
Gulášová polievka: Recept na lahodné jedlo
Tradičná gulášová polievka neodmysliteľne patrí k chladnému obdobiu v roku. Zatiaľ čo v lete si ju tak často nedáte, jesenný nedeľný obed spestrený touto tradičnou uhorskou polievkou je stávka na istotu.
Vychutnajte si s nami tradičný pokrm, alebo najlepšiu gulášovú polievku z kvalitných ingrediencií a doprajte sebe aj svojim hosťom lahodnú polievku, ktorá vás zahreje a poteší.
Recept na gulášovú polievku
Pravá gulášová polievka je jednoduchá a zvládne ju naozaj prakticky každý. Stačí dodržať pár základných pravidiel a chuťovka na nedeľný obed, je hotová. Pripraviť si ju môžete aj vo verzii gulášovej polievky s mletým alebo bravčovým mäsom. V našom recepte však pôjde o tradičnú alternatívu s hovädzím mäsom.
Suroviny
- 250 gramov hovädzieho výrezu,
- 1 a pol najemno nakrájané cibule,
- 1 lyžica masti,
- 1 lyžica korenia sladká paprika,
- 1 liter vývaru z hovädzej kosti,
- majorán,
- soľ,
- rasca,
- korenie,
- petržlen,
- 3 strúčiky drveného cesnaku,
- 2 veľké zemiaky,
- múka.
Postup prípravy
- Najskôr ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na väčšie kocky. Osoľte vodu, pridajte rascu, povarte 15 minút. Potom zemiaky sceďte a počkajte, kým príde ich čas.
- Na lyžicu masti dozlatista opekajte cibuľu, potom ešte pridajte mäso, ktoré ste nakrájali na veľmi malé kocky. Smažte asi 5 minút, kým sa nezatiahne.
- Zmes cibule a mäsa poprášte pripravenou červenou sladkou paprikou. Rýchlo miešajte, aby sa korenie nepripálilo. Keď sa paprika zmieša s celkom v hrnci, je čas priliať polovicou pripraveného vývaru z hovädzieho mäsa.
- Do polievky pridajte soľ, korenie, štipku rasce a nechajte prebublať, aby mäso zmäklo. Polievku pravidelne miešajte.
- Zhruba po hodine a pol, kedy je mäso už krásne mäkké, sa dajte do prípravy zápražky. Na troche tuku speňte múku a za rýchleho miešania prepojte tuk s múkou. Potom prilejte druhú časť vývaru a dobre premiešajte.
- Obe časti polievky zlejte do jedného hrnca a keď bude bublať, pridajte do gulášovej polievky zemiaky a majoránku. Prevarte ešte 5 minút, a potom pridajte najemno nastrúhaný alebo rozpučený cesnak. Teraz môžete podávať.
Jednoduchá gulášová polievka z hovädzieho mäsa vás opäť postaví na nohy. Hovädzie je významný zdroj vitamínov a polievka z hovädzej kosti pôsobí ako skvelý prirodzený zahrievač a životabudič. Pritom v polievke nenájdete zbytočný tuk.
Môžete si tiež pripraviť maďarskú gulášovú polievku, ktorá je charakteristická tým, že do nej dáte viac čili a pravú maďarskú klobásu.
Variácie na gulášové polievky
Podobne ako všetky polievky, aj táto tradičná má svoje obmeny.
- Falošná gulášová polievka bez mäsa je výborný tip pre chvíle, kedy na mäso jednoducho chuť nemáte.
- Gulášová polievka s párkom je lacnejší a rýchlejší variant.
- Zemiaková gulášová polievka so zeleninou je tiež alternatívou pre mlsné jazýčky.
- Gulášová polievka z bravčového mäsa je ďalšou typickou obmenou, pokiaľ preferujete práve bravčové mäso.
Gulášová polievka z hlivy je ďalšia inšpirácia, pokiaľ sa chystáte na zdravú alternatívu mäsa.
Ďalšie recepty na polievky
Komentáre sú vypnuté.