Gulášová polievka: Recept na lahodné jedlo

Tradičná gulášová polievka neodmysliteľne patrí k chladnému obdobiu v roku. Zatiaľ čo v lete si ju tak často nedáte, jesenný nedeľný obed spestrený touto tradičnou uhorskou polievkou je stávka na istotu.

Vychutnajte si s nami tradičný pokrm, alebo najlepšiu gulášovú polievku z kvalitných ingrediencií a doprajte sebe aj svojim hosťom lahodnú polievku, ktorá vás zahreje a poteší.

Recept na gulášovú polievku

Pravá gulášová polievka je jednoduchá a zvládne ju naozaj prakticky každý. Stačí dodržať pár základných pravidiel a chuťovka na nedeľný obed, je hotová. Pripraviť si ju môžete aj vo verzii gulášovej polievky s mletým alebo bravčovým mäsom. V našom recepte však pôjde o tradičnú alternatívu s hovädzím mäsom. 

Gulášová polievka
Zdroj foto: Sharómka / Shutterstock.com

Suroviny

  • 250 gramov hovädzieho výrezu,
  • 1 a pol najemno nakrájané cibule,
  • 1 lyžica masti,
  • 1 lyžica korenia sladká paprika,
  • 1 liter vývaru z hovädzej kosti,
  • majorán,
  • soľ,
  • rasca,
  • korenie,
  • petržlen,
  • 3 strúčiky drveného cesnaku,
  • 2 veľké zemiaky,
  • múka.

Postup prípravy

  1. Najskôr ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na väčšie kocky. Osoľte vodu, pridajte rascu, povarte 15 minút. Potom zemiaky sceďte a počkajte, kým príde ich čas.
  2. Na lyžicu masti dozlatista opekajte cibuľu, potom ešte pridajte mäso, ktoré ste nakrájali na veľmi malé kocky. Smažte asi 5 minút, kým sa nezatiahne.
  3. Zmes cibule a mäsa poprášte pripravenou červenou sladkou paprikou. Rýchlo miešajte, aby sa korenie nepripálilo. Keď sa paprika zmieša s celkom v hrnci, je čas priliať polovicou pripraveného vývaru z hovädzieho mäsa.
  4. Do polievky pridajte soľ, korenie, štipku rasce a nechajte prebublať, aby mäso zmäklo. Polievku pravidelne miešajte.
  5. Zhruba po hodine a pol, kedy je mäso už krásne mäkké, sa dajte do prípravy zápražky. Na troche tuku speňte múku a za rýchleho miešania prepojte tuk s múkou. Potom prilejte druhú časť vývaru a dobre premiešajte.
  6. Obe časti polievky zlejte do jedného hrnca a keď bude bublať, pridajte do gulášovej polievky zemiaky a majoránku. Prevarte ešte 5 minút, a potom pridajte najemno nastrúhaný alebo rozpučený cesnak. Teraz môžete podávať.

Jednoduchá gulášová polievka z hovädzieho mäsa vás opäť postaví na nohy. Hovädzie je významný zdroj vitamínov a polievka z hovädzej kosti pôsobí ako skvelý prirodzený zahrievač a životabudič. Pritom v polievke nenájdete zbytočný tuk. 

Môžete si tiež pripraviť maďarskú gulášovú polievku, ktorá je charakteristická tým, že do nej dáte viac čili a pravú maďarskú klobásu.

Variácie na gulášové polievky

Podobne ako všetky polievky, aj táto tradičná má svoje obmeny.

  • Falošná gulášová polievka bez mäsa je výborný tip pre chvíle, kedy na mäso jednoducho chuť nemáte.
  • Gulášová polievka s párkom je lacnejší a rýchlejší variant.
  • Zemiaková gulášová polievka so zeleninou je tiež alternatívou pre mlsné jazýčky. 
  • Gulášová polievka z bravčového mäsa je ďalšou typickou obmenou, pokiaľ preferujete práve bravčové mäso.

Gulášová polievka z hlivy je ďalšia inšpirácia, pokiaľ sa chystáte na zdravú alternatívu mäsa.


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.