Hovädzí steak na panvici – jednoduchý recept aj pre začiatočníkov

Kto by nemiloval dokonale prepečený steak, ktorý je šťavnatý, skvele ochutený a za ktorého prípravu by sa nemusel hanbiť ani šéfkuchár reštaurácie? Ako pripraviť hovädzí steak na panvici?

Tajomstvo skvelého hovädzieho steaku

Príprava hovädzieho steaku na panvici nespočíva v tajnej kombinácii korenia ani v nejakom triku, ktorý vedia iba špičkoví kuchári. Tajomstvo sa totiž skrýva v mäse. Čím kvalitnejšie a čerstvejšie mäso na prípravu steaku použijete, tým lepší bude výsledok.

Aké mäso vybrať na steak?

Klasicky sa využíva hovädzie mäso, to kupujte radšej priamo v mäsiarstve ako vo veľkoobchode. Hovädzí steak môžete pripraviť zo sviečkovice či stehna (hovädzí Rump steak). Druhou obľúbenou možnosťou je kurací steak, ktorého príprava je rýchlejšia.

Recept na hovädzí steak

Ako pripraviť dokonalý hoväzdí steak? Vyskúšajte tento recept. Skladá sa iba zo záladných surovín a jeho prípravu zvládne aj kuchár amatér.

Suroviny

  • hovädzie mäso na steak,
  • olivový olej,
  • maslo,
  • soľ,
  • korenie,
  • čerstvé bylinky.

Postup prípravy

  1. Mäso najskôr s pomocou papierových kuchynských utierok utrite dosucha a nechajte aspoň 30 minút odpočívať. Dôležité je, aby bolo pred ďalšími úpravami izbovej teploty.
  2. Následne ho potrite olivovým olejom a dôkladne ho do mäsa votrite zo všetkých strán. Potom dostatočne osoľte a okoreňte. Ak chcete docieliť výraznejšiu chuť, vyskúšajte niektorú z marinád.
  3. Pokračujte tým, že na panvicu nalejete olej a počkáte, kým sa zahreje.
  4. Následne už na panvicu umiestnite pripravený hovädzí steak. Nikdy nepripravujte na jednej panvici naraz viac ako jeden kus mäsa.
  5. Z každej strany steak opečte, aby sa mäso na povrchu zatiahlo. Dĺžka opekania záleží na hrúbke, ale spravidla sa pohybuje medzi 2,5 až 5 minútami z každej strany.
  6. Do panvice môžete pridať ako čerstvé bylinky, napr. rozmarín, tak aj cesnak. A nezabudnite pridať niekoľko kociek masla. Keď sa maslo rozpustí, hotový steak ním na tanieri jemne polejte.
  7. Najskôr opečte steak na jednej strane, a až potom na druhej. Otáčanie mäsa každých niekoľko sekúnd by sa podpísalo na jeho chuti a mäso by mohlo byť vysušené (rozhodne do mäsa nešťuchajte vidličkou, na jeho otáčanie používajte iba kliešte). Pokiaľ bude potrebné, s pomocou klieští steak na záver opečte aj po stranách.

A najdôležitejšia časť prípravy steaku prichádza na úplný záver. Bohužiaľ, túto časť prípravy ale veľa ľudí podceňuje. Steak si totiž potom, čo ho zložíte z panvice, potrebuje oddýchnuť. Nebojte sa ho nechať na nahriatom tanieri na kuchynskej linke päť minút odpočívať. Vďaka tomu bude mäso mäkké a šťavnaté. (Na odpočinok mäsu postačí 5 minút. V prípade, že chystáte steaky pre viac ľudí a máte k dispozícii iba jednu panvicu, dávajte ich odpočívať do vopred vyhriatej rúry.)

Prečítajte si viac v článku Ako na prípravu dokonalého steaku a čoho sa vyvarovať.

hovädzí steak zo sviečkovice
Zdroj foto: Marian Weyo / Shutterstock.com

S čím podávať hovädzí steak

Častokrát sa môžeme stretnúť so servírovaním hovädzieho steaku s omáčkou, ktorá vylepší jeho chuť. Ide napríklad o omáčku zo zeleného korenia, z červeného vína, sladkú brusnicovú alebo šípkovú omáčku, prípadne o japonskú teriyaki omáčku. Alebo radšej vyskúšate šťavnatý hovädzí steak s hubovou omáčkou? Ako príloha sa tiež hodí dusený špenát, zelené fazuľky, baby zemiačiky, grilovaná zelenina alebo ľahký zeleninový šalát s vinaigrettovým dresingom.

Príprava steakov nie je nijako náročná a zvládne ju aj úplný začiatočník. S riadne zahriatou panvicou a kvalitným mäsom vám pôjde príprava skoro sama. Dobrú chuť!

Zdroj: delish.com


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.