Falafel – recept na vegánsku náhradu mäsových guličiek

Falafel je obľúbený hlavne u ľudí, ktorí sa stravujú alternatívne – bez živočíšnych produktov. Avšak toto jedlo si vychutná každý. Ide o pokrm plný bielkovín, resp. vegánsku alternatívu klasických mäsových guličiek.

Recept na falafel

Ponúka sa množstvo možností, s čím falafel podávať, takže si ho môžete pripraviť zakaždým inak. V tomto recepte sa pozrieme na to, ako ho pripraviť v tortille, tzv. falafel wrap.

Suroviny na falafel

  • 225 g suchého cíceru,
  • 4 lyžice múky,
  • 3 lyžice vody,
  • 6 šalotiek,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • hrsť čerstvého koriandra,
  • hrsť čerstvého petržlenu,
  • lyžička rímskej rasce,
  • 1,5 lyžičky soli,
  • pol lyžičky mletého koriandra,
  • pol lyžičky sódy na pečenie,
  • citrónová kôra.

Suroviny na servírovanie

  • tortilly alebo pita chlieb,
  • šalátová uhorka,
  • 200 g paradajok,
  • červená cibuľa,
  • listový šalát,
  • čerstvé bylinky na ozdobu (petržlen, koriander),
  • ľubovoľný dresing.
shutterstock 1350432587
Zdroj foto: Timolina / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Cícer dajte aspoň 12 hodín vopred namáčať do vody. Rozhodne nekupujte predvarený, nie je na výrobu falafelu vhodný.
  2. Po namočení cícer prepláchnite a nechajte odkvapkať.
  3. Zmiešajte nakrájané šalotky, strúčiky cesnaku a pridajte bylinky, korenie a vodu. Túto zmes dobre rozmixujte.
  4. Následne pridajte cícer a ľahko rozmixujte, cícer by si však mal zachovať určitú štruktúru.
  5. Zmes podľa chuti osoľte a pridajte múku so sódou na pečenie.
  6. Všetko dobre zmiešajte, aby sa zo vzniknutej hmoty dali tvarovať guličky, alebo prípadne placky. Ak sa vám s cestom zle pracuje, pridajte trochu múky alebo vody.
  7. Guličky by mali byť veľkosti zhruba vlašského orecha. Akonáhle ich máte pripravené, odložte ich na chvíľu do chladničky.
  8. Falafel je dôležité smažiť v dostatočne vysokej vrstve oleja na stredný výkon. Po usmažení by mali mať zlatohnedú farbu.
  9. Akonáhle sú guličky hotové, odložte ich na papierové obrúsky, aby sa zbavili prebytočného tuku.
  10. Potom už len stačí nakrájať zeleninu a pripraviť si tortilly. Naplňte ich pripravenými surovinami a falafelom a pridajte obľúbený dresing, ktorý jedlu dodá šťavnatosť. Prípadne sa podáva aj s ryžou.

Tip: Pre zástavcov zdravšieho stravovania je vhodnou alternatívou pečený falafel v rúre.

Falafel je skvelý na prípravu rôznych jedál. Vďaka cíceru obsahuje veľké množstvo bielkovín, takže hravo nahradí mäso. Jeho príprava navyše nezaberie veľa času.

Vyskúšajte aj ďalšie zdravé recepty z cíceru, napríklad domáci hummus. 
Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.