Holandský rezeň so syrom – recept na nedeľný obed

Vyskúšajte recept na holandský rezeň na panvici z bravčového mäsa so syrom Eidam. Nebaví vás už klasický rezeň? Pripravte si túto českú špecialitu u vás doma.

Ak ste už unavení klasickým rezňom, ktorý je síce výborný, ale mierne povedané nudný, skúste si pripraviť šťavnatý holandský rezeň so syrom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Toto jedlo vás bude baviť.

Pôvod holandského rezňa

Napriek tomu, že si na tomto recepte pripisujú zásluhy českí kuchári, rezeň je odvodený od syrov gouda a eidam, ktoré pochádzajú z holandských miest. Možno vás prekvapí, že nemá vôbec nič spoločné so zemou, podľa ktorej bol pomenovaný. Táto skvelá špecialita vznikla na českom území, aj keď inšpirácia možno prišla od francúzskeho Gordon Blue. Podstata najlepšieho holandského rezňa spočíva v spojení mletého bravčového mäsa a vynikajúceho syra.

Aké mäso použiť na holandský rezeň?

Pravý holandský rezeň sa pripravuje z mletého bravčového mäsa, pokiaľ však toto nemáte po ruke, môžete použiť aj alternatívu v podobe mletého hovädzieho mäsa. Do receptu môžete tiež okrem klasického korenia vyskúšať aj rôzne čerstvé bylinky, napríklad petržlenovú vňať. Často sa v receptoch môžete stretnúť aj s bielym korením.

Recept na holandský rezeň so syrom

Pripravte si nadýchaný holandský rezeň z mletého mäsa priamo u vás na panvici. Tento overený recept je pre 4 osoby (4 porcie).

Zdroj foto: NoirChocolate / Shutterstock.com

Suroviny

  • 500 g mletého bravčového mäsa, najlepšie sa na tento pokrm hodí bravčová pliecko,
  • 200 g 35% eidamu,
  • 1 hrnček vlažného polotučného mlieka,
  • soľ,
  • čerstvo mleté ​​korenie,
  • strúhanka,
  • 2 vajcia.

Postup prípravy

  1. Deň vopred dajte do veľkej misy mleté ​​mäso s mliekom, poriadne premiešajte a vložte do chladničky.
  2. Druhý deň pridajte k zmesi najemno nastrúhaný eidam, ale pokojne môžete použiť aj goudu alebo iný tvrdý syr. Osoľte a okoreňte.
  3. Jemne si navlhčite ruky a z pripravenej hmoty tvarujte rezne.
  4. Nachystajte si dva hlboké taniere. V jednom si rozšľahajte vajcia, do druhého dajte strúhanku.
  5. Najskôr rezne ponorte do vajec a potom ich obaľte v strúhanke.
  6. Potom tento proces zopakujte ešte raz.
  7. Pripravené rezne osmažte na stredne veľkej panvici dozlatista.
  8. Strúhanku nemusíte kupovať. Pripravíte ju tak, že na jemnom strúhadle nastrúhate staré suché rožky.

Ideálna kombinácia je holandský mletý rezeň so zemiakovou kašou – a celý pokrm potom môžete doplniť kyslými uhorkami. Skvele sa k nemu hodí aj niva, napr. nivová syrová omáčka.

Zdroj: cooklikeczechs.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.