Fánky – recept na tradičné sladké pečivo na fašiangy

 Fánky, pečivo známe aj pod názvom božie milosti, nesmie chýbať na stole v období fašiangov. Čo sú to fánky a ako ich upiecť, aby boli jemné a mäkučké?

Stručná história

Recept na fánky sa objavil už v kuchárke Magdalény Dobromily Rettigovej v roku 1826, avšak môžeme len hádať, či recept vymyslela ona, alebo niekto iný. Fánky sa u nás pripravovali iba na sviatočné udalosti, či už ako súčasť svadobného menu, alebo v období fašiangov či ako výslužka koledníkom na Veľkú noc.

Čo sú fánky

Fánky, známe tiež ako božie milosti alebo anjelske krídla, sú vyprážané sladké pečivo, ktoré sa hneď po usmažení obaľuje v cukre.

Kedy sa pripravujú fánky?

Ako sme už spomínali, božie milosti sú typické pre obdobie fašiangov, Veľkej noci (pripravovali sa na Veľkonočný pondelok, kedy ako tradičné veľkonočné pečivo zavŕšili všetky prípravy v kuchyni), ale tiež sa objavujú ako sladká pochúťka na svadobnom stole v tvare kvetov, ktoré sú do seba zapichnuté.

Aký tvar môžu mať fánky?

Záleží na každom, aký si zvolí tvar, najčastejšie sa jedná o nepravidelné obrazce (spravidla obdĺžniky) vykrojené radielkom s prierezmi uprostred. V obľube sú tiež špirály, najrôznejšie uzlíky alebo špeciálnymi formičkami vykrojené obrazce. A pre veľmi rýchlu prípravu môžete cesto na klasické fánky len nakrájať na tyčinky, ktoré následne usmažíte. 

fánky starej mamy
Zdroj foto: Shaiith / Shutterstock.com

Kedy konzumovať fánky?

Sú najchutnejšie ešte teplé, ale pozor, sú zradné, môžete sa ich ľahko prejesť. Božie milosti nechajte úplne vychladnúť, niekto ich má rád tvrdšíe, preto ich do druhého dňa môžete nechať bez obáv na stole. Tí, ktorí dávajú prednosť mäkším kúskom, môžete ich schovať do misky alebo do vrecka, zmäknú.

Recept na fánky

Mnoho ľudí si myslí, že fašiangové fánky sú náročné na prípravu. Pracnejšie sú, avšak nie je to žiadna veda, ich prípravu zvládne aj úplný začiatočník. Vyskúšajte tento recept na najlepšie fánky starej mamy.

Suroviny

  • 250 g hladkej múky,
  • 50 g cukru,
  • 2 žĺtky,
  • 1 vrecko vanilkového cukru,
  • 2 polievkové lyžice rumu,
  • ¾ téglika kyslej smotany,
  • nastrúhaná kôra a šťava z polovice citróna,
  • štipka soli,
  • olej na vyprážanie,
  • práškový cukor + vanilkový cukor na obalenie.

Postup prípravy

  1. Múku preosejte cez sito do veľkej misy.
  2. K múke pridajte ostatné sypké suroviny a poriadne premiešajte.
  3. K sypkej zmesi pridajte ostatné ingrediencie a vytvorte kompaktné cesto.
  4. Cesto vložte do chladničky aspoň na pol hodiny, aby si odpočinulo.
  5. Cesto vyvaľkajte na tenší plát, z ktorého vyrezávajte tvary podľa vašej ľubovôle – prerezávajte ich aj uprostred.
  6. Hotové kúsky vložte do rozpáleného oleja – pozor, nech ich nepripálite, mali by mať jemnú hnedú farbu.
  7. Ešte horúce tradičné fánky obaľujte v zmesi cukrov na obaľovanie.

Tipy na vylepšenie

  • Aby božie milosti neboli tak veľmi olejové, ihneď po usmažení ich odkladajte na papierovú utierku, ktorá prebytočný olej do seba nasiakne.
  • Do zmesi cukrov môžete pridať aj škoricu pre lepšiu chuť.
  • Jemné fánky môžete namiesto obaľovania v cukre iba cukrom posypať.
  • Existuje mnoho receptov na fánky, ktoré môžete tiež vyskúšať, napríklad fánky z tvarohového cesta, fánky pečené v rúre na plechu a pod.

Zdroj: delish.com, myrecipes.com


Ďalšie recepty na sladké pochúťky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.