Staročeská kulajda – jednoduchá a rýchla polievka 

Kulajda patrí medzi tradičné české polievky. Aj keď existuje celý rad rôznych receptov, spoločné majú to, že sa jedná o bielu polievku obsahujúcu zemiaky a kôpor. Vyskúšajte tento recept na tradičnú staročeskú kulajdu aj vy. 

Čo je to kulajda?

Základ tejto polievky tvoria zemiaky, smotana, múka na zahustenie, korenie a kôpor. Niekde pripravujú kulajdu s huby a pridávajú varené či stratené vajcia. Kyslú chuť jej dodá ocot alebo trochu kyslej smotany. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o polievku dosť sýtu, môže byť podávaná ako ľahký obed alebo miesto predjedla. 

Miestom jej pôvodu sú južné Čechy, odkiaľ sa postupne rozšírila na celé naše územie. 

Recept na polievku kulajda 

Vyskúšajte recept na pravú polievku kulajdu s kôprom a vajcom. Aké množstvo surovín zvolíte záleží len na vás, podľa toho, pre koľko ľudí budete kulajdu pripravovať.

Suroviny

  • surové zemiaky,
  • korenie – bobkový list, nové korenie, čerstvý kôpor, rasca,
  • smotana na varenie, kysnutie smotana,
  • soľ,
  • ocot,
  • múka a maslo na zápražku,
  • vajcia,
  • lesné huby – čerstvé nakladané v soli alebo kyslé, sušené, mrazené, nakladané šampiňóny

Postup prípravy

  1. Olúpané a nakrájané zemiaky vložíme do hrnca s vodou, pridáme korenie (okrem kôpru), prípadne huby, osolíme a varíme, kým zemiaky začnú mäknúť.
  2. Medzitým si pripravíme zápražku z múky a masla.
  3. Akonáhle sú zemiaky mäkšie, vyberieme korenie, pridáme zápražku a chvíľu varíme.
  4. Následne prilejeme smotanu, môžeme rozklepnúť vajcia a ešte chvíľu povaríme.
  5. Hrniec zložíme z platne, pridáme čerstvý kôpor, prípadne trochu octu a poriadne premiešame.

Na taniere servírujeme kulajdu s vajcom a kyslou smotanou.

Kulajda
Zdroj foto: stockfoto / Shutterstock.com

Tipy pre prípravu kulajdy 

Ak patríte medzi milovníkov kôpru, ale práve ste nezohnali kôpor čerstvý, môžete ho nahradiť sušeným alebo naloženým kôprom v soli. Obe varianty kôpru sa dajú zohnať vo všetkých supermarketoch. V prípade naloženého pozor, nech polievku nepresolíte, kôpor je už sám o sebe slaný.

Aké huby použiť do kulajdy

  • Klasikou je kulajda zo sušených húb, ktoré je lepšie na nejakú dobu namočiť do vody, ideálne cez noc.
  • Kulajda z čerstvých húb môže získať netradičnú chuť, keď čerstvé huby posmažíte na masle, s trochou soli a drvenej rasce. Následne ich zalejeme vodou a ďalej postupujeme podľa vyššie uvedeného postupu.
  • Kulajda so šampiňónmi vám tiež bude chutiť. Tie jednoducho nájdete v bežných supermarketoch.
  • Kulajda z hlivy ustricovej je najlepšie, ak si hlivu vypestujete sami doma.
  • Kulajda bude chutiť fantasticky aj s hubami lesnými.

Zdroj: rosacooking.com


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.