Fašírky v rúre – recept na pečené mleté mäso so syrom

Fašírky v rúre je možné pripravovať na mnoho spôsobov, tie so syrom sú veľmi chutné aj šťavnaté. Pečené v rúre sú navyše ešte oveľa zdravšie ako klasické vyprážané.

Fašírky alebo aj karbonátky sú v podstate mäsové gule, ktoré sa bežne smažia na panvici. Pokiaľ sa ale robia v rúre, sú samozrejme zdravšie. Podľa zvoleného druhu mletého mäsa môžeme mať fašírky kuracie, hovädzie fašírky, bravčové fašírky alebo morčacie fašírky. Navyše fašírky ani nie je nutné pripravovať len z mäsa.

Skúsiť môžete aj zdravé a chutné rybie fašírky pečené v rúre. Toto jedlo môže mať naozaj mnoho obmien. Ak si chcete dať od mäsa pauzu, vyskúšajte aj zeleninové fašírky – napr. cuketové fašírky, karfiolové, brokolicové alebo kelové fašírky. Výborným vegetariánskym jedlom sú aj fašírky z ovsených vločiek.

Ako sa robia fašírky v rúre

Karbonátky sú veľmi jednoduché na prípravu. Z mletého mäsa alebo prípadne inej suroviny sa urobí zmes, ktorú spájajú vajcia a zo zmesi sa tvoria menšie hrudky. Tie potom môžeme obaľovať a smažiť na panvici, alebo si ich môžeme upiecť v rúre aj úplne bez tuku.

A ako dlho piecť fašírky v rúre?

Doba pečenia je o niečo dlhšia, než keď sa fašírky smažia, ale hotovo budete mať za menej ako hodinu. Pečené šťavnaté fašírky z rúry si určite obľúbite.

Recept na fašírky v rúre

Chcete skúsiť trošku iný recept na fašírky, než poznáte? Vyskúšajte ten náš, fašírky so syrom a klobáskou sú voňavé a výborne chutia.

Suroviny

  • 400 g mletého mäsa,
  • 4 staršie rožky,
  • 2 vajcia,
  • 40 g ovčieho syra,
  • 60 g parmezánu,
  • 1 väčšia klobáska,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • olej,
  • soľ a korenie,
  • majorán.

Postup prípravy

  1. Mleté mäso si vyklopíme do väčšej misy.
  2. Klobásku si pokrájame na drobné kúsky a pridáme do misy, rožky si pokrájame a pridáme do misy tiež.
  3. Pridáme nastrúhaný syr, prelisovaný cesnak, štipku majoránu a rozšľahané vajcia.
  4. Zmes poriadne premiešame a dochutíme soľou a korením.
  5. Zmes na fašírky potom necháme v chladničke chvíľu odpočívať a nachystáme si plech či pekáč, v ktorom budeme fašírky piecť.
  6. Z mäsovej zmesi potom tvoríme fašírky, ktoré kladieme do vymasteného pekáča alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Karbonátky môžeme, ale nemusíme, potom ešte ľahko pokvapkať olejom.
  8. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 40 minút. Počas pečenia fašírky raz otočíme.

Do mäsovej zmesi môžeme pridať aj najemno nasekanú čerstvú pažítku. Namiesto parmezánu a ovčieho syra je možné použiť aj akýkoľvek iný druh syra podľa chuti.

recept na fašírky z mletého mäsa pečené v rúre
Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Karbonátky z rúry podávame s vareným zemiakom, zemiakovou kašou alebo so zeleninovým šalátom.

Ako urobiť fašírky, aby boli šťavnaté?

Je potrebné strážiť dobu pečenia, aby fašírky z rúry neboli príliš vysušené. O šťavnatosť sa síce z veľkej časti postará aj syr, ale vždy upravíme dobu pečenia najmä podľa veľkosti fašírok.

Dobrú chuť!

Zdroj: recipetineats.com, thekitchn.com


Podobné recepty, ktoré by sa vám mohli páčiť

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.