Jogurtová bábovka – rýchly hrnčekový recept

Jogurtová bábovka je bleskový múčnik, ktorým potešíte celú rodinu. Pridaním jogurtu vytvoríte jemnú a vláčnu bábovku. Vyskúšajte tradičný recept aj hrnčekovú verziu. 

Nadýchaná jogurtová bábovka je snáď tým najtradičnejšímeceptom na múčniky v slovenskej a českej kuchyni. Jemná jogurtová bábovka sa výborne hodí na bežný deň aj na sviatočný stôl. Ak ju chcete pripraviť na slávnostnú príležitosť, použite aj polevu na bábovku a môžete ju tiež jemne dozdobiť.

Recept na jogurtovú bábovku

Veľmi rýchla a jednoduchá príprava je jej prednosťou – recept na jogurtovú bábovku zvládne určite každý začiatočník, podobne ako zvládnete aj recepty na bublaninu či makový závin. Použiť môžete akýkoľvek jogurt, ktorý doma v chladničke práve objavíte. Je jedno, či to bude jogurt biely, ovocný alebo napríklad tvarohový. Vždy si pochutnáte.

Suroviny

  • 100 g oleja,
  • 3 vajcia,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 200 g kryšt. cukru,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 200 g hladkej múky,
  • 200 g jogurtu.

Tip: Pre zdravší variant bábovky nahraďte biely cukor pri pečení za brezový cukor alebo vyskúšajte čakankový či datľový sirup.

Postup prípravy

  1. Do väčšej misy si dáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor aj cukor kryštál.
  2. Ľahko premiešame a pridáme aj ostatné suroviny, jogurt, vajíčka a olej.
  3. Všetky suroviny dobre premiešame a vypracujeme tak hladké cesto. Prácu si môžeme uľahčiť tým, že cesto spracujeme za pomoci robota či mixéra. Ide to ale pekne aj ručne.
  4. Rúru si necháme predhriať na 180 stupňov a medzitým si pripravíme formu na bábovku.
  5. Opäť môžeme vymazať tukom a vysypať múkou či kokosom, silikónové formy sa ale vymazávať nemusia, bábovka pôjde aj tak pekne vyklopiť.
  6. Cesto nalejeme do formy a pečieme pri 180 stupňoch asi 40 minút, priebežne kontrolujeme špajľou, či je bábovka hotová.

Výborná je tiež jogurtová bábovka s kakaom, stačí do polovice cesta pridať 3 lyžice kakaa a navrstviť do formy na striedačku svetlé a tmavé cesto.

Hrnčeková jogurtová bábovka

Hrnčekový recept je pre všetkých, ktorí si chcú pečenie zjednodušiť na maximum. Taká fantastická hrnčeková bábovka s jogurtom je potom hotová behom chvíle, už len počkať pokým sa upečie a naservírujete ju na rodinný stôl.

Suroviny

  • 2 vajcia,
  • 2 hrnčeky pšeničnej múky,
  • 1 hrnček cukru,
  • 1 hrnček bieleho jogurtu (môže byť aj kefír),
  • prášok do pečiva,
  • vanilkový cukor,
  • 1 PL masla,
  • hrozienka.

Postup prípravy

  1. Vo väčšej mise vymiešame vajcia s cukrom. Pomaly pridávame jogurt a premiešame.
  2. Pridáme postupne múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor, premiešame mixérom. Pokiaľ je cesto príliš husté, pridáme ešte trochu jogurtu (kefíru) podľa potreby.
  3. Podľa chuti pridáme do cesta hrozienka a premiešame vareškou.
  4. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Pečieme približne 40 minút na 180 stupňov. Sledujeme povrch bábovky a vyskúšame pomocou špajle či je cesto úplne upečené.

Pri pečení tejto bábovky môžete popustiť uzdu vašej fantázie a vyskúšať menej tradičný recept, napríklad na jogurtovú bábovku s pudingom alebo jablkami.

Tip: Ak máte dostatok času a chcete, aby bola vaša bábovka vizuálne príťažlivá, pripravte si mramorovú bábovku, ktorá po rozkrájaní vytvorí peknú farebnú mozaiku.


Tipy na ďalšie koláče a múčniky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.