Judáše – recept na tradičné veľkonočné pečivo

Judáše patria medzi tradičné veľkonočné pečivo. Veľká noc je spojená s ľudovými zvykmi a medzi ne patria aj nadýchané judáše z kvásku. Ako ich upiecť? Vyskúšajte chutný recept.

Veľkonočné judáše

Judáš zohráva dôležitú úlohu vo veľkonočnom príbehu Ježiša Krista. Bol to on, kto ho prezradil Rimanom. Do tradícií, ktoré sa dodržiavajú na Veľkú noc, sa preniesol aj zradca Judáš Iškariotský, vo forme kysnutého pečiva, ktoré je stočené v tvare lana. Je to symbol Judášovej zrady a viny, ktorá nakoniec priviedla Judáša k samovražde obesením. Cesto na judáše je podobné tomu na mazanec, iba trochu hutnejšie, takže môžu byť pekne tvarované. Ich základnou prísadou je med, ktorým sa po upečení potrú.

Môžete ich upiecť pár dní pred Zeleným štvrtkom. Ale kedy jesť judáše? Za úsvitu na Zelený štvrtok. Ak sa týmto budete riadiť, mali by ste si udržať pevné zdravie po celý rok.

Recept na veľkonočné judáše

Suroviny

  • 500 g polohrubej múky,
  • 15 g kvasníc,
  • asi 175 ml vlažného mlieka,
  • 60 g masla,
  • 50 g krupicového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • vajce na potretie, tuk na vymazanie plechu (prípadne papier na pečenie), med na potretie.

Postup prípravy

  1. Pripravte si kvások z kvasníc, ktoré rozdrvíme do malej misky, pridajte trochu cukru, múky a 2 polievkové lyžice vlažného mlieka a nechajte droždie nakysnúť.
  2. Do misy na cesto odvážime múku, pridajte štipku soli, zvyšok cukru, roztavené maslo, žĺtok a pripravený kvások.
  3. Všetko doplníme mliekom, aby sme vytvorili hladké a hutné cesto, ktoré sa nelepí.
  4. Cesto vložte na teplé miesto vykysnúť.
  5. Po vykysnutí cesto nakrájame na kúsky, rozváľame na valčeky, a tie stočíme do špirál alebo esíčok a poukladáme na vymastený plech (alebo plech s papierom na pečenie).
  6. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre rozohriatej na 200 ° C. Po 10 minútach znížte teplotu na 180 ° C a pečte do zlata.
  7. Po upečení judáše potrite tekutým horúcim medom.
recept na judáše
Zdroj foto: Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Cesto na judáše sa podobá tomu na veľkonočný mazanec. Ochutenie medom však dáva judášom typickú chuť a vôňu, ktorá vo svojej podstate patrí k Veľkej noci.

Zdroj: Cooklikzechs.com


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.