Králik na smotane – tradičný recept s domácou žemľovou knedľou

Králik na smotane je obľúbeným receptom hlavne v českej kuchyni. Máte radi králičie mäso? V tom prípade vyskúšajte jednoduchý recept na králika na smotane s domácou knedľou.

Naše babičky veľmi dobre vedeli, čo je dobré a aké pokrmy budú chutiť celej rodine. Jedným z nich je pomaly pečený králik na smotane. Patrí medzi obľúbené recepty z králičieho mäsa.

Prečo jesť králičie mäso

Na vašom jedálničku by nemalo králičie mäso chýbať hlavne z toho dôvodu, že je veľmi zdravé. Nutričné ​​hodnoty králičieho mäsa sú naozaj skvelé, pričom patrí k mäsám vhodným pre diabetikov a k strave z diétnych jedálnych lístkov. Mäso má veľké antioxidačné účinkyje ľahko stráviteľné. J

Na slovenskom stole sa objaví len občas, napriek tomu sa ale vo svete stáva veľmi obľúbenou pochúťkou. Napríklad v Taliansku alebo vo Francúzsku nájdete recepty s králičím mäsom bežne.

Recept na králika na smotane s knedľou

Vyskúšajte tento recept na tradičného staročeského králika na smotane. Spolu s karlovarskou knedľou, smotanovou omáčkou a trochou sladkých brusníc bude krehké králičie mäso pochúťkou, ktorú si zamiluje každý člen rodiny.

Suroviny

Na králika na smotane

  • 1 králik,
  • 60 g slaniny,
  • 150 g koreňovej zeleniny,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 200 ml smotana,
  • 1 citrón,
  • nové korenie,
  • korenie,
  • soľ,
  • bobkový list,
  • masť (alebo iný tuk),
  • kompótované brusnice.

Na žemľové knedľe

  • 175 ml mlieka,
  • 7 ks rožkov,
  • petržlen,
  • 2 vajcia,
  • 100 g hrubej múky,
  • muškátový kvet,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si pripravte mäso, dôkladne ho opláchnite a utierkou usušte. Nakrájajte si slaninu na prúžky a králičie mäso prešpikujte, mäso zo všetkých strán osoľte. Môžete rovno naporciovať.
  2. Do pekáča, kam neskôr vložíte mäso, dajte najskôr masť alebo iný tuk, rozohrejte ho a pridajte na orestovanie na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu aj nahrubo nakrájanú cibuľu.
  3. Vo chvíli, keď je zelenina dostatočne orestovaná, pridajte do pekáča trochu vody na podliatie a pridajte porcie králičieho mäsa.
  4. Všetky ingrediencie v pekáči ešte osoľte, pridajte bobkový list, celé korenie aj nové korenie, prikryte alobalom a pečte asi hodinu pri 180 °C.  
  5. Po hodine pečte ešte ďalšiu pol hodinu v odkrytom stave, nezabudnite mäso podlievať vlažnou vodou.
  6. Po upečení mäso vyberte z pekáča, odložte ho na väčší tanier a smerujte pozornosť smerom k pekáču.
  7. Vyberte všetky veľké kusy korenia, zvyšok ingrediencií prepasírujte.
  8. Rozmixovanú omáčku môžete zriediť trochou vlažnej vody. Pridajte do omáčky aj smotanu a celú zmes ešte prevarte. Pre lepšiu chuť pridajte aj citrónovú šťavu, priamo do omáčky môžete tiež pridať trochu brusníc.
recept na králika na smotane s knedľou
Zdroj foto: MaryLucky / Shutterstock.com

Príprava knedle

  1. Rožky nakrájajte na väčšie kocky a namočte ich do mlieka pre nasiaknutie.
  2. Do misy pridajte aj najemno nasekanú petržlenovú vňať a všetko dôkladne premiešajte.
  3. Oddeľte si žĺtky od bielkov a našľahané žĺtky pridajte spolu so zvyšným mliekom do misy.
  4. Pridajte aj múku spolu so soľou a muškátovým orieškom. Po premiešaní vyšľahajte sneh z dvoch bielkov a pridajte ho do misy.
  5. Takto pripravené cesto vytvarujte do knedlí a ponorte ich do hrnca s vriacou vodou. Varte približne 15-20 minút.

Po upečení mäsa, príprave omáčky aj knedlí stačí len perfektne servírovať na jedenie. Na tanier naložte najskôr smotanovú omáčku, potom pridajte porciu pečeného králičieho mäsa a knedle. Nakoniec pridajte aj lyžičku alebo dve kompótovaných brusníc.

Ak nechcete robiť knedle, obľúbený je aj králik na smotane s haluškami. Prípadne králik na smotane so zeleninou a cestovinami je tiež obľúbená forma servírovania tohto jedla.


Recepty na ďalšie hlavné jedlá

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.