Kokosová roláda – recept na pečenú aj nepečenú verziu

Kokosová roláda patrí medzi tradičné vianočné pečivo. Milovníci kokosu a kokosových zákuskov si na nej určite pochutnajú. Prinášame vám recept na pečenú aj nepečenú kokosovú roládu.

Kokosová roláda patrí medzi najchutnejšie vianočné pečivo, ktoré neodmysliteľne patrí na vianočný stôl. Hoci je známa predovšetkým nepečená kokosová roláda, jej pečená alternatíva, teda piškótová kokosová roláda, je tiež veľmi chutná, a vďaka krému jemná a nadýchaná. Džem dodá celému dezertu to pravé orechové.

Recept na pečenú kokosovú roládu

Prinášame vám recept na tú najlepšiu kokosovú roládu z piškótového cesta, ktorá si vyžaduje krátky čas pečenia.

Suroviny

Na piškótové cesto

  • 4 vajcia,
  • 5 polievkových lyžíc krupicového cukru,
  • 5 polievkových lyžíc hladkej múky,
  • 3 polievkové lyžice oleja,
  • nastrúhaná citrónová kôra,
  • štipka soli.

Na krém

  • 200 g krupicového cukru,
  • 250 g masla,
  • 100 g bielkov,
  • 100 g ovocného džemu,
  • 80 g kokosu.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si rozohrejte rúru na 230 stupňov.
  2. Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny – dajte si záležať, pena musí byť hustá, preto šľahaniu venujte aspoň 15 minút.
  3. Potom do peny postupne zašľahávajte olej a citrónovú kôru.
  4. Múku preosejte a pridajte do peny.
  5. Takto hotový piškót vlejte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte asi 6 minút.
  6. Hneď ako je piškótový základ hotový, preložte ho na pripravenú pomúčenú doštičku alebo na papier na pečenie. Nechajte vychladnúť.
  7. Počas chladnutia si pripravte krém.
  8. Cukor zmiešajte s bielkami a vyšľahajte tuhý sneh.
  9. V druhej mise vyšľahajte maslo do peny.
  10. Kokos opražte na panvičke.
  11. Vyšľahané bielky, maslo aj kokos opatrne a ľahko spojte do jedného krému – vyvarujte sa šľahaniu.
  12. Na vychladnutý piškótový plát rozotrite džem podľa vašej ľubovôle – mal by byť kyslejší, napríklad ríbezľový.
  13. Na džem natrite kokosový krém.
  14. Roládu zamotajte a nechajte poriadne stuhnúť v chladničke.
  15. Dozdobiť ju môžete zvyšným krémom, ktorý na roládu namažte, a nakoniec môžete obaliť v kokosových či čokoládových lupienkoch.
nepečená kokosová roláda
Zdroj foto: Alesia.Bierliezova / Shutterstock.com

TIP na recept: Kokosová bábovka

Recept na nepečenú kokosová roláda

Vzhľadom na to, že nepečená kokosová roláda z piškót (bez vajec) skutočne neobsahuje nič, čo by sa čoskoro mohlo pokaziť, vydrží vám toto pečivo dlhú dobu v chladničke.

Suroviny

Na cesto

  • 200 g piškót,
  • 120 g práškového cukru,
  • 25 g holandského kakaa,
  • 3 polievkové lyžice rumu,
  • 2 čajové lyžičky mletej kávy.

Krém

  • 100 g masla,
  • 100 g strúhaného kokosu,
  • 100 g práškového cukru,
  • 1 polievková lyžica rumu,
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že si nastrúhate piškóty na jemnej strane strúhadla.
  2. Z mletej kávy uvarte klasickú tureckú kávu (môžete použiť aj instantnú).
  3. Do misy dajte nastrúhané piškóty, kakao a cukor a poriadne premiešajte.
  4. Ďalej pridajte rum a 8 polievkových lyžíc uvarenej kávy.
  5. Všetky ingrediencie zmiešajte v cesto – nesmú sa mrviť.
  6. Pokiaľ je cesto príliš suché, pridajte trochu kávy alebo rumu.
  7. Teraz prichádza na rad krém. Maslo s cukrom vymiešajte do hladka, pridajte strúhaný kokos a zmes poriadne premiešajte.
  8. Na dochutenie pridajte rum a vanilkový extrakt.
  9. Na pracovnú dosku roztiahnite potravinársku fóliu, na ktorú naneste piškótové cesto.
  10. Cesto na fóliu rozprestrite do tvaru obdĺžnika, zhruba 20 × 35 cm.
  11. Pomocou valčeka cesto zarovnajte na rovnakú hrúbku a kraje zrežte do rovnakého tvaru.
  12. Na takto pripravený plát z piškótového cesta naneste kokosový krém.
  13. Teraz cesto zabaľte do rolády pomocou potravinárskej fólie.
  14. Roládu zabaľte do čistej potravinárskej fólie a dajte do chladničky, aby roláda stuhla.

Nepečená kokosová roláda z piškót môže mať mnoho podôb, vyskúšať môžete napríklad kokosovú roládu z BeBe sušienok alebo Esíčiek, kokosovú roláda so Salkom alebo Mascarpone, raw kokosovú roládú z marina keksov, zdravú kokosovú roládu s banánom a mnoho iných.

Ako vylepšiť kokosovú roládu

  • Aby ste dosiahli tuhý krém, dôležité je poriadne vyšľahať bielky. Skvelou vychytávkou je tiež zvariť trochu vody s cukrom, a následne túto zmes vyšľahať spolu s bielkami – šľahať do vychladnutia.
  • Kokosovú roládu nemusíte nutne naplniť krémom, vynikajúca je aj kokosová roláda s marmeládou alebo kokosová roláda so šľahačkou.
  • Pre sviežejšiu chuť rolády môžete pridať do kokosového krému jednu polievkovú lyžicu citrónovej šťavy.
  • Roládu môžete tiež dozdobiť čokoládovou polevou a obaliť v kokose.
  • Odkrojky piškótového cesta rozhodne nevyhadzujte. Môžete ich využiť na prípravu nepečených guličiek, ktoré vytvoríte zo všetkých nepodarených zvyškov cukroviniek.

Ďalšie recepty na koláče a dezerty


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.