Hubová polievka z čerstvých húb so zemiakmi

Hubová polievka z čerstvých húb je najlepšou polievkou na jeseň, kedy si čerstvé hríby môžete doniesť priamo z lesa. Vyskúšajte vynikajúci recept na hríbovú polievku, ktorej neodoláte.

Variácie hubovej polievky

Na polievku sa hodí rad výborných húb. Najčastejšie sa pripravuje zo:

  • šampiňónov,
  • pravých hríbikov,
  • suchohríbov,
  • kuriatok,
  • masliakov,
  • bediel.

Do polievky sa potom hodia ako huby čerstvo prinesené z lesa, tak aj huby sušené. 

Hríbová polievka bude chutiť vždy, keď v nej bude dostatok húb, ale aj iných ingrediencií. Dá sa pripraviť hubová polievka so zemiakmi, ale aj bez, uvariť si môžete klasickú polievku alebo krémovú hubovú polievku, ktorá je zjemnená smotanou. 

Zaujímavý je aj recept na krkonošskú hubovú polievku, do ktorej sa okrem húb a zemiakov pridáva aj zelenina a nakoniec vajíčko.

Polievka z čerstvých vs. šušených húb

Domácu hubovú polievku môžeme pripravovať samozrejme z čerstvých húb. Čerstvé huby si uchovávajú typickú vôňu i chuť aj po tepelnej úprave a už pri varení si prevoniate celý byt. Avšak, pokiaľ nemáte k dispozícii huby čerstvé, nebojte sa siahnuť po tých sušených či mrazených.

Sušené huby treba pred tepelnou úpravou namočiť do vody. Túto vodu potom môžete pokojne pridať do polievky spoločne s hubami, zvýrazní sa tak aróma. Sušené huby voňajú aj chutia takmer ako čerstvé a polievka zo sušených húb je rovnako skvelá. Ak ale v mrazničke nájdete huby zamrazené, môžete samozrejme použiť aj tie. Mrazené huby ale častejšie používame na prípravy iných hubových pokrmov.

recept na hubovú polievku so zeleninou
Zdroj foto: amberto4ka / Shutterstock.com

Ako dlho sa huby varia?

Huby sú výborné, to bezpochyby. Ale ak sa správne tepelne neupravia, môžu spôsobiť nemilé problémy, a to najmä zažívacie. Huby sú tiež dosť ťažké a pre žalúdok sú horšie stráviteľné, nemali by sa teda jesť večer pred spaním. Každý druh húb je nutné pred konzumáciou dostatočne tepelne upraviť, minimálne by sa huby mali variť 20 minút, avšak je lepšie ich nechať povariť až pol hodiny. Až potom ich môžeme bez obáv konzumovať. Odporúčaná doba tepelnej prípravy sa týka všetkých húb, teda tých čerstvých, ale aj sušených.

TIP: Vyskúšajte tiež chutnú krémovú šampiňónovú polievku.

Recept na hubovú polievku z čerstvých húb

Priebeh hubárskej sezóny si asi málokto vie predstaviť bez domácej hubovej polievky. Zahreje, výborne chutí a je tiež zdravá a rýchlo pripravená. Každý môže mať svoj vlastný recept na tú najlepšiu hubovú polievku, pokiaľ ale hľadáte inšpiráciu, určite vyskúšajte aj tento recept so zemiakmi.

Suroviny

  • 5 väčších zemiakov,
  • 2 mrkvy,
  • čerstvé huby,
  • 1 menšia cibuľa a 4 strúčiky cesnaku,
  • hladká múka,
  • voda alebo vopred pripravený zeleninový vývar (asi 1,5 litra),
  • bobkový list,
  • majorán,
  • maslo alebo masť,
  • drvená rasca,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy

  1. Cibuľu si olúpeme, nakrájame nadrobno. V hrnci si rozpálime lyžicu masti alebo masla a necháme cibuľu zosklovatieť.
  2. Pokrájame si mrkvu a pridáme ju k cibuli spoločne s prelisovaným cesnakom a krátko restujeme.
  3. Čerstvé huby si dobre očistíme a prepláchneme vodou. Potom ich nakrájame na drobnejšie kúsky a pridáme do hrnca.
  4. Huby v hrnci necháme zmäknúť a dobre ich miešame. Po chvíli ich zľahka zaprášime hladkou múkou a prilejeme vodu alebo pripravený zeleninový vývar.
  5. Polievku dobre miešame, aby v nej nezostali hrudky.
  6. Chvíľu varíme a medzitým si pripravíme zemiaky, ktoré očistíme, olúpeme a nakrájame na kocky.
  7. Zemiaky pridáme do hubovej polievky a dochutíme ju. Pridáme bobkový list, drvenú rascu, asi lyžičku majoránu, soľ a korenie.
  8. Opäť premiešame a stiahneme plameň. Hrniec priklopíme pokrievkou a necháme polievku variť ešte približne dvadsať minút.
  9. Nakoniec polievku ochutnáme a poprípade ešte dochutíme.

TIP: Ochutnajte aj polievku z hlivy ustricovej

Hubovú polievku so zemiakmi môžeme ešte dochutiť aromatickým muškátovým kvetom. Na tanieri môžeme ďalej polievku dozdobiť nasekanými čerstvými bylinkami, vhodné je použiť ligurček alebo petržlenovú vňať.

Jednoduchá hubová polievka je plnohodnotným jedlom a môže nás zasýtiť rovnako ako hlavné jedlo, keď ju budeme podávať s čerstvým pečivom.

Zdroj: recipetineats.com , mushroomcouncil.com

Ďalšie recepty z húb


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.