Kaldoun – recept na staročeskú kuraciu polievku, ktorá zahreje

Polievka kaldoun by vám rozhodne nemala chýbať v jedálničku v zimnom období. Zahreje, zasýti a poteší. Základ je vždy rovnaký, nesmie chýbať hydina, závarka už je na každom z nás.

Čo je kaldoun

Kaldoun je staročeská polievka, ktorej základom je hydina (kurča, kačica, hus, morka). Táto polievka bola tradičná na slávnostné obedy, pretože hlavným chodom bola spravidla hydina. Polievka sa varila z toho, čo sa nespotrebovalo pre hlavný chod. Nakoniec sa polievka zahustila zásmažkou.

Hoci polievka kaldoun patrí medzi tradičné české jedlá, ktoré sa pripravujú už od nepamäti, recept na kaldoun pochádza zrejme z Francúzska. Polievka je veľmi obľúbená už len z toho dôvodu, že sa spotrebuje všetko mäso a drobky, ktoré sa nehodia na prípravu hlavného chodu. Poznáte túto tradičnú českú polievku?

Recept na kurací kaldoun

Vzhľadom na to, že kaldoun polievka je vlastne akýmsi výtvorom toho, čo zostalo, presné množstvo surovín nikdy nevieme. Staročeský kaldoun je časovo náročnejší na prípravu, jeho chuť vám to však vynahradí.

Suroviny

  • kuracie droby a odrezky – biskup, žalúdok, pečeň, krk a podobne,
  • 2 ks mrkvy,
  • 1 ks petržlenu,
  • ⅓ zeleru,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • bobkový list, nové korenie, soľ, korenie,
  • 1 polievková lyžica masla,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,
  • 6 polievkových lyžíc strúhanky,
  • 25 g masla,
  • 1 vajce,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ, majorán.

Postup prípravy

  1. Všetky mäsové zvyšky dôkladne umyjeme pod studenou vodou, najmä žalúdok a biskup, ktoré treba dobre umyť.
  2. Mäso zalejeme studenou vodou, osolíme a pomaly privedieme do varu.
  3. Medzitým, čo sa varí vývar, si pripravíme zeleninu. Mrkvu, petržlen aj zeler očistíme a nastrúhame na hrubej strane strúhadla. Cibuľku a cesnak nakrájame nadrobno. 
  4. Vývar precedíme a oberieme všetko mäso.
  5. V ďalšom hrnci rozpustíme vrchovatú lyžicu masla, pridáme 3 polievkové lyžice hladkej múky a pripravíme zápražku.
  6. K zápražke pridáme cibuľu, neskôr cesnak, a nakoniec koreňovú nastrúhanú zeleninu.
  7. Chvíľu restujeme a nakoniec zalejeme precedeným vývarom.
  8. Do misky nasypte asi 6 polievkových lyžíc strúhanky, pridajte jedno vajce, cesnak, majorán, maslo.
  9. Vypracujte kompaktné cesto, z ktorého tvorte guličky (rovnako ako pečeňové knedličky).
  10. Guľôčky vložte do vriacej polievky a asi 6 až 8 minút povarte.
  11. Nakoniec do polievky vložte kúsky obraného mäsa a dochuťte.
  12. Podávajte s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
kuracia polievka kaldoun so zeleninou
Zdroj foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Odporúčame tiež: Kurací vývar s pečeňovými haluškami

Tipy na vylepšenie

  • Pokiaľ bude cesto na kaldoun knedličky riedke, zahustite ho strúhankou, v opačnom prípade ho môžete riediť tukom z polievky.
  • Chuť polievky zvýrazníte aj pridaním šafránu alebo muškátového orieška.
  • Do tradičného kaldounu patria tiež široké rezance, ak máte radi veľmi husté polievky, nezabudnite na ne.
  • Do polievky môžete tiež pridať akúkoľvek inú zeleninu ako je napríklad karfiol, brokolica či ružičkový kel.
  • Výborný kaldoun nemusí byť len kurací, v závislosti od hlavného pokrmu si môžete tiež pripraviť husací či kačací kaldoun.

Zdroj: nytimes.com, recipesforyoutwo.com


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.