Hrachová polievka s párkom – recept zo žltého hrachu

Pamätáte si na sýtu hrachovú polievku s párkom zo školských jedální? Polievka uvarená podľa tohto návodu je rokmi preverenou a zdravou delikatesou, ktorá vás zaručene vráti aspoň na chvíľu do detských čias.

Hrachová vs. hrášková polievka

V prvom rade si treba ujasniť, že hrachová a hrášková polievka, nie je jedno a to isté. Rozdiel medzi nimi je zásadný. Zatiaľ čo hrachová polievka sa varí zo sušeného hrachu, hrášková polievka vyžaduje použitie čerstého hrášku alebo minimálne mrazeného.

Hrach je sýtou a výdatnou strukovinou, rozšírenou najmä v oblastiach mierneho klimatického pásma. U nás sa pestuje hrach siaty, a to v odrode zelenej a žltej. Chuťový rozdiel medzi nimi nie je žiadny, farba plodu určuje len farbu polievky.

Recept na hrachovú polievku s párkom

Pripravte si výdatnú polievku zo sušeného žltého hrachu a doprajte si energiu na celý deň.

Suroviny (4 porcie)

  • 250 g žltého lúpaného hrachu,
  • 2 bobkové listy,
  • 2 mrkvy,
  • 2 – 3 stredné zemiaky,
  • 3 hrubé párky,
  • 1 cibuľa 
  • 2 lyžice masla alebo olej 
  • 2 lyžice hladkej múky
  • cesnak, soľ, sušený majorán a mletá červená paprika

 Postup prípravy

  1. Hrach premyjeme a dáme variť do väčšieho hrnca spolu s bobkovými listami.
  2. Keď je takmer uvarený (polomäkký), pridáme k nemu nakrájané zemiaky a mrkvu, ktoré spolu povaríme približne ďalších 20 – 30 min (do zmäknutia).
  3. Po 10 minútach od pridania mrkvy a zemiakov môžeme prihodiť aj na kolieska nakrájané párky. 
  4. Medzitým, ako sa suroviny varia, si v menšom hrnci pripravíme zásmažku.
  5. Roztopíme maslo, príp. nahrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme. Následne pridáme 2 PL múky, mletú papriku a miešame, kým nenaberie jemne ružovkastú farbu. Následne zápražku zalejeme trochou vody, aby zredla.
  6. Po uvarení zeleniny vlejte do vriacej  polievky zásmažku. 
  7. Na záver polievku dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou a majoránom podľa vlastnej chuti.

Tip: Niektorým ľuďom spôsobuje konzumácia strukovín vo všeobecnosti nafúknuté brucho a nadúvanie. Odstrániť alebo redukovať tento jav je možné pridaním byliniek  priamo k varenému hrachu. Hovoríme hlavne o bazalke a saturejke. Aníz alebo koriander zase urobia hrach ľahšie stráviteľným.

Zdroj: cookingclassy.com


Ďalšie recepty na strukovinové polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.