Krevety – recepty na tradičné spôsoby prípravy

Milovníci kreviet určite majú svoje overené recepty a druhy príprav. Pravidelne svoje obľúbené jedlo pripravujú a dobre vedia, na čo si dať pozor, ako krevety lúpať a ako ich tepelne upraviť. Ak stále tápate a neviete ako na to, tento článok je určený práve pre vás.

K dostaniu sú krevety čerstvé, mrazené alebo predvarené. Každé sa pripravujú trochu inak, je teda dôležité k tomu takto pristupovať. Hodia sa do rizota, ku špagetám, či iným cestovinám, ale aj do šalátov a podobne. Ako si krevety pripraviť na rôzne spôsoby? A ako sa postaviť k čerstvým, mrazeným a predvareným krevetám?

Ako pripraviť a olúpať krevety

Čerstvé krevety

Ak máte čerstvé krevety, potom sú väčšinou nelúpané a treba tento krok urobiť. Nie vždy sa musia lúpať. Je to však oveľa lepšie a ideálne to robíme v surovom stave, kedy to ide oveľa lepšie. Ako teda olúpať čerstvé krevety? Odtrhnite hlavičku, pancier krevety olúpte (chvostík môžete nechať) a narežte pozdĺžne z vonkajšej strany. Črievko je tmavé, dlhé a tenké, stačí ho len vytiahnuť, opláchnuť studenou vodou a môžete pripravovať.

Mrazené krevety

Pri recepte z mrazených kreviet stačí len rozmraziť, väčšinou bývajú pripravené na ďalšiu úpravu. Pozor, keď ich dáte rozmraziť do vody v snahe zrýchliť tento proces, nie je to najšťastnejšie riešenie. Ak chcete využiť vodu, potom dajte krevety do vrecka, ktorý neprepustí vodu a potom do vody. Mäso z kreviet do seba nenasiakne vodu a nebude rozdrvené a blatisté.

Pedvarené krevety

Na prípravu sú asi najjednoduchšie predvarené krevety. Sú už olúpané a bez črievka, takže ich stačí nechať chvíľu v kuchyni pri izbovej teplote a následne ich tepelne upraviť tak, ako sami potrebujete.

recepty na krevety
Zdroj foto: KarepaStock / Shutterstock.com

Recepty na krevety

Fantázii sa medze nekladú, pokiaľ nemáte s krevetami príliš skúseností, zostaňte pri klasických spôsoboch – na panvici, vo vode, na grile.

Recept na vyprážané krevety

Recept na vyprážané krevety je jednoduchý a rýchly. Stačí vám trocha oleja, pridať krevety na panvicu a osmahnúť ich mäso. Väčšinou je to pár minút z každej strany, aby boli krásne ružové. Krevety by sa nemali na panvici prekrývať, inak hrozí, že sa neprepečú dostatočne, čo by sa odrazilo ako na chuti, tak aj na prípadných zdravotných ťažkostiach. K oleju môžete pridať maslo, cesnak, paradajky, bazalku a behom pár minút máte vynikajúce jedlo.

Recept na krevety vo vode

Tu môžete využiť rýchly a chutný recept. Krevety uvarte vo vode, približne tri a viac minút, podľa veľkosti. Medzitým si rozohrejte na panvici maslo. Scedené krevety dajte do rozohriateho masla, nechajte pekne vsiaknuť. Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a prípadne osoľte. Krevety na cesnaku a masle podávajte v  zeleninovom šaláte aj samostatne, s pečivom alebo cestovinami.

Recept na grilované krevety

Na prípravu kreviet na grile je ideálny kameň na pečenie, podtácky alebo grilovacie ihlice. Aj tu platí, že by sa grilované krevety nemali prekrývať, aby sa každý kúsok dostatočne opekol. Najlepšie chutia so soľou, čiernym korením a cesnakom, ale ak máte osvedčenú marinádu, môžete ju dať na krevety. Hodí sa zmes korenia na krevety alebo napríklad rozmarín, ktorý je krásne aromatický.

Ďalšie recepty na ryby a morské plody


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.