Cuketový koláč – rýchly recept na sladko i slano

Cuketový koláč na sladko aj na slano sa stáva každý rok obľúbeným receptom sezóny. Cuketa je navyše plná vlákniny a vitamínu C. Prinášame vám recept na rýchly a chutný cuketový koláč.

Keď sa povie cuketa, mnoho z nás nad touto zeleninou ohrnie nos. To je však veľká chyba, pretože cuketa patrí medzi superpotraviny, ktoré s naším telom robia doslova zázraky. S cuketou môžete akokoľvek experimentovať, hodí sa ako do sladkých, tak aj do slaných pokrmov, a navyše má množstvo zdraviu prospešných účinkov.

Zdravotné účinky cukety

  • Bojuje proti zápalu – cuketa (najmä jej šupka) obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom, čím dochádza k zamedzeniu zápalu.
  • Cuketa na imunitný systém – len jedna cuketa strednej veľkosti vám dodá viac ako polovicu denného množstva vitamínu C, ktorý hrá hlavnú úlohu v správnej funkcii imunitného systému. Vitamín C je tiež veľmi dôležitou látkou, čo znižuje riziko chronických ochorení.
  • Vyrovnáva hladinu cukru v krvi – je skvelou alternatívou škrobovej zeleniny a rafinovaných sacharidov. Vďaka tomu pomáha udržovať hladinu cukru v krvi a obmedzuje jej výkyvy spôsobené nadmerným množstvom rafinovaných sacharidov.
  • Podporuje trávenie – vláknina aj obsah vody sú skvelými pomocníkmi pri podpore trávenia. Navyše je cuketa lepšie stráviteľná, čo uvítajú najmä ľudia so syndrómom dráždivého čreva.
  • Cuketa na chudnutie – hoci má cuketa prirodzene nízky obsah kalórií, stále je bohatá na živiny, takže je skvelým doplnkom zdravej stravy. Navyše obsahuje vysoké množstvo vody a vlákniny, čo vás zasýti na dlhšiu dobu.
  • Podporuje zdravie srdca – je dobrým zdrojom draslíka, minerálov a elektrolytov, ktorý pomáha s funkciou nervov a svalov. Draslík zohráva veľkú úlohu pri udržiavaní pravidelného srdcového tepu a strava bohatá na draslík môže pomôcť kompenzovať niektoré škodlivé účinky sodíka na krvný tlak. Cuketa tiež obsahuje horčík, ktorý pomáha udržovať stabilný srdcový rytmus.
Cuketa je tvorená až z 90% vodou a neobsahuje žiadny tuk, preto je vhodná pri redukčných diétach. Okrem iného obsahuje mnoho vlákniny, karoténu a riboflavínu.

Ako spoznať zrelú cuketu

Pestovanie cukety nie je vôbec náročné, čerstvé plody si tak môžete nazbierať rovno na vašej záhradke. Na otázku, kedy je cuketa zrelá máme jednoduchú odpoveď. Cukety zbierajte malé a mladé, keď majú približne 12 – 18 cm. Obľúbené sú aj menšie cukety kvôli ich výrazne sladšej chuti.

Cukety môžete zbierať aj s cuketovým kvetom, na ktorom si tiež pochutíte. Je dobré ich zbierať často, pretože plodia opakovane a po zbere mladých plodov opäť vytvárajú nové cuketky. Pokiaľ cukety kupujete v obchode, tiež si vyberajte menšie kúsky, ktoré sú mladé a chuťovo lepšie.

Kedy je cuketa jedovatá

Pri konzumácii cukety je treba byť vždy obozretný. Akonáhle zistíte, že má cuketa horkú chuť, viac ju nejedzte. Horká chuť je znakom toho, že sa v rastline nachádza jedovatá látka – kukurbitacín, ktorá sa nezničí ani tepelnou úpravou. Tento jed sa po konzumácii prejavuje v prípade miernej otravy nevoľnosťou, zvracaním, hnačkou. V prípade podozrenia na otravu z cukety si nasaďte ľahkú diétu – jedze iba suché jedlá a najmä zvýšte pitný režim. 

Pokiaľ si však budete vyberať pekné mladé kúsky cukety a vždy ju dobre tepelne spracujete, žiadnej otravy jedlom sa nemusíte báť. Riziko otravy hrozí najmä u veľkých a starších cukiet, najmä ak sa pestujú počas veľkého sucha.

recept na výborný cuketový koláč
Zdroj foto: Julia Mikhaylova / Shutterstock.com

Recept na cuketový koláč s čokoládou

Týmto receptom na výborný cuketový koláč potešíme hlavne milovníkov čokolády, pretože tá v tomto prípade hrá veľkú rolu. Okrem toho je tento koláč zdravou a chutnou obdobou klasických amerických brownies.

Suroviny

  • 250 g cukety,
  • 3 vajcia,
  • 40 g medu,
  • 115 g jablčného pyré (popr. jablčná výživa),
  • 50 g kokosovej múky,
  • 50 g špaldovej múky,
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
  • 2 polievkové lyžice nepraženého kakaa,
  • ½ čajovej lyžičky škorice,
  • 70 ml mlieka – podľa potreby,
  • hrsť nasekaných vlašských orechov.

Postup prípravy

  1. Cuketu dôkladne umyte, nastrúhajte a zbavte prebytočnej vody.
  2. Zmiešajte ju s jablčným pyré, vajcami, medom a mliekom a zmes poriadne premiešajte.
  3. V ďalšej mise zmiešajte všetky sypké ingrediencie okrem orechov a obe zmesi spojte dohromady. Pokiaľ je cesto príliš tuhé, môžete ho nariediť mliekom.
  4. Nakoniec pridajte orechy a hotové cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie.
  5. Vložte do vopred vyhriatej rúry na 40 minút pri 175 stupňoch.
  6. Hotový koláč nechajte vychladnúť. Dozdobiť ho môžete napríklad kombináciou kešu masla a rozpustenej čokolády a zasypať nasekanými pistáciami.

Tento koláč z cukety je na spôsob čokoládových brownies, výborný je však aj klasický perník z cukety, ktorý je šťavnatý a cuketa dodáva len veľmi jemnú chuť v pozadí.

Recept na cuketový koláč na slano

Nie je žiadnym tajomstvom, že cuketové koláče sú veľmi jednoduché a rýchle. Tento fit cuketový koláč zo špaldovej múky si obľúbite aj kvôli vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu tuku.

Suroviny

  • 0,5 kg cukety,
  • 80 g pohánkovej (špaldovej) múky,
  • 200 g syra Cottage,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 5 vajec,
  • pór,
  • soľ, korenie.

Postup prípravy

  1. Cuketu umyte a nastrúhajte na hrubej strane strúhadla. Keďže je cuketa plná vody, vytlačte ju.
  2. Cesnak olúpte a prelisujte, pór nasekajte nadrobno.
  3. Potom vyžmýkanú cuketu zmiešajte so všetkými ostatnými surovinami, poriadne premiešajte a dochuťte.
  4. Cesto nalejte na vopred pripravený menší plech (ideálne tortová forma) vyložený papierom na pečenie a vložte do vopred vyhriatej rúry.
  5. Pečte asi 45 minút na 200 stupňov. Podávajte s kyslou smotanou.
fit cuketový koláč na slano zo špaldovej múky
Zdroj foto: Kiian Oksana / Shutterstock.com

Ďalšie recepty z cukety

Je cuketa vašou obľúbenou zeleninou a premýšľate, aké ďalšie jedlá sa z nej dajú pripraviť? Prinášame vám pár nápadov, aké recepty z cukety stojí za to vyskúšať:

Zdroj: goodhousekeeping.com

Ďalšie recepty na koláče


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.