Ľahký kapustový šalát – recept, ktorý si rýchlo obľúbite

Recept na kapustový šalát je jednoduchý a rýchly na prípravu. K zdraviu prospešným potravinám patrí aj kapusta. Podporte svoju imunitu dostatkom zeleniny. Ideálna je jej konzumácia za surova.

Kapusta je zásobáreň vitamínov

Ak niektorá zelenina má byť nazývaná superpotravinou, potom je to rozhodne kapusta. Môže sa jesť surová, ale často sa z nej robí aj takzvaná kyslá kapusta.

Kyslá kapusta je veľkou zásobárňou vitamínu C. To napokon vedeli už naši predkovia. Námorníci si ju brali so sebou na námorné výpravy do neznáma, aby sa vyhli nepríjemným problémom. Okrem vitamínu C kapusta obsahuje aj vitamíny E, K a skupiny B, z minerálov horčík, draslík a veľa vlákniny. Vaše telo sa vôbec nebude hnevať, keď kapustu zaradíte pravidelne do svojho jedálnička. Poďme sa teda pozrieť na recept kapustového šalátu.

Recept na kapustový šalát s mrkvou

Najlepšie kapustové šaláty nezaberú príliš veľa času na prípravu. Vyskúšajte recept na chutný kapustový šalát ako z reštaurácie.

shutterstock 246557158
Zdroj foto: Anna Hoychuk / Shutterstock.com

Akú kapustu použiť?

Ideálne je, ak máte čerstvú bielu kapustu. Ďalšou možnosťou je kapustový šalát z kyslej kapusty. Zaujímavo bude vyzerať aj kapustový šalát z červenej kapusty.

Suroviny

  • pol menšej hlávky kapusty (najlepšie bielej),
  • 1 až 2 kúsky mrkvy,
  • 3 vajcia uvarené natvrdo,
  • téglik bieleho neochuteného jogurtu,
  • soľ,
  • rastlinný olej,
  • korenie podľa chuti,
  • 1 strúčik cesnaku.

Postup prípravy

  1. Kapustu umyjeme a nakrájame na jemné rezančeky a dáme do misy.
  2. Osolíme, okoreníme a pridáme nahrubo nastrúhanú očistenú mrkvu.
  3. Doplníme na drobné kúsky nakrájanými vajcami uvarenými natvrdo.
  4. Do zmesi vmiešame biely jogurt, je možné pokvapkať olejom.
  5. Pre lepšiu chuť dodáme rozotrený strúčik cesnaku. Kto ho nemá rád, nedáva ho.
  6. Všetko riadne premiešame a môžeme podávať – najlepšie s celozrnným pečivom.

Najviac času si vezme čistenie a krájanie zeleniny. Všetko ostatné je už len otázkou chvíľky. Kto má rád, môže nechať hotový mrkvovo kapustový šalát s jogurtom vychladiť, ale nie je to nutné. Odležaný však chutí lepšie. Ďalšia možnosť je pripraviť pikantný kapustový šalát s kôprom. Ak máte radi štipľavé jedlá, primiešajte doň trochu podrveného chilli, prípadne chili omáčku a pikantný kapustový šalát je hotový.

Šalát je možné jesť ako prílohu k hlavnému jedlu alebo s domácim pečivom ako ľahkú večeru.


Tipy na ďalšie obľúbené šaláty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.