Domáci hummus – jednoduchý a rýchly recept na dip z cíceru 

Ide o pokrm pochádzajúci zo stredomoria, z kraja Levanta. Ide vlastne o studené jedlo – kaša alebo dip z roztlačeného a uvareného cíceru, zmiešaný s tahini pastou, olivovým olejom, soľou, cesnakom a citrónovou šťavou.

Tí, ktorí už hummus ochutnali, sa zhodujú na tom, že sa jedná o veľkú pochúťku. Prinášame vám 4 recepty na lahodný hummus dip. 

Originálny recept na hummus

Nenechajte sa odradiť veľkým množstvom surovín. Príprava tohto dipu je naozaj jednoduchá. 

Suroviny

  • 500 g vareného cíceru,
  • 2 lyžice bielej pasty tahini,
  • cca 120 ml vody,
  • 1 lyžičku mletej rímskej rasce,
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky,
  • 1 lyžičku himalájskej soli,
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku,
  • cca 60 ml citrónovej šťavy,
  • 1 hrsť pražených píniových semienok,
  • jedlé kvety (len na ozdobu),
  • čerstvo mleté ​​korenie,
  • jedlá sóda,
  • 100 ml oleja.

Postup prípravy

  1. Cez noc namočte cícer do studenej vody s jednou lyžičkou jedlej sódy.
  2. Druhý deň ho varte minimálne hodinu v čerstvej osolenej vode.
  3. Cícer vložte do mixéra, pridajte všetky tekutiny. Pridajte tahini, rascu, červenú papriku, korenie a cesnak.
  4. Dohladka rozmixujte. Voda sa dáva podľa potreby, každý cícer totiž inak naboptná.
  5. Hladkú nátierku potom už len stačí dať do misky, zaliať trochou oleja, zasypať pinovými orieškami a jedlými kvetmi pre ozdobu. 
shutterstock 418074685
Zdroj foto: etorres / Shutterstock.com

Hummus s kelom a pečeným cesnakom

Hummus nemusí byť len cícer samostatne. Dá sa doplniť aj zeleninou, v podstate v akejkoľvek forme.

Suroviny

  • 7 strúčikov cesnaku,
  • 100 g hlávkového kelu,
  • 400 g zliatej konzervy cíceru,
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy,
  • 3 lyžice sezamovej pasty tahini,
  • soľ,
  • olivový olej,
  • hrianky či slané krekry ako prílohu.

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  2. Neolúpané strúčiky cesnaku zabaľte do alobalu a pečte ich 20 minút.
  3. Medzitým prelejte listy kelu vriacou vodou, nechajte vychladnúť a potom ich nasekajte na drobné kúsky.
  4. Keď je cesnak upečený, ošúpte ho. Kel, cesnak aj ostatné ingrediencie dajte do mixéra. Pridajte 3 lyžice vody a rozmixujte na hladkú hmotu.
  5. Zmes dajte do servírovacej misky a pokvapkajte olivovým olejom.

TIP: Na ozdobu a zároveň pre jemne kyselkavú sviežu chuť môžete pridať aj semiačka z granátového jablka.

Hummus z červenej repy

Červená repa je veľmi zdravá potravina. Pomáha napríklad pri stresových stavoch, stačí ju iba dobre pripraviť.

Suroviny

  • 500 g surovej červenej repy,
  • 400 g plechovku cíceru,
  • citróny a skrojky na podávanie,
  • 1 lyžicu mletej rasce,
  • 1 lyžicu celej rasce,
  • soľ,
  • korenie,
  • biely jogurt a ciabattu na podávanie,
  • hrsť mätových lístkov.

Postup prípravy

  1. Repu umyte, ale nelúpte. Dajte do veľkého hrnca, zalejte vodou a pod pokrievkou varte 30 až 40 minút domäkka.
  2. Repu osušte a nechajte ju vychladnúť.
  3. Nakrájajte ju a rozmixujte s odkvapkaným cícerom, citrónovou šťavou a mletou rascou.
  4. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

Hummus z červenej repy sa podáva s jogurtom, arabským chlebom, skrojkami z citrónov, posypaný nasucho opečenou rascou a mätou. Kto chce, namiesto plechovky cíceru si ho môže klasicky uvariť a pridať ho tam.

shutterstock 1656564511
Zdroj foto: Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Orieškovo-čokoládový hummus

Pôjdeme trochu za sladkým. Kto má rád sladké pokrmy a hummus, tu si príde na svoje.

Suroviny

  • 1,5 šálky cíceru,
  • štvrť šálky arašidového alebo akéhokoľvek orieškového masla, najlepšie mandľového,
  • štvrť šálky javorového sirupu,
  • 3 lyžice nesladeného mandľového mlieka,
  • 2 lyžice raw kakaového prášku,
  • štipku vanilky.

Postup prípravy

  1. Všetky ingrediencie rozmixuje v robote dohladka.
  2. Nechajte odležať v chladničke zhruba 1 až 2 hodiny.
  3. Podávajte s krížalkami z jabĺk, raw krekrami alebo datľovými sušienkami.

Tak čo, ste pripravení skúsiť hummus aj nasladko?


Ďalšie obľúbené omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.