Fašiangové šišky – overený recept na nadýchané šišky s tvarohom

Šišky sú neodmysliteľnou súčasťou tradičnej slovenskej a českej kuchyne. Pripravovať vo veľkom sa zvyknú najmä v období fašiangov. Vyskúšajte overený recept na najlepšie šišky s tvarohom, ktorý si okamžite obľúbite.

Tiež radi spomínate na dobroty, ktoré piekli naše babičky? Jednou z nich sú aj nadýchané šišky s džemom, posypané práškovým cukrom, ktoré na tanieri dlho nezostali. Pripravili sme pre vás recept na rýchle fašiangové šišky, nazývané aj bavorské šišky, ktorým potešíte celú svoju rodinu.

Bavorské vs. americké šišky

Niekto by povedal, že bavorské a americké šišky, tzv. donnuts, sú úplne rovnaké a nie je medzi nimi žiadny rozdiel. Lenže opak je pravdou.  Tradičné šišky, nazývané aj bavorské sa po usmažení ozdobia na ich povrchu, napr lekvárom alebo tvarohom. Pre americké donnuts je zase typická marmeláda alebo Nutella, ktorou sa šišky plnia vo vnútri.

Ako ozdobiť šišky

Klasické bavorské šišky sa zdobia väčšinou na ich povrchu, a to lekvárom, tvarohom a šľahačkou. Avšak iný kraj, iný mrav. Niekto ich zdobí aj makom alebo orechami s cukrom a zaleje ich horúcim maslom.

Recept na fašiangové šišky

Recept na kváskové šišky možno vyzerá zložito, ale v skutočnosti sa jedná o jednoduchú prípravu.

Suroviny

  • 0,5 kg polohrubej múky,
  • 2 polievkové lyžice cukru krupice,
  • 1 čajová lyžička soli,
  • 50 g masla,
  • 370 ml mlieka,
  • ½ kocky kvasníc (asi 20 gramov),
  • 1 žĺtok,
  • tuk na vyprážanie (Iva / Cera),
  • 450 g lekváru,
  • 1 polievková lyžica cukru,
  • 1 čajová lyžička škorice,
  • citrónová kôra,
  • pár kvapiek rumu alebo rumová aróma,
  • 1 kocka tvrdého tvarohu,
  • 1 téglik smotany na šľahanie.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravte kvások. Droždie rozdrobte do misky, zasypte asi lyžičkou cukru, zalejte trochou mlieka a premiešajte. Zmes zasypte trochou múky a misku uložte do tepla, aby vzišiel kvások.
  2. Medzitým si do misy preosejte múku, pridajte soľ, cukor, žĺtok, mlieko, a nakoniec hotový kvások.
  3. Cesto na šišky poriadne vymiešajte – buď ručne, alebo robotom. Musí byť vláčne. Cesto nechajte aspoň pol hodinky kysnúť.
  4. Medzitým sa môžete pustiť do prípravy lekváru. Slivkový lekvár zmiešajte so škoricou, pridajte cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a asi polievkovú lyžicu rumu. Zmes poriadne vymiešajte.
  5. Akonáhle je cesto nakysnuté, rozdeľte ho na menšie kúsky, z ktorých vytvoríte placky – veľkosť by mala zodpovedať našej dlani. Urobte do šišky palcom menšiu jamku do stredu.
  6. Placky vložte na vymastený plech a nechajte ich ešte chvíľu nakysnúť.
  7. Otočte ich a vložte ich na 5 minút do vopred predhriatej rúry na 180 stupňov, aby zaschli.
  8. Vytiahnite ich z rúry a hneď ich smažte v rozpálenom oleji alebo tuku. Pamätajte, že polovica šišky by mala byť ponorená v oleji. Vysmažte z oboch strán dozlatista.
  9. Po usmažení ich odkladajte na plech vyložený papierovými utierkami, aby ste sa zbavili prebytočného oleja.
  10. Na šišku dajte vrstvu lekváru, nastrúhaný tvaroh a na zjemnenie vyšľahanú šľahačku. Nakoniec môžete pocukrovať práškovým cukrom.
nadýchané tvarohové fašiangové šišky z kvásku
Zdroj foto: Ziza Stupkova / Shutterstock.com

Fašianfgové šišky sa môžu podávať aj s marmeládou alebo s makom. Ak chcete recept vyšperkovať, pripravte na vrch domácu penu na šišky. Tú vyšľaháte nad parou z 2 bielkov, 150g kryš. cukru a štipky soli. Pridať môžete aj pár lyžíc ovocného džemu, napr. jahodového.

Odporúčame tiež: Sladké pečivo fánky

Ako urobiť dobré kysnuté cesto

Základom dobrého kysnutého cesta je kvások, ktorý by mal skutočne nakysnúť. Naše babičky spracovávali cesto drevenou vareškou, kedy sa snažili cesto podoberať tak dlho, kým sa prestalo lepiť a začalo tvoriť bubliny. Dnes už túto prácu zastane kuchynský robot. Pamätajte si, že cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem, pred kysnutím ho zaprášte múkou, prehoďte cez misu utierku a uložte ho na teplé miesto, aby poriadne nakyslo.

Aj vy ste práve dostali neodolateľnú chuť na tradičné šišky z kvásku?

Zdroj: recipetineats.com, newworld.co.nz


Ďalšie recepty na sladké jedlá

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.