Hustá zeleninová polievka – recept, ktorý dodá silu

Hustá zeleninová polievka je ideálna na chladné jesenné a zimné obdobie, kedy sa potrebujeme zahriať a dodať telu mnoho vitamínov. Preto si vyskúšajte pripraviť tradičnú sýtu zeleninovú polievku.

Hustú zeleninovú polievku milujú ju deti aj dospelý, pochutná si na nej jednoducho celá rodina. Je plná vitamínov, dodá vám energiu, povzbudí do sychravého počasia a ochráni pred sezónnym prechladnutím.

Akú zeleninu pridať do polievky

Lámete si hlavu nad tým, čo všetko môžete do tejto zeleninovej polievky pridať? Odpoveďou je naozaj všetko, všetko čo dom dal alebo čo nájdete v záhrade. Do tejto tradičnej polievky môžete pridať mrkvu, zeler, petržlen, kaleráb, brokolicu, kapustu, cesnak, cibuľu. Často sa polievka dopĺňa aj o strukoviny, ako fazuľky, hrášok či šošovicu. Ak chcete polievku ešte hustejšiu, pridajte na zahustenie quinou. Na dochutenie do nej môžete dať vyvariť aj korenie či bylinky.

Vývar ako základ polievky

Kvalitný kurací vývar či hovädzí vývar je základom aj tejto zeleninovej polievky. Receptov na kvalitný vývar nájdete mnoho, my vás však chceme upozorniť na niekoľko zásad pri jeho varení, ktoré zaistia, že sa vám podarí na jednotku. Veríme, že naše tipy pre dobrý vývar vám pomôžu pri varení a doladia váš zeleninový alebo mäsový vývar k dokonalosti.

6 tipov pre silný vývar

  1. Vývar by sa mal variť, ale nikdy nie vrieť, inak zostane voda zakalená. Ideálne je udržiavať ho pod bodom varu, na úrovni približne 80 stupňov.
  2. Zelenina do vývaru sa nemusí lúpať, pretože v šupke sa skrýva najviac vitamínov a minerálov. Preto ho stačí očistiť kefkou a dobre umyť.
  3. Najlepšia zmes korenia na vývar je bobkový list, celé korenie a nové korenie. Niektorí šéfkuchári vedia korenie pred varením orestovať, čo podporia a zvýraznia následnú chuť v polievke.
  4. Chcete, aby mal váš vývar krásnu žltú farbu? Pridajte očistenú cibuľu prekrojenú na polovicu. Aj cibuľu môžete predtým orestovať na pancivi, jemne skaramelizuje, čo dodá vývaru krásnu farbu aj chuť.
  5. Do vývaru sa odporúča dávať iba tri druhy zeleniny. Je to z toho dôvodu, že výsledné chute sa budú navzájom biť. Najvhodnejšia je koreňová zelenina.
  6. Pokiaľ máte radi priezračne čistý vývar, dôležité je pozbierať všetku penu a tuk, ktoré sa v polievke vytvoria z mäsa na začiatku varenia. Niektorí zvyknú polievku aj precediť cez sitko.
hustá zeleninová polievka so zemiakmi
Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Odporúčame tiež: Minestrone – Recept na taliansku zeleninovú polievku

Recept na hustú zeleninovú polievku

Recept na hustú zeleninovú polievku so zemiakmi a koreňovou zeleninou zvládnete hravo a rýchlo. Je plná vitamínov, je zdravá a navyše je skvelá aj pre deti, ktoré tak do seba aspoň dostanú poriadnu dávku potrebných vitamínov.

Suroviny

  • 400 g zemiakov,
  • 3 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • menšia polovica póru,
  • vopred pripravený vývar (môže byť zeleninový alebo mäsový),
  • čerstvá petržlenová vňať,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy

  1. Zemiaky si olúpeme, umyjeme a pokrájame na menšie kocky.
  2. Mrkvu aj petržlen si tiež olúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska.
  3. Potom si pripravíme pór, ktorý tiež riadne umyjeme a pokrájame na kolieska.
  4. Pripravené zemiaky dáme spoločne so zeleninou do väčšieho hrnca a všetko zalejeme vodou. Osolíme a necháme povariť asi dvadsať minút.
  5. Po dovarení si môžeme oddeliť časť polievky, ktorú pomixujeme tyčovým mixérom, druhú časť polievky mixovať nemusíme, polievka potom bude obsahovať kúsky zeleniny a zemiakov. Môžeme ale rozmixovať aj celú polievku, je to podľa chuti a preferencií.
  6. Akonáhle budeme mať polievku rozmixovanú, malo by z nej vzniknúť pyré, do ktorého opatrne vmiešame pripravený vývar.
  7. Vývaru pridáme presne toľko, koľko chceme mať polievky, záleží aj na tom, ako chceme mať polievku hustú.
  8. Polievku potom dáme ešte na varič, krátko premiešame a povaríme.
  9. Nakoniec dochutíme čiernym korením i soľou.
  10. Na záver si posekáme petržlenovú vňať a posypeme ňou polievku na dozdobenie.

Odporúčame: Recept na zeleninovú polievku z mrazenej zeleniny

Recept môžeme využiť len ako základ na prípravu hustej zeleninovej polievky, do nej sa ďalej môžu pridávať pred dovarením aj iné suroviny. Nemixovanú zeleninovú polievku môžeme zahustiť napríklad šošovicou alebo pohánkou. Hustá polievka s pohánkou výborne zasýti a nahradí aj hlavný chod.

A aké sú vaše najobľúbenejšie recepty na polievky? Do babičkinej zeleninovej polievky sa napríklad pridávali aj sušené huby. Skúste tento recept na výbornú zeleninovú polievku. Dobrú chuť!

Zdroj: cookingclassy.com, inspiredtaste.net

Ďalšie recepty na polievky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.