Krémová hubová polievka – recept ako od babičky

Krémová hubová polievka je tradičná sezónna polievka hlavne na jeseň, kedy si môžeme čerstvé huby doniesť priamo z lesa. Pripravte si polievku z húb, ktorá vás zahreje aj zasýti.

Krémová hubová polievka – tú pozná asi každý, ide o skvelú polievku, ktorá sa výborne hodí na chladné dni. Zahreje a výborne chutí, skúste si ju tiež pripraviť. Hubová polievka je typickým jesenným jedlom. V našich lesoch je na jeseň húb veľa a môžete si z nich pripraviť akýkoľvek pokrm.

Aké huby na polievku použiť

Hubová polievka sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, no tá najlepšia sa pripravuje z čerstvých lokálnych húb, pričom ideálne je použiť hríby dubové či smrekové. Určite ale môžete skúsiť pripraviť hubovú polievku aj zo sušených húb, prípadne šampiňónú polievku, či verziu z kuriatok alebo hlivy ustricovej.

Recept na krémovú hubovú polievku

Tiež ste ako deti milovali voňavú a chutnú babičkinu hubovú polievku? Táto jednoduchá polievka je hotová do hodiny a výborne zasýti. Klasickú hubovú polievku so zemiakmi určite poznáte, ale už ste si skúsili pripraviť krémovú hubovú polievku bez smotany?

Suroviny

  • 700 g čerstvých húb (môžu byť aj sušené),
  • 1 menšia cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • maslo alebo masť,
  • 700 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru,
  • tymián,
  • soľ a korenie,
  • drvená rasca,
  • kelímok kyslej smotany.

Postup prípravy

  1. Huby si očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Pokiaľ budeme pripravovať hubovú polievku zo sušených húb, huby si vopred namočíme do misky s vodou.
  2. Pripravíme si väčší hrniec a v ňom si rozpálime kúsok masla alebo masti. Pridáme nakrájané huby a budeme ich dusiť asi 15 minút, kým sa neodparí voda.
  3. Ak máme huby sušené, dáme ich do hrnca aj s vodou, v ktorej sme ich namáčali.
  4. Cibuľu aj cesnak si olúpeme, cibuľu nakrájame najemno a cesnak si prelisujeme.
  5. Pripravenú cibuľu, cesnak a vetvičku tymianu pridáme k hubám a dobre premiešame.
  6. Potom prilejeme vývar a polievku privedieme do varu.
  7. Polievku občas premiešame, plameň stiahneme a polievku zakryjeme. Varíme dvadsať minút.
  8. Po dovarení polievku odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérom tak, aby v polievke menšie kúsky zostali, dochutíme soľou, čiernym korením a štipkou rasce a môžeme podávať.

Na tanieri môžeme pridať do polievky lyžičku kyslej smotany, ak ju máte radi. Dozdobiť môžeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

krémová hubová polievka z čerstvých húb
Zdroj foto: Foodio / Shutterstock.com
Tip: Huby, ktoré si podusíme, môžeme tiež rozdeliť a časť ich dať bokom. Tieto podusené huby potom môžeme dať ako ozdobu na tanier pri podávaní polievky.

Ako vylepšiť krémovú hubovú polievku

Vyskúšať potom môžete aj iné recepty na polievky. Po rozmixovaní môžete do polievky pridať smotanu na varenie alebo šľahačku, ktorá polievku zjemní. Nie každý totiž má rád kyslú smotanu. Ďalej sa dá hubová polievka veľmi zaujímavo ozvláštniť tým, že do nej krátko pred dovarením rozklepnete jedno vajíčko.

A pokiaľ máte radi chrumkavé veci, určite si skúste k polievke pripraviť krutóny. Nakrájajte žemľu či rožok a vložte do rúry na papier na pečenie. Krutóny môžete dochutiť aj bylinkami, korením alebo ich skúste pokvapkať olivovým olejom. Chrumkavé krutóny pridávame do polievky až tesne pred konzumáciou, keď je polievka naservírovaná na tanieri.

Dobrú chuť!

Zdroj: tasteofhome.com, jamieoliver.com

Ďalšie jedlá z húb


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.