Karlovarský knedlík – tradičný recept na pýchu českej kuchyne

Karlovarská knedľa, resp. karlovarský knedlík, je typický svojou špeciálnou chuťou. Napriek tomu, že recept, podľa ktorého sa vyrába, vyzerá zložito, je veľmi jednoduchý na prípravu a zvládne ho doma pripraviť aj úplný začiatočník. Vyskúšajte aj vy tento recept našich babičiek. 

Karlovarský knedlík, ktorý vonia po masle a čerstvej petržlenovej vňati patrí do skupiny špeciálnych knedlí a je nemenej známy ako napríklad viedenská knedľa s vyprážanou cibuľkou a čerstvou petržlenovou vňaťou alebo knedľa s kockami jemne opraženej slaniny. 

Recept na karlovarský knedlík 

Jeho chuť je jedinečná a na prípravu vám postačí pár základných surovín, ktoré doma majú všetci. Pripravte si aj vy špecialitu, ktorá skvele reprezentuje českú kuchyňu. 

Suroviny

Na prípravu tohto skvelého receptu pre 6 osôb budete potrebovať:

  • 7 starších rožkov alebo žemlí,
  • 2 vajcia veľkosti M,
  • 200 ml plnotučného vlažného mlieka,
  • 100 g hrubej múky,
  • 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate,
  • 2 štipky muškátového orieška čerstvo nastrúhaného,
  • soľ.
Zdroj foto: Tobik / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Deň vopred nakrájajte staršie rožky na malé kocky a nechajte do druhého dňa uschnúť. Pokiaľ potrebujete knedľu robiť ešte v ten istý deň, vložte rožky na desať minút do mierne vyhriatej rúry.
  2. Do veľkej misy nalejte vlažné mlieko, pridajte žĺtky a rozšľahajte.
  3. Potom pridajte k zmesi hrubú múku, čerstvo nasekanú petržlenovú vňať, muškátový oriešok a soľ.
  4. Všetko dôkladne premiešajte, pridajte našľahaný sneh z bielkov, a nakoniec uschnuté rožky.
  5. Všetko ešte raz dôkladne premiešajte.
  6. Vo veľkom hrnci nechajte variť vodu.
  7. Zmes vtesnajte do vrecka na tlačenku a oba konce poriadne zaviažte.
  8. Vrecko vložte do vriacej vody a nechajte 20 minút variť. Po vybratí vrecko prepichnite vidličkou a knedľu nechajte chvíľu odpočinúť.
  9. Odstráňte vrecko a hotovú knedľu nakrájajte.

Vyskúšajte si ku karlovarskému knedlíku pripraviť poctivú chrenovú omáčku

Pri varení knedľa ešte mierne zväčší svoj objem, ale to je úplne bežné a nemusí vás to nijako znervózňovať.


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.