Krémová hokkaido polievka – recept 4x inak

Tekvicová hokaido polievka je výborná na zahriatie a doplnenie vitamínov na jeseň. Je to najobľúbenejšia tekvica do kuchyne s lahodnou chuťou. Vyskúšajte jednoduchý recept na najlepšiu hokkaido polievku.

Hokkaido tekvica veľmi rýchlo zmäkne – a najmä polievky z nej sú dokonalou jesennou lahôdkou, ktorá nám dodá množstvo vitamínov a iných zdraviu prospešných látok. Krémovú polievku z hokkaido si môžete pripraviť na niekoľko spôsobov, a vždy vás rovnako zahreje a posilní aj vašu imunitu.

Zdravotné prínosy hokkaido polievky

Hokkaido polievka je nielen veľmi chutná, je aj zdravá a veľmi ľahko sa pripravuje. Tekvica obsahuje beta karotén – z toho telo získava potrebný vitamín A. Hokkaido v sebe ďalej ukrýva vitamíny C a B a tiež zinok, horčík, vápnik, železo a vlákninu. Všetky tieto látky oceníme na jeseň najviac. V čase, keď na nás na každom kroku číha nachladnutie alebo chrípka, je potrebné posilňovať imunitu. Polievka z tekvice hokaido navyše aj zahreje. Akú ju pripraviť? Možností je celý rad.

Recept na hokkaido polievku bez smotany

Tekvicová polievka má poväčšinu podobu smotanového krému. Pokiaľ sa ale smotane vyhýbate alebo nemusíte žiadne mliečne výrobky, napríklad aj preto, že si strážite štíhlu líniu, oceníte túto základnú prípravu na polievku bez smotany.

Suroviny

  • 1 tekvica hokkaido,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • kurkuma,
  • soľ a korenie na dochutenie,
  • olej,
  • maslo.

Postup prípravy

  1. Tekvicu starostlivo umyte a rozkrojte na polovicu. Tekvica sa nemusí lúpať, je však potrebné vydlabať z nej semienka. Potom ju nakrájajte na menšie kocky. Býva v surovom stave veľmi tvrdá, takže opatrne.
  2. Na oleji si medzitým opražte cibuľku, k nej pridajte nakrájanú tekvicu a cesnak.
  3. Všetko zalejte vodou tak, aby bola tekvica ponorená, a na miernom plameni varte do zmäknutia – cca pol hodinky. Nezabudnite polievku dochutiť soľou, čiernym korením a štipkou kurkumy.
  4. Po zmäknutí tekvice pridajte kúsok masla a tyčovým mixérom polievku rozmixujte. Pokiaľ je príliš hustá, môžete pridať trošku vody.
Tip: Namiesto kurkumy môžete použiť aj kari korenie. Pripraviť môžete tiež hokkaido polievku so zázvorom. Na jemno nastrúhaný zázvor dodá polievke štipľavú chuť a urobí z nej vitamínovú bombu.
krémová hokkaido polievka
Zdroj foto: Yevgeniya Shal / Shutterstock.com

Recept na hokkaido polievku so smotanou

Pokiaľ by ste do jednoduchej hokkaido polievky chceli pridať aj smotanu, budete postupovať úplne rovnako. Po rozmixovaní ale do polievky jednoducho prilejete 33% smotanu podľa chuti, všetko premiešate a ešte chvíľu krátko povaríte. Smotanová varianta je zaujímavejšia a tiež lahodnejšia. Do polievky ale môžete pridávať aj ďalšie ingrediencie, ktoré ju ozvláštnia. Výborne chutí aj polievka, do ktorej namiesto vody dáte zeleninový alebo kurací vývar. Nech už skúsite čokoľvek, postup je vždy rovnaký. Tekvicová polievka je veľmi jednoduchá a rýchla. Vaša rodina si ju zamiluje, a to vrátane detí.

Detský variant polievky môžete urobiť aj so zemiakmi – koľko dáte tekvica, toľko pridáte aj zemiakov a rozmixujete ich spoločne. Zemiaky dokonale chuť vyváža.

Recept na tekvicovú polievku z pečenej tekvice hokkaido

Touto polievkou rozhodne potešíte vašich stravníkov. Chuť pečenej tekvice v kombinácii so smotanou je famózna. Mimo to patrí táto polievka medzi obľúbenené najmä kvôli jednoduchej príprave.

Suroviny

  • 1 tekvica hokaido,
  • 2 cibule,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 0,5 litru zeleninového vývaru,
  • 200 ml smotany,
  • soľ, korenie, muškátový oriešok.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si olúpeme a očistíme zeleninu.
  2. Tekvicu starostlivo umyjeme, zbavíme stopky, dužiny a semienok a nakrájame na kocky aj so šupkou, ktorá počas pečenia krásne zmäkne.
  3. Cibuľu s cesnakom nakrájame na plátky.
  4. Takto nakrájanú zeleninu vložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme štipku nastrúhaného muškátového orieška, premiešame a vložíme do vopred vyhriatej rúry.
  5. Pečieme na 200 stupňov asi 25 minút.
  6. Akonáhle je zelenina upečená, vložíme ju do väčšieho hrnca, zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme smotanu a necháme asi 10-15 minút prevariť (pozor na konzistenciu, vývar a smotanu pridávajte podľa toho, ako veľmi chcete polievku krémovú).
  7. Nakoniec všetko premixujeme tyčovým mixérom. Polievku môžete podávať napríklad s opraženými tekvicovými semienkami alebo krutónmi.

Recept na hokkaido polievku so zázvorom

Potrebujete poriadnu vzpruhu? Tak rozhodne stavte na túto hokaido polievku so zázvorom , ktorý polievke dodá ten správny šmrnc.

Suroviny

  • 1 stredná tekvica hokaido
  • 2 cibule
  • kúsok zázvoru
  • 500 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany
  • soľ, korenie

Postup prípravy

  1. Tekvicu očistite a nakrájajte na menšie kocky.
  2. Cibuľu speňte na oleji dozlatista, pridajte tekvicu a zľahka orestujte.
  3. Zalejte zeleninovým vývarom tak, aby tekvica bola úplne ponorená.
  4. Varte asi 20 minút, tekvica musí byť úplne mäkká.
  5. Potom ju rozmixujte, pridajte smotanu, soľ a korenie podľa chuti a nastrúhaný zázvor.
  6. Všetko ešte desať minút povarte.
hokkaido polievka
Zdroj foto: Katinkah / Shutterstock.com

Ako podávať tekvicovú polievku

Tekvicová polievka sa môže pripravovať na mnoho spôsobov. Kto má rád ostrejší, môže pridať aj štipku chilli alebo najemno nakrájané chilli papričky. Aby bola polievka dokonalá, je dobré ju ozdobiť opraženými tekvicovými semienkami – pokiaľ nemáte tekvicové, použiť sa dajú aj slnečnicové. Všetci labužníci a milovníci údenín ocenia variant s opraženou slaninkou, polievku môžete posypať aj klasickými krutónmi do polievky alebo najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Táto polievka si vás okamžite získa a uvidíte, že na jeseň sa na vašom stole bude nádherne vynímať. Jej skvelá chuť, oranžová farba aj fakt, že je plná vitamínov, z nej robí kráľovnú jesennej kuchyne.

Zdroje: mypureplants.com, kitchenstories.com, alishaeasycooking.com


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.