Krémová hrachová polievka – recept zo suchého hrachu

Krémová hrachová polievka patrí dnes medzi obľúbené. Kým v minulosti bol hrach a pokrmy z neho považované skôr za jedlo chudobných, v súčasnosti nájdeme hrachovú polievku s krémovou konzistenciou aj v a la carte luxusných reštaurácií. Vyskúšajte si ju pripraviť aj vo vašej kuchyni! 

Než pristúpime k samotnému receptu, povieme si jednu zásadu. Áno, žijeme v 21. storočí a je samozrejmosťou mať doma veľa všelijakých kuchynských pomocníkov. Na uľahčenie práce s hrachom by sa výborne hodil napríklad mixér, ale pravá krémová hrachová polievka je taká skvelá práve preto, že nie je mixovaná, ale pasírovaná.

Krémová hrachová polievka

K tomu, aby sa vašim domovom začala zniesť nezameniteľná vôňa hrachovej polievky a po jedle zostali doslova len dočista „vylízané“ taniere, vám bohato postačí tento recept. 

Suroviny (4 porcie)

  • 250 g sušeného hrachu,
  • 1l zeleninového alebo mäsového vývaru,
  • 1 mrkva,
  • cesnak, majorán a soľ na dochutenie,
  • 2 lyžice masla, príp. olej,
  • 2 lyžice hladkej múky,

Postup prípravy

  1. Hrach preberieme, pretože v ňom môžu byť rôzne nečistoty, najmä kamienky alebo prímesi iných obilnín. Potom ho na cedníku poriadne prepláchneme studenou vodou a dáme do hrnca, v ktorom sa bude aj variť.
  2. Hrach zalejeme asi polovicou pripraveného studeného vývaru (ak nemáte vývar, zvoľte osolenú vodu). Prihodíme mrkvu, vetvička byliniek a trošku osolíme (pozor – vývar niekedy býva sám o sebe dosť slaný).
  3. Privedieme do varu a pomaly varíme zhruba hodinku, kým bude hrach mäkký a než sa tekutina vstrebe. Hrach nikdy nevaríme pod pokrievkou, pretože potom má snahu napučiavať.
  4. Zhruba v polovici varenia, si začneme pripravovať zápražku. V druhom hrnci rozpustíme maslo a prisypeme doň múku. Ihneď všetko premiešavame, pretože múka má tendenciu rýchlo sa páliť. Zhruba po minútke zápražku zalejeme zvyšným vývarom (alebo osolenou vodou) a starostlivo miešame. Privedieme do varu a plameň zoslabíme. Prevaríme aspoň 20 minút. Medzitým by nám mal zmäknúť aj hrach.
  5. Z uvareného hrachu odstráňte vyvarené bylinky. Hrach aj mrkvu prepasírujte cez sitko (ideálne cedidlo špičák) do zahusteného vývaru.
  6. Teraz už stačí len polievku dochutiť soľou (ak je treba), cesnakom a mletým majoránom. Potom už nevaríme. Zostáva posledný krok, a to pridať do polievky lyžicu čerstvého masla a miešať, než sa rozpustí a vstrebe.
hrachová polievka s krémovou konzistenciou zo suchého hrachu
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Hrachovú polievku podávame s krutónmi, ktoré si vyrobíme zo starších rožkov alebo sendvičového chleba opečeného na masle. Celé dielo ozdobíme nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou a opečenou slaninkou. 

Tip: Lúpaný hrach sa nemusí pred varením namáčať a tiež sa oveľa lepšie pasíruje. Pokiaľ by ste sa rozhodli pre celý hrach, pred varením ho namočte do studenej vody najmenej na 6-8 hodín, pokojne aj cez noc. Pred varením ale vodu zlejte a nahraďte novou – značne tým znížite nadúvavosť hrachu.


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.