
Domáce rezance do polievky – babičkin recept s fotopostupom
Chcete si pripraviť vlastné domáce rezance do polievky? Vyskúšajte jednoduchý recept, stačí si pripraviť cesto na domáce rezance a rozkrájať ho nožom alebo pomocou strojčeka. Poradíme vám, ako na to.
Výroba domácich rezancov je jednoduchá a rýchla, takmer ako uvariť si čaj. Je však plno ľudí, ktorí to doma zatiaľ neskúšali. Pritom je to lacné, chutné, celkom rýchle, síce trochu namáhavé, ale hlavne domáce!
Recept na domáce rezance
Pripravte si babičkine domáce rezance do slepačej polievky len z dvoch surovín. Akú múku použiť na domáce rezance? Vhodná je hrubá alebo polohrubá.
Suroviny (pre 2 porcie)
- 1 vajce
- 100 g hrubá / polohrubá múka

Tip: Ak chcete robiť domáce rezance do polievky vo väčšom množstve, odporúčam rozbiť do väčšej misy 15 vajec, dať 1 kg múky a podľa potreby múku následne dopĺňať.
Postup prípravy
- Vajíčka si ideálne zoženieme domáce. Z kupovaných to pôjde samozrejme tiež, len možno nebudú vaše rezance také žlté. Každé vajce je inak veľké, takže presné množstvo múky budete musieť odhadnúť.
- Začnite so 100 g hrubej alebo polohrubej múky na 1 vajce a múku pridávajte podľa potreby. Pokiaľ budete chcieť rezance sušiť, nepridávajte do cesta soľ, pri skladovaní by vám navlhli.
- Vajíčko rozbite do jamky vytvorenej z múky na pracovnej ploche. Aby ste si uľahčili prácu, rozšľahajte vajcia v miske či hrnčeku, pridajte trochu múky a vzniknuté cestíčko vylejte do zvyšnej múky a zapracujte. Cesto budete musieť spracovať ručne a týmto spôsobom si ruky zašpiníte trochu menej ako je nutné.

- Výsledné cesto by malo byť hladké a vláčne, nesmie sa lepiť. Teraz príde na rad tá namáhavejšia časť- vaľkanie cesta.
- Čím tenšie bude cesto, tým tenšie budú výsledné rezance. Aby boli naozaj „vlasové“, musíte na valček poriadne pritlačiť. Pokračujte, kým nevyvaľkáte placku, ktorá bude takmer priesvitná.

- Placku si nakrájajte na pruhy o šírke asi 3 – 4 cm a nechajte ich na doske pár minút schnúť. Potom si pruhy naskladajte na seba a krájajte. Vezmite si na to ostrý nôž a snažte sa krájať čo najtenšie kúsky.

Tip: Cesto na domáce rezance môžete hodiť aj do strojčeka a vyrobiť ich omnoho jednoduchšie. Najmä ak ich robíte vo väčšom množstve.
Ako dlho variť domáce rezance
Keď budete mať hotovo, môžete rezance hneď spotrebovať, napríklad si pripraviť rezance s makom na sladko alebo ich dať do poctivého kuracieho vývaru. Hoďte ich do vriacej osolenej vody a 5 minút povarte, potom sceďte a pridajte do polievky alebo si ich schovajte na inokedy – rozložte na utierku a nechajte do druhého dňa uschnúť.

Ako skladovať rezance
Sušené rezance skladujte v uzavretej nádobe. Alebo ich uvarte a tie, čo nespotrebujete, zamrazte. Kedykoľvek ich potom môžete vytiahnuť a ohriať priamo v polievke. Mať doma zásobu domácich rezancov je praktické, takže si pripravte valček a choďte do toho!
Teraz už viete, ako sa robia rýchle domáce rezance z hrubej, resp. polohrubej múky, tak smelo do toho. Dobrú chuť!
Zdroj: autorský text / Šárka Kostková
Ďalšie recepty pre šikovné gazdiné
Komentáre sú vypnuté.