Kura na paprike – recept so zemiakovými gnocchi

Kura na paprike je obľúbený pokrm pre každú slovenskú a českú rodinu. Vyskúšajte recept na kura na paprike s chutnou omáčkou so smotanou a zemiakovými haluškami.

Rozmýšľate, čo pripravíte k jedlu na víkend, aby si pochutnala skutočne celá rodina? Nie je nad klasiku. Kura na paprike so smotanou je známe jemnou omáčkou aj pečeným kuracím mäsom. Čím ale taký typický recept obohatiť, aby to nebola úplná nuda?

Recept na kura na paprike

Zo všetkého najskôr potrebujeme poznať jednoduchý recept na kura na paprike v rúre. Zo základu potom môžeme vychádzať a obohatiť pokrm niečím novým, napríklad zemiakovými gnocchi.

Suroviny na kura

  • 4 kuracie stehná,
  • 1 lyžica oleja,
  • 1 lyžičku mletej sladkej papriky,
  • soľ,
  • 1 lyžica masla,
  • 250 ml vývaru.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme mäso, ktoré umyjeme a nasolíme.
  2. Potrieme sladkou paprikou a vložíme kuracie stehná do pekáča. Nezabudneme tiež mäso natrieť olejom.
  3. V pekáčiku nesmie chýbať trochu tuku a vývar na podliatie.
  4. Pečieme s pokrývkou v rúre asi hodinu na 180 ° C, potom ešte 15 minút bez poklopu.
  5. Medzitým kura kontrolujeme, podlievame výpekom alebo pridávame vývar.

Po upečení získame nielen mäkké mäsko, ktoré ide krásne od kosti, ale aj výpek, čo sa nám bude hodiť pre ďalší postup varenia.

shutterstock 2039249699
Zdroj foto: Ostranitsa Stanislav / Shutterstock.com

Recept na omáčka na kura

Suroviny na omáčku

  • 2 lyžice masla,
  • 1 cibuľu,
  • 2 lyžice hladkej múky,
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky,
  • 250 ml smotany na šľahanie 30%,
  • 500 ml mlieka,
  • soľ.

Postup prípravy

  1. V hrnci si rozohrejeme maslo a na kocky nakrájanú cibuľu necháme zosklovatieť.
  2. Po pár minútach pridáme trochu múky a mletej papriky, poriadne premiešame. Nesmie chýbať ani mlieko, smotana a soľ.
  3. Na zahustenie môžeme pridať aj kyslú smotanu. Všetky ingrediencie necháme prepojiť na miernom ohni, prípadne dochutíme ešte soľou alebo cukrom.
  4. Pokiaľ je omáčka chuťovo podľa našich predstáv, je čas na mixovanie a pasírovanie.
  5. Najskôr do omáčky pridáme výpek z mäsa na zvýraznenie chutí celej omáčky.
  6. Potom dohladka rozmixujeme, aby sme v omáčke nemali žiadne hrudky.
  7. Nakoniec pridáme ešte trochu masla na úplné zjemnenie.

Jemná omáčka spolu s perfektne upečenými kuracími stehnami si určite zaslúži tú najlepšiu prílohu. Často môžeme kura na paprike v domácnostiach vidieť s klasickou knedľou, prípadne karlovarskou knedľou. V iných rodinách sa dokonca podáva omáčka s cestovinami či hranolkami v rúre, alebo ryžou. Originálnou alternatívou sú pravé talianske zemiakové gnocchi.

Recept na zemiakové gnocchi

Vyskúšajte ale luxusné kura na paprike so zemiakovými haluškami, tzv. gnocchi, ktoré sa k jemnej omáčke perfektne hodia.

Suroviny na gnocchi

  • 800 g zemiakov,
  • soľ,
  • 1 vajce,
  • maslo alebo masť,
  • 2 hrnčeky polohrubej múky.

Postup prípravy

  1. Varené zemiaky necháme vychladnúť, a potom ich olúpeme a nastrúhame najemno.
  2. Do jednej misky zmiešame nastrúhané zemiaky, vajcia, trochu soli a tiež múku.
  3. Po premiešaní dostaneme jemné a hladké cesto, ktoré sa nelepí. Čím menej múky pridáme, tým viac budú halušky nadýchané, avšak cesto rozhodne nesmie lepiť.
  4. Z jemného cesta potom vytvoríme na pomúčenej doske malé halušky, môžeme ich vytvarovať rukou alebo za pomoci lyžice. Gnocchi potom vložíme do vriacej osolenej vody a počkáme pár minút, než vyplávajú na hladinu.
  5. Po uvarení ich môžeme rovno dať na panvicu, kde je pripravené rozpálené maslo alebo masť.
  6. Dozlatista opečené halušky vás uchvátia svojou jemnosťou a originálnou chuťou.

Takéto prepojenie s klasickým kuraťom na paprike si obľúbite pri prvom súste.

Zdroj: indianhealthyrecipes.com, primaverakitchen.com

Ďalšie recepty na tradičné jedlá


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.