Postupy, ako vytvoriť chutné krémy na torty 

Krémy na torty sú základom skvelej torty či iného dezertu. Ak nepoznáte žiadny overený krém na tortu, ktorý by vhodne doplnil váš múčnik, potom sa nechajte inšpirovať z nižšie uvedených receptov na tradičné náplne.

Pokiaľ vás klasické tortové krémy už nebavia, pozrite sa na pár netradičných krémov na torty, ktoré ozvláštnia každú tortu. Každá domáca kuchárka má určite recepty na tie najlepšie krémy do torty v hlave, pokiaľ ale potrebujete trošku poradiť, prinášame vám pár inšpirácií. Žĺtkový krém, parížsky krém či pevné krémy z mascarpone? Nájdite si svojho favorita spomedzi mnohých lahodných variant.

Základný maslový krém

Maslový krém je takou klasikou, čo sa pečenia týka. Rozhodne touto tortovou náplňou neurobíte chybu, výhodou je navyše jednoduchá a rýchla príprava.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 1,5 hrnčeka práškového cukru,
  • 100 gramov masla,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • pol lyžičky vanilkovej esencie.

Postup prípravy:

Najskôr vyšľahajte maslo s cukrom do peny. Pridajte pol lyžičky vanilkovej esencie, kyslú smotanu a znova zľahka premiešajte. Pre lepšiu manipuláciu môžete dať krém na chvíľu do chladničky, aby maslo stuhlo. Maslový krém na tortu plňte ideálne do cukrárskeho vrecka, ak ho chcete používať na zdobenie, napr. cupcakov či povrchu torty.

Kakaový maslový krém

Krémov s variáciou kakaa či čokolády je naozaj veľa a vybrať si ten pravý môže byť oriešok. Hoci je tento krém maslový, nemusíte sa báť, že by bol ťažký, vďaka mlieku v recepte sa totiž skvele natiera a zároveň drží tvar.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 115 gramov masla,
  • 630 gramov práškového cukru,
  • 65 gramov holandského kakaa,
  • 10 polievkových lyžíc mlieka.

Postup prípravy:

Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny a potom postupne pridajte kakao, polovicu množstva cukru a 5 lyžíc mlieka. Akonáhle všetko dostatočne premiešate a ingrediencie sa spoja, vmiešajte pomaly aj druhú polovicu cukru a mlieka. Dôkladne vyšľahajte. Pripravený kakaovo maslový krém nechajte chvíľu odstáť v chladničke. Táto náplň sa skvele hodí ako krém do torty alebo ako zdobenie. Vyskúšajte čokoládovú tortu s týmto chutným kakaovo maslovým krémom.

Bielkový krém

Tento tortový krém si žiada o niečo väčšiu zručnosť. Ak sa ho však naučíte pripravovať, získate skvelý univerzálny krém, ktorý sa hodí pri každom pečení, či už ako krém na potiahnutie torty, podklad pod marcipán alebo krém na plnenie či zdobenie torty. 

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 4 bielka,
  • 280 gramov práškového cukru,
  • 500 gramov masla.

Postup prípravy:

Do vhodnej nádoby (ideálne nerezová či sklenená misa) dajte štyri bielka so 180 gramami práškového cukru. Misu vložte do vodného kúpeľa a za stáleho miešania priveďte do varu. Akonáhle začne voda vrieť, nechajte misu v horúcom kúpeli už len zhruba pol minúty, aby sa bielka nezrazili. Následne zložte hrniec z platne a pokračujte v šľahaní ešte cca 3 minúty. Vyberte misu z kúpeľa, prekryte ju vlhkou handrou a nechajte zmes vychladnúť. Medzitým si vyšľahajte 500 gramov masla so 100 gramami práškového cukru. Potom do tejto zmesi opatrne zašľahajte vychladnuté bielka.

Žĺtkový krém

Tento krém na tortu je akousi obdobou vyššie spomínaného bielkového krému. Hodí sa nielen na piškóty, ale napríklad aj na plnenie rôznych trubičiek či ako doplnok k ovociu.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 250 ml smotany na šľahanie (ideálne 33%),
  • 100 gramov masla,
  • 3 žĺtky,
  • 2 čajové lyžičky hladkej múky,
  • 6 polievkových lyžíc práškového cukru,
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru.

Postup prípravy:

Rovnako, ako pri predchádzajúcom recepte je nevyhnutné pripraviť si vodný kúpeľ. V miske nad parou vyšľahajte vaječné žĺtky spoločne s vanilkovým cukrom a múkou, kým zmes nezhustne. Následne nechajte vychladnúť. V inej mise si vyšľahajte do peny maslo s práškovým cukrom. Pridajte vychladnutú žĺtkovú hmotu a jemne zmiešajte.

Tip: Tento žĺtkový krém môžete ozvláštniť kvalitnou horkou čokoládou a získať tak skvelý čokoládový krém do torty. Stačí k žĺtkom pri šľahaní pridať 50 gramov nalámanej roztopenej čokolády.

Pomarančový krém

Tento druh maslového krému na tortu je pomerne netradičný. Pomarančová chuť však dodá vášmu múčniku šmrnc a určite prekvapí svojou chuťou.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 200 gramov masla,
  • 6 lyžíc salka (prípadne iného kondenzovaného mlieka),
  • 2 lyžice práškového cukru,
  • 2 lyžice pomarančovej šťavy alebo pomarančového džúsu,
  • pol lyžičky vanilkovej esencie.

Postup prípravy:

Maslo vymiešajte s práškovým cukrom do peny. Postupne zašľahajte salko a dajte krém odpočinúť do chladničky. Na záver pridajte pomarančovú šťavu alebo džús a vanilkovú esenciu a krém je hotový.

Mascarpone krém

Krém z mascarpone je veľmi tradičným krémom, s ktorým určite nikdy neurobíte krok vedľa. Ako si tento univerzálny krém pripraviť?

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 240 gramov mascarpone,
  • 40 gramov masla,
  • 100 gramov práškového cukru,
  • vanilkovú esenciu.

Postup prípravy:

Mascarpone zmiešajte s práškovým cukrom a vanilkou (podľa chuti). Pridajte maslo, ktoré je izbovej teploty. Dôkladne vyšľahajte a tortu môžete začať plniť alebo zdobiť hotovým pevným krémom z mascarpone. 

Zdroj foto: B_art_Studio / Shutterstock.com

Čokoládový krém s mascarpone

Poznáte niekoho, kto nemá rád čokoládu? To sotva. Tento jednoduchý čokoládový krém s mascarpone môžete použiť na torty, zákusky alebo rolády a nemusíte sa báť, že niečo pokazíte.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 15 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • štipka soli

Do hrnca dajte smotanu, cukor, štipku soli a jemne zohrejte – smotana sa nesmie variť. Pridajte nalámané kúsky horkej čokolády a miešajte, kým sa nevytvorí prepojená zmes. Odstavte z plameňa a nechajte „ganache“ vychladnúť , kým nestuhne (aspoň pár hodín, ideálne aj cez noc). Pridajte mascarpone a poriadne zmes premiešajte alebo vyšľahajte, kým sa nezjednotí a nevytvorí nadýchanú penu.

Tvarohový krém (nutné piecť)

Tento tvarohový krém sa hodí na múčniky, ktoré hodláte piecť spoločne s náplňou, napríklad koláče či rôzne zákusky.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 250 gramov tvarohu (ideálne tučný),
  • 70 gramov práškového cukru,
  • 1 vajíčko,
  • vanilkovú esenciu.

Postup prípravy:

Tvaroh vyšľahajte s práškovým cukrom, vajíčkom a lyžičkou vanilkovej esencie do jemnej hmoty. Kvôli surovému vajíčku je dôležité krém piecť spoločne s cestom.

Zdroj foto: Anna Shepulova / Shutterstock.com

Tvarohový krém (bez pečenia)

Tvarohovo maslový krém je obľúbený pre svoju chuť a predovšetkým aj skvelú konzistenciu, vďaka použitiu masla. Hodí sa na plnenie rôznych dezertov aj zdobenie.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 140 gramov tvarohu,
  • 100 gramov masla,
  • práškový cukor,
  • 50 gramov marmelády.

Postup prípravy:

Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom, pridajte marmeládu vami zvolenej chuti a premiešajte. Postupne po lyžiciach pridávajte tvaroh a miešajte. Po vymiešaní vložte hladký krém do chladničky. Po vychladení môžete začať plniť alebo zdobiť.

Škoricový krém

Škoricový krém je vďaka svojej chuti veľmi špecifický, ale ak vás už nebavia klasické krémy na torty, potom určite neváhajte s vyskúšaním tohto receptu.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 175 gramov krémového syra (napríklad Philadelphia),
  • 100 gramov masla,
  • 100 gramov práškového cukru,
  • vanilkovú esenciu,
  • škoricu.

Postup prípravy:

Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte zhruba lyžičku mletej škorice. Postupne po lyžiciach pridávajte krémový syr. Po vymiešaní hladkého krému odložte aspoň na hodinu do chladničky, aby sa s náplňou lepšie pracovalo.

Parížsky krém

Parížsky krém je univerzálnou náplňou do koláčov alebo tort. Hodí sa tiež na dekorovanie, napr. ako krém na muffiny či ako maškrta sama o sebe, napr. v kombinácii s ovocím.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 250 ml smotany na šľahanie (33%),
  • 100 g kakaa
  • 350 g kryštáľového cukru
  • 500 g masla

Postup prípravy:

Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme cukor a privedieme do varu – cukor sa musí rozpustiť. Zložíme z plameňa a do ešte horúcej smotany pridáme kakao. Do hladka rozmiešame metličkou. Nechajte vychladnúť (ideálne vložte zmes na chvíľu do chaldničky). Do vychladenej zmesy pridajte na drobno nakrájané kúsky masla a poriadne vyšľahajte. Budte trpezlivý, vyšľahať parížský krém trvá cca 13 – 15 min. Správne ušľahaný krém naberie na objeme a bude mať nadýchanú penovú konzistenciu.

Pudingový krém

Pudingový krém je obľúbenou sladkou náplňou do všetkých druhov tort.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 250 gramov masla,
  • 300 ml mlieka,
  • vanilkový pudingový prášok,
  • 150 gramov práškového cukru,
  • lyžicu rumu či vanilkovej esencie.

Postup prípravy:

Podľa návodu uvarte vanilkový puding. Môžete na prípravu zvoliť menší objem mlieka, aby bol puding hustejší a lepšie sa potom s krémom pracovalo. Nechajte puding vychladnúť. Občas ho premiešajte, aby ste zabránili vytvoreniu škrupiny na povrchu. Vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom. Do tejto zmesi po lyžiciach primiešajte vychladnutý puding. Na záver môžete pre lepšiu chuť pridať ešte rum či vanilku.

Zdroj foto: Ana Photo / Shutterstock.com

Jogurtový krém

Jogurtový krém na tortu je skvelým doplnkom predovšetkým pre ľahké piškótové torty s čerstvým ovocím. Získate tak veľmi jemný múčnik.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 650 ml hustého jogurtu (gréckeho typu),
  • 250 ml šľahačky na šľahanie,
  • 5 lyžíc práškového cukru,
  • 8 plátkov želatíny.

Postup prípravy:

Ponorte plátky želatíny do studenej vody. Všetky ostatné prísady zmiešajte v mise, smotanu nešľahajte. Zmäknutú želatínu nechajte zľahka odkvapkať a preložte do hrnca, kde ju začnite pomaly zahrievať. Odoberte si do menšej misky niekoľko lyžíc krému. Po rozpustení želatíny ju za rýchleho miešania pridajte do tejto misky. Túto zmes so želatínou potom opäť za stáleho miešania vráťte späť ku krému.

Výroba tort a všemožných ďalších zákuskov a maškŕt môže byť veľkým orieškom. Nebojte sa skúšať stále nové a nové chute a postupy. Možno vďaka tomu objavíte recept, ktorý vás uchváti a posunie vaše dezerty na vyšší level. Nájdite si ten svoj najobľúbenejší a najlepší krém do torty. 

Zdroj: allrecipes.com, sweetlycakes.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.