Gyros šalát s kuracím mäsom

Gyros šalát zoženiete jednoducho na každej ulici. Čo tak ale pripraviť si domáci gyros šalát s kuracím mäsom? Recept, ktorý vám určite bude chutiť, si môžete pripraviť jednoducho aj u vás doma.

Gyros alebo kebab? Tieto dve jedlá sa veľmi často zamieňajú. Každé má svoje korene niekde inde a čo je najdôležitejšie, každý má úplne inú podobu. Kebab je typický turecký mäsový pokrm. Najčastejšie sa jedná o baranie alebo teľacie mäso, ktoré sa ražní a opeká na vertikálnom grile. Pomalým otáčaním sa každý kúsok mäsa prepečie. Kebab a občas aj gyros sa najčastejšie podáva zabalený do pita chleba spoločne so zeleninou a dresingmi.

Pôvod gyrosu

Gyros pochádza z Grécka, predtým sa názvom gyros označovala len zmes korenia, ktorá bola určená na prípravu mäsa. Postupom času sa tento názov preniesol na mäsový pokrm ako taký. Gyros sa väčšinou pripravuje z koreneného bravčového alebo ovčieho mäsa, ktoré je rozkrájané na plátky a napichané na zvislý ražeň. Mäso sa postupne opeká a odkrajuje. Podáva sa predovšetkým s hranolkami, čerstvou zeleninou a uhorkovým dipom tzatziki . U nás však najviac chutí kuracie gyros.

Recept na gyros šalát

Chutný gyros šalát si môžete pripraviť doma, nie je potrebný špeciálny vertikálny gril, stačí iba dobré gyros korenie a panvica. A pretože sú obyvatelia na Balkánskom polostrove a okolo Stredozemného mora známi veľkou konzumáciou zeleniny, urobíme si rovno ten najlepší gyros šalát s kuracím mäsom.

Zdroj foto: Nina Firsova / Shutterstock.com

Suroviny

  • ½ kg kuracieho mäsa ( stehno, pliecko, krkovica),
  • špeciálne gyros korenie,
  • štipka mletej rímskej rasce,
  • sušený cesnak,
  • sušená cibuľa,
  • dve lyžice oleja,
  • soľ,
  • 1 šalátová uhorka,
  • 2 väčšie paradajky,
  • 1 červená paprika,
  • 200 g feta syra (alebo balkánsky syr),
  • 1 cibuľa (alebo 2 – 3 lahôdkové cibuľky aj s vňaťou),
  • lyžice olivového oleja,
  • lyžice balsamica,
  • štipka oregana.

Postup prípravy

  1. Kuracie mäso si nakrájame na kúsky, vložíme do misy, pridáme dve lyžice oleja, gyros korenie, štipku mletej rímskej rasce, sušený cesnak a cibuľu. Ideálne keď necháte aspoň 30 minút odležať.
  2. Všetko spoločne premiešame a potom si mäso osmažíme. Do panvice pridáme dve lyžice oleja, necháme rozpáliť a mäso sprudka orestujeme, tak aby bolo viditeľne opečené a hnedasté. (Pripraviť si môžete aj gyros na grile)
  3. Na šalát si pripravíme všetku zeleninu, ktorú olúpeme, očistíme a opláchneme . Cibuľu nakrájame najemno, uhorku, paradajky a papriky nakrájame na kocky.
  4. Premiešame a pridáme soľ, korenie, olivový olej a balsamico.
  5. Znovu premiešame dáme do misky, na to pridáme opečené mäso a navrch nastrúhame alebo na kocky nakrájame syr.
  6. Môžete si šalát doplniť aj lyžicou hustého gréckeho jogurtu, alebo k nemu podávať tzatziki.
Vyskúšajte aj recept na tradičný grécky šalát s feta syrom.

S čím podávať gyros šalát?

Najčastejšie nájdete gyros v žemli. Vhodnou voľbou je tiež umiestniť gyros do tortilly. Často sa môžete stretnúť aj s gyros tanierom, kedy sa pripraví len zeleninová obloha, hranolky a vhodný dresing. Niekto však obľubuje aj gyros šalát s cestovinami.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.