Huspenina z bravčového kolena – recept z domácich surovín

Huspeninu buď nemáte radi, alebo ju naopak milujete. Vyskúšajte recept na domácu huspeninu z vlastných surovín a povzbuďte nielen vaše chuťové bunky, ale aj zdravie. Prečo by ste si doma mali pripravovať túto pochúťku a ako sa robí? Naučte sa jednoduchý postup prípravy huspeniny.

Huspenina a jej vplyv na zdravie

Už naše babičky vedeli, prečo je dôležité občas túto pochúťku pripraviť na stôl celej rodine. Priaznivé účinky má na pohybové ústrojenstvo, predovšetkým na kĺby. Najužitočnejšia bielkovina, kolagén, je skvelou zložkou pre spojivo okolo kĺbov. To však nie je jediné pozitívum.

Kolagén, ktorý je v posledných rokoch veľmi ospevovaný, prospieva nielen vášmu zdraviu, ale aj kráse. Práve tento druh bielkoviny je totiž prospešný pre krásnu a mladistvú pleť, vlasy aj nechty. Podporíte aj zdravie zubov, chrupaviek, kostí a dokonca aj správnu funkciu srdca a priechodnosť ciev.

domáca bravčová huspenina so zeleninou
Sulc. Zdroj foto: A. Zhuravľava / Shutterstock.com

Recept na domácu huspeninu

Aby ste si pripravili domácu bravčovú huspeninu so zeleninou v pohodlí domova a nachystali tak skvelú aj zdravú pochúťku pre všetkých členov rodiny, budete potrebovať celkom dosť ingrediencií. Všetky ich však väčšinou nájdete doma alebo bežne k dostaniu v obchode. Ako sa teda varí huspenina?

Suroviny

  • bravčová koža,
  • bravčové koleno,
  • 2 bravčové nožičky,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • mrkva ,
  • petržlen,
  • celé nové korenie,
  • soľ,
  • želatína (voliteľné),
  • ocot.

Postup prípravy

  1. Zeleninu očistíme a nakrájame na väčšie kúsky, aby sa pri varení nerozpadla. Prípadne ju môžeme nechať v celku a nakrájať až po dovarení.
  2. Mäso, kožu a nožičky opláchneme a dáme do veľkého hrnca spolu so zeleninou.
  3. Zalejeme studenou vodou a dochutíme, tzn. pridáme cesnak, nové korenie a soľ. Necháme variť na miernom ohni aspoň 4 hodiny. Približne po hodine varenia zozbierajte lyžicou alebo sitkom penu, teda vyzrážané bielkoviny.
  4. Po dovararení vytiahneme bravčové koleno a nakrájame ho na menšie kúsky. Rovnako tak aj zeleninu.
  5. Vývar precedíme cez sitko. V tomto momente môžeme do vývaru pridať aj želatínu – podľa množstva vývaru rozmiešame vrecúško želatíny v deci studenej vody a nalejeme do vývaru. Varíme ešte päť minút.
  6. Naporciované mäso a zeleninu dáme na dno formy na huspeninu a zalejeme vývarom.
  7. Zmes necháme vo forme stuhnúť na chladnom mieste alebo v chladničke.

Tip: Plátky huspeniny z kolena podávame s kvapkou octu, čerstvou cibuľkou, pečivom alebo aj citrónom.

Ďalšie recepty na hlavné jedlá


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.