Hrachová polievka: Recept na 3 poctivé spôsoby

Hrachová polievka patrila po celé stáročia do klasického fondu ľudovej kuchyne. Hojne sa varila vo vidieckych chalúpkach ako „jedlo chudobných“. Bola lacná, ale spoľahlivo dokázala zasýtiť, zahriať, dodať silu aj posilniť zdravie.

V dnešnej dobe sa jej obľuba stiahla trochu do ústrania. Pre mnohých je síce aj naďalej vyhľadávanou polievkou, ale už dávno nie výsadou chudobných. Práve naopak, často býva súčasťou menu luxusných reštaurácií a v mnohých rodinách je po kapustovej polievke druhou najčastejšou voľbou štedrovečerného menu. 

Krémová hrachová polievka

K tomu, aby sa vašim domovom začala zniesť nezameniteľná vôňa hrachovej polievky a po jedle zostali doslova len dočista „vylízané“ taniere, vám bohato postačí tento recept. 

Suroviny (4 porcie)

  • 250 g sušeného hrachu
  • 1l zeleninového či hydinového vývaru
  • 1 mrkva
  • cesnak, majorán a soľ na dochutenie
  • 2 lyžice masla, príp. olej
  • 2 lyžice hladkej múky
  • krutóny

Postup varenia

  1. Hrach preberieme, pretože v ňom môžu byť rôzne nečistoty, najmä kamienky alebo prímesi iných obilnín. Potom ho na cedníku poriadne prepláchneme studenou vodou a dáme do hrnca, v ktorom sa bude aj variť.
  2. Hrach zalejeme asi polovicou pripraveného studeného vývaru (ak nemáte vývar, zvoľte osolenú vodu). Prihodíme mrkvu, vetvička byliniek a trošku osolíme (pozor – vývar niekedy býva sám o sebe dosť slaný).
  3. Privedieme do varu a pomaly varíme zhruba hodinku, kým bude hrach mäkký a než sa tekutina vstrebe. Hrach nikdy nevaríme pod pokrievkou, pretože potom má snahu napučiavať.
  4. Zhruba v polovici varenia, si začneme pripravovať zápražku. V druhom hrnci rozpustíme maslo a prisypeme doň múku. Ihneď všetko premiešavame, pretože múka má tendenciu rýchlo sa páliť. Zhruba po minútke zápražku zalejeme zvyšným vývarom (alebo osolenou vodou) a starostlivo miešame. Privedieme do varu a plameň zoslabíme. Prevaríme aspoň 20 minút. Medzitým by nám mal zmäknúť aj hrach.
  5. Z uvareného hrachu odstráňte vyvarené bylinky. Hrach aj mrkvu prepasírujte cez sitko (ideálne cedidlo špičák) do zahusteného vývaru.
  6. Teraz už stačí len polievku dochutiť soľou (ak je treba), cesnakom a mletým majoránom. Potom už nevaríme. Zostáva posledný krok, a to pridať do polievky lyžicu čerstvého masla a miešať, než sa rozpustí a vstrebe.
  7. Hrachovú polievku podávame s krutónmi, ktoré si vyrobíme zo starších rožkov alebo sendvičového chleba opečeného na masle. Celé dielo ozdobíme sekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a opečenou slaninkou. 
Hrachová polievka
Zdroj foto: Olga Markova / Shutterstock.com

Tip: Lúpaný hrach sa nemusí pred varením namáčať a tiež sa oveľa lepšie pasíruje. Pokiaľ by ste sa rozhodli pre celý hrach, pred varením ho namočte do studenej vody najmenej na 6-8 hodín, pokojne aj cez noc. Pred varením ale vodu zlejte a nahraďte novou – značne tým znížite nadúvavosť hrachu. 

Hrachová polievka s párkom

Pamätáte si na sýtu hrachovú polievku s párkom zo školských jedální? Najlepšia hrachová polievka uvarená podľa tohto návodu je rokmi preverenou a zdravou delikatesou, ktorá vás zaručene vráti aspoň na chvíľu do detských čias. 

Suroviny (4 porcie)

  • 250 g žltého lúpaného hrachu
  • 2 bobkové listy
  • 2 mrkvy
  • 2 – 3 stredné zemiaky
  • 3 hrubé párky
  • 1 cibuľa 
  • 2 lyžice masla alebo olej 
  • 2 lyžice hladkej múky
  • cesnak, soľ, sušený majorán a mletá červená paprika

 Postup hrachovej polievky krok za krokom

  1. Hrach premyjeme a dáme variť do väčšieho hrnca spolu s bobkovými listami.
  2. Keď je takmer uvarený (polomäkký), pridáme k nemu nakrájané zemiaky a mrkvu, ktoré spolu povaríme približne ďalších 20 – 30 min (do zmäknutia).
  3. Po 10 minútach od pridania mrkvy a zemiakov môžeme prihodiť aj na kolieska nakrájané párky. 
  4. Medzitým, ako sa suroviny varia, si v menšom hrnci pripravíme zásmažku.
  5. Roztopíme maslo, príp nahrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme. Následne pridáme 2 PL múky, mletú papriku a miešame, kým nenaberie jemne ružovkastú farbu. Následne zápražku zalejeme trochou vody, aby zredla.
  6. Po uvarení zeleniny vlejte do vriacej  polievky zásmažku. 
  7. Na záver polievku dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou a majoránom podľa vlastnej chuti.
Hrachová polievka recept
Hrachová polievka s párkom. Zdroj obrázku: stockcreations / Shutterstock.com

Tip: Niektorým ľuďom spôsobuje konzumácia strukovín vo všeobecnosti nafúknuté brucho a nadúvanie. Odstrániť alebo redukovať tento jav je možné pridaním byliniek  priamo k varenému hrachu. Hovoríme hlavne o bazalke a saturejke. Aníz alebo koriander zase urobia hrach ľahšie stráviteľným.

TIP: Ak chcete zdravú polievku vyskúšajte aj recept na karfiolovú polievku.

Hrachová polievka s údeným mäsom

Máme tu aj niečo pre milovníkov mäsa. Sýta hrachová polievka môže byť doplnená o zdravú koreňovú zeleninu a údené mäso. Vyskúšate ju ukuchtiť aj u vás doma?

Suroviny (4 porcie)

  • 250 g žltého hrachu
  • koreňová zeleniny (napr. mrkva, petržlen, zeler)
  • 3 – 4 zemiaky
  • 300 g údenej krkovičky
  • 1l vývaru
  • 1 cibuľa 
  • 2 lyžice masla alebo olej 
  • cesnak, soľ, majorán, bobkový list 

Postup varenia

  1. Na rozpálenom oleji alebo masle orestujeme v hrnci nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridáme k nej nakrájanú koreňovú zeleninu, zemiaky a opäť orestujeme. 
  2. Do zmesi pridáme žltý hrach (je vhodné, aby bol pred varením cez noc namočený vo vode) a zalejeme vývarom, prípadne vodou. Podľa potreby okoreníme a pridáme bobkový list. Nesoľte! 
  3. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Pozor, hrniec úplne nezakrývajte. 
  4. Keď je zelenina takmer uvarená, pridáme na kocky nakrájanú údenú krkovičku a necháme ešte chvíľu povariť (cca 10 – 15 min.).
  5. Ak sa vám zdá polievka príliš riedka, použite na jej zahustenie zápražku. 
  6. Na záver dochutíme ešte pretlačeným cesnakom, majoránkou a v prípade potreby aj soľou. 
Hrachová polievka
Zdroj foto: soeka / Shutterstock.com

Tip: Hrachová polievka bez zápražky bude vďaka hrachu síce sama o sebe dostatočne hustá, ale keď ju necháte chvíľku odstáť, povrch začne vodnatieť. Deje sa tak preto, že prepasírované či rozvarené častice hrachu začnú klesať ku dnu. Zápražka sa s hrachom spojí a vytvorí jednotnú konzistenciu, preto by v polievke nemala chýbať. 

Vyskúšajte aj zdravú cuketovú polievku.

Tak dobrú chuť! 


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.