Recept na domácu vegetu – pripravte si zdravé dochucovadlo

Vegeta, teda zeleninové dochucovadlo, je v kuchyni naozaj neoceniteľným pomocníkom. Lenže dochucovadlo, ktorú kupujeme v obchode, je obvykle plné soli a glutamátov. Riešením je domáca vegeta.

Domáca vegeta v sušičke alebo rúre

Domáca vegeta sa skladá iba zo sušenej zeleniny, podľa chuti môžete samozrejme pridať aj trochu soli, ale nie je to nutné. Pokiaľ si chcete pripraviť domácu vegetu bez soli, môžete ju nahradiť sušeným cesnakom, ktorý jej pridá potrebnú výraznú chuť.

  • Zelenina sa musí dôkladne vysušiť – k tomu môžete využiť sušičku, ale pokiaľ ju nemáte, nevadí to.
  • Možno ju totiž usušiť aj v bežnej rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie.

Spravidla sa suší pomaly a na nízkej teplote – v sušičke trvá sušenie približne pätnásť hodín, v rúre sa doba môže líšiť podľa typu, ale sušiť by sa mala približne na päťdesiat stupňov, pokiaľ nebude úplne suchá.

TIP: Ako na sušenie byliniek – vyskúšajte 3 najobľúbenejšie spôsoby

Recept na domácu vegetu

Suroviny na 400g vegety

  • 1 kg mrkvy,
  • 1 kg zeleru,
  • 1 kg petržlenu,
  • 0,5 kg cibule,
  • 0,5 kg pórku,
  • 1 hŕstka ligurčeka,
  • 1 hŕstka zelenej petržlenovej vňate,
  • 1 hŕstka zelerovej vňate,
  • soľ podľa chuti.
recept na domácu vegetu
Zdroj foto: Daniela Baumann / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Všetku zeleninu si ošúpeme a riadne umyjeme.
  2. Môžeme ju nakrájať na tenké plátky, lepšie je ju ale rozmixovať v kuchynskom robote.
  3. Zelenina musí byť naozaj na čo najmenšie kúsky, inak sa dobre nevysuší. Rovnako tak nasekáme nadrobno aj vňate.
  4. Takto pripravenú zeleninu si vyložíme na plech alebo na plát sušičky.
  5. Sušíme približne na 50 stupňov, kým sa zelenina úplne nevysuší. Priebežne kontrolujeme.
  6. Po usušení môžeme zmiešať so soľou, ale nie je to nutné.

Domáca vegeta sa uskladňuje v dobre uzatvárateľnej nádobe a vydrží vám po celú zimu. Hodí sa výborne na dochucovanie polievok, ale aj omáčok alebo mäsa.

Tip: Vegetu si samozrejme môžete pripraviť aj z iných druhov zeleniny alebo z byliniek. Výborne sa na jej prípravu hodí aj medvedí cesnak alebo cesnak kuchynský. Vyskúšať môžete aj domácu vegetu s kurkumou. Pri príprave vegety dokonca môžete zužitkovať aj zvyšky a odrezky. Pokiaľ zeleninové šupky dobre umyjete a usušíte, môžete ich rozmixovať a domáce dochucovadlo zo zvyškov máte hotové.

Zdroj: jimejinak.cz

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.