Krémová karfiolová polievka – jednoduchý a chutný recept

Krémová karfiolová polievka vám zaručene bude chutiť. Je veľmi zdravá a jej krémovú chuť si zamilujete.  Poznáte priaznivé účinky tejto zeleniny na naše zdravie? Vyskúšajte recept na fantastickú karfiolovú polievku.

Karfiol a jeho prínos pre zdravie

Karfiol je zelenina, ktorá je veľmi prospešná pre naše zdravie. Je bohatý na vitamíny, cenné minerály aj vlákninu, a tak by ste sa jeho konzumácii rozhodne nemali vyhýbať. Patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec. 

  • Znižuje zápaly – pravidelnou konzumáciou znížite napríklad riziko zápalu čriev, ale taktiež sa znižuje možnosť vzniku cukrovky a obezity.
  • Znižuje riziko vzniku rakoviny – konzumácia karfiolu je prevencia proti vzniku rakoviny hrubého čreva a močového mechúra.
  • Chráni pred srdcovými ochoreniami a poruchami mozgu ako je mŕtvica.
  • Podporuje detoxikáciu organizmu a tiež zlepšuje vaše trávenie.
  • Pretože je plný antioxidantov, pomáha vyrovnať hladinu hormónov.

TIP: Tohtoročná úroda karfiolu bola bohatá a vy neviete, čo s ním? Pripraviť si môžete aj výborné karfiolové placky  v rúre

Recept na krémovú karfiolovú polievku

Poďme sa teda pozrieť na recept na chutnú krémovú karfiolovú polievku. Uvedené množstvo surovín zodpovedá štyrom porciám. 

Suroviny

  • ½ karfiolu,
  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • 200 ml smotany na šľahanie,
  • 1 lyžica polohrubej múky,
  • hrsť  čerstvej nasekanej petržlenovej vňate,
  • korenie (ideálne biele korenie),
  • soľ.

Postup prípravy

  1. Karfiol prepláchnite a rozoberte na malé ružičky.
  2. V zeleninovom vývare varte karfiol do mäkka cez 10 minút.
  3. Keď zmäkne, v mixéri celú polievku rozmixujte a dajte opäť variť. Ak máte radi kúsky karfiolu v polievke, nemixujte úplne do hladka.
  4. Smotanu zmiešajte s polohrubou múkou do hladka, aby v nej neboli žiadne hrudky, prilejte ju do polievky a nechajte ešte chvíľu povariť.
  5. Do polievky pridajte mleté ​​korenie (najlepšie biele) a soľ.
  6. Nakoniec do hotovej polievky primiešajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.

Lahodnú karfiolovú polievku môžete podávať s opečenými krutónmi alebo čerstvým pečivom. Táto jednoduchá polievka je hotová do 30 minút.

Odporúčame: Obľúbeným receptom z karfiolu je karfiolový mozoček

Karfiolová polievka
Zdroj foto: draganica / Shutterstock.com

Tipy pre tú najlepšiu karfiolovú polievku

Môžete vyskúšať aj ďalšie verzie tejto polievky, stačí do nej pridať len niektoré ingrediencie naviac, napríklad zeleninu (brokolica, hrášok a podobne).

  • Obľúbená je karfiolová polievka so zemiakmi, ktorá je vhodná aj pre deti. A
  • k máte túto polievku ako nedeľnú náhradu za klasický vývar, potom vyskúšajte karfiolovú polievku s mrkvou.
  • Pre hustejšiu polievku pridajte vajcia alebo vyskúšajte karfiolovú polievku s haluškami.
  • Na vašom jedálničku by nemala chýbať karfiolová polievka so smotanou, ktorá vás ohromí svojou jedinečnou chuťou.

Takáto karfiolová polievka ani zďaleka nebude pripomínať doby školskej jedálne.


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.