Krémová zemiaková polievka – recept na tradičnú českú bramboračku

Krémová zemiaková polievka patrí k základom českej kuchyne. Zemiaky si môžeme pripraviť na tisíc spôsobov. Vyskúšajte túto zemiakovú polievku, jednoduchú na prípravu.

Zemiaky obsahujú približne len 20 % sušiny a zvyšných 80 % tvorí voda. V sušine zemiakov sa nachádza veľké množstvo minerálov, napr. horčík, vápnik, draslík a iné, vitamínov a sacharidov. Vedeli ste, že v zemiakoch sa nachádza oveľa viac vlákniny ako v ovsenej kaši?

Zemiaky a ich využitie v kuchyni

V našich končinách sú zemiaky považované za základnú surovinu – dokážeme z nej pripraviť prílohu, hlavné jedlo, môžeme ich pridať do šalátov, do polievok, ale vieme z nich vytvoriť aj sladké hlavné jedlá. Zemiaky možno pripraviť snáď na tisíc spôsobov. U nás patrí k najobľúbenejším: francúzske zemiaky, zemiakové placky,gratinované, štuchané či americké zemiaky, zemiaková kaša, zemiaková baba alebo zemiakové lokše na slano aj sladko.

„Česká kuchyňa bez zemiakov, to je ako talianska kuchyňa bez paradajok.“

šéfkuchár Ján Souček 

Recept na krémovú zemiakovú polievku

Pripravte si s nami recept na krémovú zemiakovú polievku so smotanou.

Suroviny

  • asi 6 veľkých zemiakov,
  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • maslo,
  • téglik smotany na varenie,
  • 1 menšia cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • majorán,
  • korenie a soľ.

Postup prípravy

  1. Cibuľu aj cesnak si olúpeme, mrkvu a petržlen očistíme a rovnako olúpeme, rovnako ako zemiaky. Všetko si nakrájame.
  2. Do hrnca si dáme kúsok masla a na ňom krátko orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľku.
  3. Keď nám cibuľa zmäkne, pridáme k nej aj pokrájanú mrkvu s petržlenom.
  4. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a prelisovaný cesnak.
  5. Všetko spoločne chvíľu restujeme a dochutíme soľou a korením.
  6. Potom zalejeme zeleninu a zemiaky vodou. Použiť ale môžeme aj vopred pripravený vývar, napríklad zeleninový.
  7. Riadne premiešame, pridáme asi jednu lyžičku majoránu a varíme cca tridsať minút.
  8. Po dovarení si polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a prilejeme smotanu na varenie.
  9. Opäť riadne premiešame a polievku už aj so smotanou varíme ešte päť minút.
  10. Podľa chuti ešte môžete polievku dosoliť.
krémová zemiaková polievka
Zdroj foto: Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Tipy na vylepšenie zemiakovej polievky

Krémová zemiaková polievka sa môže podávať s chrumkavými krutónmi. Krutóny si pripravíme z chleba či rožkov. Pokrájané pečivo môžeme opražiť na panvičke alebo si krutóny môžeme pripraviť v rúre bez použitia oleja. Krutóny pražíme či pečieme vždy dozlatista. Pri servírovaní môžete do krémovej zemiakovej polievky pridať aj na mesiačiky nakrájané uvarené vajce.

Poctivá sedliacka zemiakovka sa pripravuje s hubami, tie však pridávať nemusíte, záleží len na vašej chuti. My sme vám pripravili recept na zemiakovú polievku bez húb, ktorý je však rovnako výborný. Pokiaľ nemôžete smotanu, dá sa pripraviť aj krémová zemiaková polievka bez smotany, pridajte však do nej oveľa viac zemiakov, ktoré po rozmixovaní vytvoria požadovanú krémovú existenciu.

Dnes už existujú takmer všetky recepty na polievky vo verzii so smotanou aj bez smotany, preto nie je ťažké vybrať si práve tú, ktorá vám chutí najviac.

Zdroj: sugarspunrun.com, cookingclassy.com

Ďalšie recepty na krémové polievky


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.