Hubové recepty – 12 obľúbených receptov pre milovníkov húb

Hľadáte nové a chutné spôsoby, ako pripraviť huby? V článku nájdete inšpiráciu na 12 obľúbených receptov z húb, ktoré vás ohúria svojou jednoduchosťou, aromatickou vôňou a skvelou chuťou. Objavujte nové možnosti a zaraďte tieto hubové recepty do svojho kuchárskeho repertoáru!

recept na krémovú hubovú polievku

.

Krémová hubová polievka

Recept na hubovú polievku z čerstvých húb s krémovou konzistenciou

.

Krémové hubové rizoto

Talianske krémové rizoto z čerstvýh šampiňónov

shutterstock 255342547

.

Staročeská polievka kulajda

Recept na tradičnú českú kulajdu s lesnými hubami a vajíčkom

.

Plnené šampiňóny

Recepty na plnené šampiňóny na 7 rôznych spôsobov

šampiňónová omáčka

.

Šampiňónová omáčka

Šampiňónová omáčka so smotanou k mäsu alebo na cestoviny

.

Polievka z čerstvých húb

Recept na hubovú polievku z čerstvých húb (bez smotany)

hríbová plnka do kuraťa

.

Hubová plnka do kuraťa

Recept na hubovú plnku s mletým mäsom

.

Hubová omáčka s kuracím mäsom

Cestoviny s omáčkou z lesných húb a kuracím mäsom

vynikajúca polievka z hlivy ustricovej

.

Polievka z hlivy ustricovej

Elixír večenej mladosti – hlivová polievka

.

Plnené šampiňóny s omeletou

Recept na plnené šampiňóny s nivou, cherry paradajkami a vajíčkovou omeletou.

mäsové pirohy

.

Pirohy plnené šampiňónmi a mletým mäsom

Recept na pečené pirohy s mäsovo – šampiňónovou plnkou

.

Krémová šampiňónová polievka

Recept na šampiňónovú polievku s krémovou konzistenciou a jemnou hubovou arómou

Čo s nazbieranými hubami

Huby, ktoré si prinesiete z lesa je treba spracovať najneskôr za 1-2 dni. Pokiaľ ich nespracujete v daný deň, uskladnite ich v chladničke. Najčastejšie spôsoby spracovania húb sú sušenie, mrazenie alebo sterilizovanie.

Sušenie húb

Jedlé huby očistíme od hliny, listov prípadne iných nečistôt, nakrájame na plátky a dáme usušiť. Sušiť huby môžeme v sušičke, v rúre (do 50 ° C), na radiátoroch a v lete aj priamo na slnku. Usušené huby skladujeme vo veľkých sklenených pohároch alebo v papierových vreckách. Určite neskladujte v plátenných vrecúškach, kde huby navlhnú a splesnivejú. Skladujte na suchom a ideálne tmavom mieste. Usušené huby vydržia takto aj celý rok. Využívať ich môžete do polievok, omáčok alebo si z nich pripraviť hubové korenie.

Mrazenie húb

Huby môžete uskladniť aj do mrazničky. Po očistení a nakrájaní huby na krátko povarte a nechajte vychladnúť. Vložte do mikrotenových vrecúšok alebo malých krabičiek a dajte zamraziť. Keď dostanete chuť na hubovú polievku, stačí si potom vytiahnuť jeden téglik húb a môžete sa pustiť do varenia.

Ďalšie spôsoby uskladnenia

Okrem klasického sušenia a uloženia do mrazničky máme aj ďalšie možnosti, ako huby využiť:

  • huby naložené v tuku – spotrebujte do 3-4 mesiacov,
  • huby v octe – spotrebujte do 1 roka,
  • huby naložené v soli – vydržia cca pol roka,
  • kvasené huby – vydržia cca pol roka.

Huby sú v našej kuchyni veľmi vďačnou surovinou, o čom svedčia aj stovky receptov s hubami, od klasických hubových polievok, až po huby vo forme plnky do rôznych pokrmov. Vyberte si recept, ktorý vás osloví a vyskúšajte ho pripraviť aj u vás doma.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.