Karfiolová polievka: Jednoduchý recept na krémové jedlo

Klasická karfiolová polievka vám zaručene bude chutiť. Je veľmi zdravá a jej krémovú chuť si zamilujete. Vyskúšajte recept na fantastickú karfiolovú polievku. Poznáte priaznivé účinky tejto zeleniny na naše zdravie? 

Karfiol a jeho prínos pre naše zdravie

Karfiol je zelenina, ktorá je veľmi prospešná pre naše zdravie. Je bohatý na vitamíny, cenné minerály aj vlákninu, a tak by ste sa jeho konzumácii rozhodne nemali vyhýbať. Patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec. 

  • Znižuje zápaly – pravidelnou konzumáciou znížite napríklad riziko zápalu čriev, ale taktiež sa znižuje možnosť vzniku cukrovky a obezity.
  • Znižuje riziko vzniku rakoviny – konzumácia karfiolu je prevencia proti vzniku rakoviny hrubého čreva a močového mechúra.
  • Chráni pred srdcovými ochoreniami a poruchami mozgu ako je mŕtvica.
  • Podporuje detoxikáciu organizmu a tiež zlepšuje vaše trávenie.
  • Pretože je plný antioxidantov, pomáha vyrovnať hladinu hormónov.
Ak si chcete pripraviť zdravú polievku, vyskúšajte tiež recept na brokolicovú polievku.
Karfiolová polievka
Zdroj foto: draganica / Shutterstock.com

Na vašom jedálničku by nemala chýbať karfiolová polievka so smotanou, ktorá vás ohromí svojou jedinečnou chuťou – a ani zďaleka nebude pripomínať doby školskej jedálne, kde jedlo bolo skôr za trest.

Tohtoročná úroda karfiolu bola bohatá a vy neviete, čo s ním? Pripraviť si môžete aj výborné karfiolové placky  v rúre

Krémová karfiolová polievka recept

Poďme sa teda pozrieť na recept babičkinej karfiolovej polievky pre 4 porcie (osoby). Karfiolová polievka bez smotany tiež chutí dobre v prípade, ak smotanu nemôžete alebo nechcete konzumovať. 

Suroviny

  • ½ karfiolu,
  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • 200 ml smotany na šľahanie,
  • 1 lyžica polohrubej múky,
  • hrsť  čerstvej nasekanej petržlenovej vňate,
  • korenie (ideálne biele korenie),
  • soľ.

Postup prípravy kakrfiolovej polievky

  1. Karfiol prepláchnite a rozoberte na malé ružičky.
  2. V zeleninovom vývare varte karfiol do mäkka cez 10 minút.
  3. Keď zmäkne, v mixéri celú polievku rozmixujte a dajte opäť variť. Ak máte radi kúsky karfiolu v polievke, nemixujte úplne do hladka.
  4. Smotanu zmiešajte s polohrubou múkou do hladka, aby v nej neboli žiadne hrudky, prilejte ju do polievky a nechajte ešte chvíľu povariť.
  5. Do polievky pridajte mleté ​​korenie (najlepšie biele) a soľ.
  6. Nakoniec do hotovej karfiolovej polievky primiešajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.

Lahodnú karfiolovú polievku môžete podávať s opečenými krutónmi alebo čerstvým pečivom. Táto jednoduchá polievka je hotová do 30 minút.

Vyskúšať môžete aj ďalšie chutné recepty na polievky

Tipy pre tú najlepšiu karfiolovú polievku

Môžete vyskúšať aj ďalšie verzie tejto polievky, stačí do nej pridať len niektoré ingrediencie naviac. Obľúbená je karfiolová polievka so zemiakmi, ktorá je vhodná aj pre deti. Ak máte túto polievku ako nedeľnú náhradu za klasický vývar, potom vyskúšajte karfiolovú polievku s mrkvou. Pre hustejšiu karfiolovú polievku pridajte vajcia.

TIP: Ochutnajte tiež tradičnú českú polievku kulajda.

Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.