pridáme prelisovaný cesnak a muškátový oriešok. Znovu premiešame a minútku povaríme.
  5. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladkej peny.
  6. Ochutnáme a doladíme soľou a korením.
  7. Do každého taniera polievky pridáme kôpku parmezánových krutónov, ktorých návod na prípravu nájdete nižšie.
  8. Tanier ozdobíme čerstvým ligurčekom, petržlenovou vňaťou alebo kôprom (ak nemáme, môžeme použiť aj sušený).

Tip: Zdravá cuketová polievká sa dozdobuje kvapkapmi smotany. Dajte na povrch pár kvapiek a vezmite špáradlo, pomocou ktorého ich roztiahnete do strán alebo napr. do tvaru srdiečka. Je to jednoduché a má to veľký efekt.

Parmezánové krutóny do cuketovej polievky 

Výrazná chuť syra Parmezán sa skvele hodí k nášmu cuketovému krému, preto odporúčame vyskúšať aj parmezánové krutóny

Ingredience

  • biele pečivo (možno použiť bagety alebo rožky, najlepšie však starší toastový chlieb),
  • syr,
  • soľ a korenie,
  • olej (olivový alebo iný).

Postup prípravy

  1. Na panvici si rozpustíme maslo s kvapkou oleja. Do neho nasypeme ľahko osolené pečivo nakrájané na kocky a sprudka 4-5 minút opekáme.
  2. Miešame a dávame pozor, aby sa nám nepripálilo. Potom krutónky odstavíme a vysypeme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Povrch posypeme strúhaným syrom, plech vložíme do rúry na 160°C a počkáme pár minút, kým sa syr roztečie a chytí zlatistý nádych.
Cuketová polievka s krutónmi
Zdroj foto: MariaKovaleva / Shutterstock.com

Tofu krutóny

Pre tých, ktorí sa z nejakého dôvodu vyhýbajú bielej múke, ponúkame inú variantu krutónov. Namiesto pečiva z bielej múky použijeme syr tofu, a to buď prírodný alebo niektorý z ochutených variantov.

Ingredience

  • 1 balíček syra Tofu,
  • 3 lyžice sójovej omáčky,
  • trochu masla a kvapku oleja,
  • strúčik cesnaku.

Postup prípravy

  1. Syr nakrájame na malé kocky, ktoré zo všetkých strán opečieme na masle s kvapkou oleja pekne do zlatista.
  2. Nakoniec ich zľahka pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme pasírovaný alebo nasekaný cesnak a ešte naposledy premiešame.

A teraz už len zostáva popriať dobrú chuť a vychutnať si túto výbornú cuketovú polievku, prípadne môžete vyskúšať aj ďalšie recepty na polievky.


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.