Figový džem – recept na sladkú delikatesu

Figy – ovocie, ktoré sa nedávno na našom trhu takmer nedalo zohnať, sa teraz objavuje v čerstvej a vynikajúcej kvalite aj v bežných obchodoch. Máte v pláne si vynikajúcu chuť fíg uchovať po celý zvyšok roka? Nie je nič jednoduchšie ako si z nich uvariť džem. 

Zdravotné účinky fíg

Sušené aj čerstvé figy sú doslova napumpované prínosnými látkami. Vo svojom vnútri ukrývajú veľkú zásobu prírodnej vlákniny, vitamíny skupiny B, draslík, vápnik, železo či horčík. Sušené figy majú rovnaké živiny ako práve odtrhnuté zo stromu, o nič, okrem vody, teda neprichádzate. Pravidelná konzumácia zohráva úlohu pri eliminácii kardiovaskulárnych ochorení – majú pozitívny vplyv na zníženie hladiny nebezpečného cholesterolu. Okrem toho majú figy ešte jednu skvelú vlastnosť – dokonale zasýtia.

Recept na figový džem

Nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť si domáci figový džem. Čo budete na prípravu džemu potrebovať?

  1. Stačí vám 10 zrelých kúskov, ktoré rozvaríte v hrnci s trochou vody a podľa chuti k nim pridáte cukor.
  2. Pokiaľ je zmes príliš sladká, dodajte džemu protipól chuti v podobe citrónovej šťavy.
  3. Až všetko prevaríte a zredukujete vodu, skúste si dať na tanierik trochu džemu a vložte ho na chvíľu do chladničky.
  4. Pokiaľ je už zmes vláčna a má správnu konzistenciu, môžete plniť vopred nachystané čisté a suché poháre a následne ich otočiť dnom nahor.

Zaručujeme vám, že sa budete po celý zvyšok roka olizovať až za ušami. Figový džem môžete následnej použiť aj do rôznych koláčov alebo pri príprave torty.

Tip: vyskúšajte recept na fantastickú čokoládovú tortu s ovocím a figovým džemom.

Čo ďalšie pripraviť z fíg?

Čakáte návštevu a radi by ste si posedeli pri dobrom víne? Zabudnite na obligátne jednohubky a skúste niečo svetové. Južné národy veľmi dobre vedia, že k vínu je najlepšie niečo malé „zobat“. Nakúpte sušenú šunku, jamón, pršut alebo parmskú šunku a k plátkom tejto dobroty pridajte nakrájané čerstvé figy. Napríklad Španieli k sušenej šunke najradšej konzumujú žltý melón alebo práve figy, táto kombinácia chutí je jednoducho dokonalá. Pridajte pokojne tanierik s mozzarellou alebo kozím syrom a ocitnete sa v nebi! Takéto pohostenie pre návštevu zaboduje. Ako ďalší recept z fíg sa ponúka napr. kysnutý koláč s posýpkou, kde bežnú alternatívu so slivkami nahradíte figam, či napríklad figová galetky.

Zdroj: foodandwine.com


Vyskúšajte aj ďalšie recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.