Jablková štrúdľa – chrumkavá pochúťka so šťavnatou náplňou

Recept na jablkovú štrúdľu je veľmi obľúbeným nielen k popoludňajšej káve. Poteší každého milovníka ovocia, pretože jablká sú ukryté iba v tenkej vrstve cesta. Tak si tento dezert zachová svoju šťavnatosť.

Recept na jablkovú štrúdľu

Vyskúšajte recept na kysnutú jablkovú štrúdlu

Suroviny

Na cesto

  • 280 g pšeničnej múky,
  • 100 ml vody,
  • 1 vajíčko,
  • 2 polievkové lyžice oleja,
  • 100 g masla,
  • pol lyžičky citrónovej šťavy,
  • štipka soli.

Na náplň

  • zhruba 1 kg jabĺk (10 kusov),
  • 4 lyžice strúhanky,
  • 3 lyžice krupicového cukru,
  • lyžička mletej škorice,
  • hrozienka,
  • nasekané vlašské orechy.
jablková štrúdľa
Zdroj foto: Sevdalin Iliyanov / Shutterstock.com

TIP: Ak máte radi jablká vyskúšajte tiež recept na jablkový koláč.

Postup prípravy

  1. Do pripravenej misy preosejte múku, v strede vytvorte jamku.
  2. V inej miske zmiešajte vajíčka, olej, vodu a citrónovú šťavu. Túto zmes vlejte do jamky v múke.
  3. Začnite vypracovávať cesto, malo by byť mäkké a nelepivé. Pokiaľ sa vám konzistencia nezdá, môžete pridať trochu múku, alebo naopak vodu.
  4. Akonáhle je cesto dobre vymiešané, vytvorte z neho bochník a nechajte ho aspoň pol hodiny odstáť v teple. Medzitým sa pustite do prípravy jablkovej náplne do štrúdle.
  5. Jablká olúpte a zbavte jadierok, krájajte na tenké plátky, prípadne ich môžete tiež nastrúhať na hrubom strúhadle.
  6. Z cesta odkrojte polovicu, zvyšok nechajte ďalej odpočívať. Na pomúčenej doske rozvaľkajte polovicu cesta na tenký obdĺžnik.
  7. Následne cesto opatrne rukami naťahujte do všetkých smerov. Cesto by malo ľahko presvitať, avšak dajte pozor na trhliny.
  8. Rozpustite maslo a potrite ním plát cesta. Potom ho posypte strúhankou.
  9. Pokladajte jablká, na okrajoch nechajte voľný priestor 2 cm, aby sa štrúdľa dobre zavinovala.
  10. Jablká posypte cukrom a škoricou, podľa chuti môžete pridať aj hrozienka a sekané vlašské orechy.
  11. Štrúdľu začnite rolovať od kratšej strany a spojte jej okraje. Na plech pokladajte spojom dospodu.
  12. Akonáhle je štrúdľa pripravená, stačí ju už len potrieť rozpusteným maslom a vložiť do rúry na 180 ° C na zhruba 50 minút. Počas pečenia jablkovú štrúdľu potierajte maslom, aby bola chrumkavá.
  13. Pred podávaním pocukrujte tenkou vrstvou práškového cukru.
Tip: Náplň môžete ešte vylepšiť a pridať napríklad mak (makovo jablková štrúdľa) alebo tvaroh (tvarohovo  jablková štrúdla). 

Ovocná štrúdľa je ľahkým dezertom, ktorý má veľkú obľubu. Ako náplň do štrúdle môžete používať aj iné druhy ovocia, okrem jabĺk sa skvele hodia aj višne či napríklad slivky.

Ďalšie recepty na koláče a múčniky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.