Domáca granola – recept na výživnú raňajkovú pochúťku

Domáca granola je jednoduchá a predovšetkým výživná desiata. Zvládnete ju ľahko z ingrediencií, ktoré máte možno doma.

So vzrastajúcou popularitou ovsených vločiek, müsli tyčiniek, semienok, orieškov na seba nenechal dlho čakať recept, pýšiaci sa natoľko skvelou chuťou, že si pochúťku zamilujú aj deti. A to napriek tomu, že je táto domáca pochúťka nabitá bielkovinami, vlákninou a omega-3.

Pripravte si zdravú domácu granolu

Poznáte tie večery, kedy sedíte pri televízii a odolávate dobrotám, ktoré sa skrývajú v chladničke alebo v špajze. Čo je granola? Maškrtenie bez výčitiek. A navyše, jej príchute, resp. ingredience do receptu na domácu granolu, môžete neustále meniť podľa svojej fantázie, chute alebo toho, čo máte práve doma.

Aj keď je pečená granola sama o sebe vynikajúca, je výborná pokiaľ si ju namáčate v mandľovom mlieku, v jogurte, zmiešate s ovocím a pod., iste vás napadnú aj ďalšie varianty.

shutterstock 401602507
Zdroj foto: Milen Kanev / Shutterstock.com

Ingrediencie

Na výrobu domácej granoly budete potrebovať tieto ingredeiencie:

  • Ovsené vločky
  • Orechy – najčastejšie sa používajú mandle, ale dajú sa použiť všetky druhy. Nebojte sa orechy kombinovať.
  • Chia semienka – nie sú nutné, ale vďaka svojim neuveriteľným výživovým vlastnostiam sa objavujú vo väčšine zdravých receptov.
  • Rozpustený kokosový olej – pokiaľ uprednostňujete iný typ oleja, použite svoj obľúbený.
  • Med alebo javorový sirup – sladkú chuť môžete nahradiť aj čakankovým sirupom (zdravší variant domácej granole bez cukru).
  • Dochutenie – je len na vašej fantázii, čo zvolíte – mletá škorica, vanilkový prášok.
  • Strúhaný kokos

Postup prípravy

  1. Ovsené vločky, orechy, semienka a škoricu nasypte do misky.
  2. Rozšľahajte kokosový olej, med (alebo sirup). Nakvapkajte na suché suroviny a dôkladne premiešajte. Premiešanú zmes rovnomerne rozložte na plech, použite papier na pečenie.
  3. Zmes dajte do rúry na 20 minút a pečte pri 180 ° C.
  4. Po 20 minútach vyberte plech z rúry, zmes premiešajte a posypte strúhaným kokosom.
  5. Vložte späť do rúry a nechajte kokos zapiecť. 5 minút postačí.
  6. Po 5 minútach vyberte plech, nechajte granolu vychladnúť a nalámte na kúsky.

Do vychladnutej granoly sa môžete ihneď zahryznúť.

Ďalšou možnosťou je premiešanie s ďalšími zdravými pochúťkami – sušeným ovocím, semienkami (slnečnicové sú ideálne), čokoládové, škoricové alebo medové lupienky a potom už si len bez výčitiek užívať lahodnú chuť.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.