Krémové hubové rizoto: talianska pochúťka, ktorú si zamilujete!

Krémové hubové rizoto pripravujú s veľkou obľubou práve v Taliansku, obľúbené sa však stalo aj v našich končinách. Dôležitý je nielen výber správnej ryže, ale hlavne samotná príprava.

Recept na krémové hubové rizoto

Chuť tohto pravého talanskeho krémového rizota je jednoducho neodolateľná. Poďme na to – tento recept na bezmäsité jedlo si obľúbite takmer okamžite.

Suroviny

  • 1 hrnček ryže – najlepšie druh Arborio alebo Carnaroli,
  • 1 cibuľa,
  • 250 g čerstvých šampiňónov,
  • maslo,
  • zeleninový vývar podľa potreby,
  • parmezán.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme zeleninový vývar – ten budeme pridávať podľa potreby, takže je lepšie ho mať po ruke viac. Najlepší vývar je samozrejme z čerstvej zeleniny, ale môže byť aj ten z bujónu.
  2. Cibuľu si olúpeme a nakrájame najemno, na panvici si potom zohrejeme cca plátok masla a cibuľu opražíme.
  3. K spenenej cibuľke pridáme na panvicu ryžu a restujeme.
  4. Po chvíľke začneme po troškách prilievať vývar a neustále miešame.
  5. Je dôležité ryžu podlievať vývarom priebežne, kým ryža vývar saje a nie je úplne mäkká na skus, je potrebné vývar stále pridávať – ​​asi po jednej naberačke.
  6. Ryžu tiež musíme stále miešať a strážiť.
  7. V medzičase si ale na druhej menšej panvičke pripravíme olúpané, umyté a pokrájané šampiňóny. Tie restujeme na masle a zľahka osolíme.
  8. Keď je ryža mäkká, tesne pred koncom varenia, do nej vmiešame pripravené orestované šampiňóny a premiešame.
  9. Parmezán si rozdelíme na dve polovice a nastrúhame ho na hrubom strúhadle. Jednu polovicu primiešame do hotového rizota ešte za tepla, aby sa syr rozpustil.
  10. Zvyškom parmezánu ozdobíme porciu rizota na tanieri.

Najlepšie hubové rizoto môžeme dozdobiť čerstvými bylinkami a podávame.

Tip: Okrem šampiňónov môžete pripraviť hubové rizoto zo sušených, mrazených alebo čerstvých lesných húb. 
Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.